Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka dzięki dodatkowi orzechów, bakalii i aromatycznych przypraw stanowi słodki wypiek idealny na zimowe popołudnie. Orzechy przyjemnie chrupią, jabłka w towarzystwie rodzynek wspaniale odnajdują się w przyprawach korzennych. Ciasto jest wilgotne, ale nie ciężkie. Z podanych składników wychodzi średnia blaszka ciasta - polecam podzielić się z przyjaciółmi :) Podrzuć swoim bliskim moją Wiewiórkę :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Aromatyczne ciasto wiewiórka:
-
Krok 1
Orzechy pokrój na małe kawałki. Do naczynia przesp rodzynki i zalej je wrzątkiem, odstaw do namoczenia.
-
Krok 2
Jabłka umyj i obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
-
Krok 3
Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją ze wszystkim suchymi składnikami.
-
Krok 4
Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 5
Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier i miód. Miksuj około 10 minut, do uzyskania jasnej, puszystej konsystencji.
-
Krok 6
Pod koniec ubijania, cienką strużką wlewaj olej. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo składniki suche.
-
Krok 7
Na końcu dodaj przecedzone i osuszone na ręczniku papierowym rodzynki, pokrojone orzechy oraz pokrojone jabłka.
-
Krok 8
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do formy. Wyrównaj łyżką, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut, do suchego patyczka.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze