1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto wiewiórka dzięki dodatkowi orzechów, bakalii i aromatycznych przypraw stanowi słodki wypiek idealny na zimowe popołudnie. Orzechy przyjemnie chrupią,  jabłka w towarzystwie rodzynek wspaniale odnajdują się w przyprawach korzennych. Ciasto jest wilgotne, ale nie ciężkie. Z podanych składników wychodzi średnia blaszka ciasta - polecam podzielić się z przyjaciółmi :) Podrzuć swoim bliskim moją Wiewiórkę :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Aromatyczne ciasto wiewiórka:

  • Krok 1

    Orzechy pokrój na małe kawałki. Do naczynia przesp rodzynki i zalej je wrzątkiem, odstaw do namoczenia.

  • Krok 2

    Jabłka umyj i obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

  • Krok 3

    Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją ze wszystkim suchymi składnikami.

  • Krok 4

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 5

    Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier i miód. Miksuj około 10 minut, do uzyskania jasnej, puszystej konsystencji.

  • Krok 6

    Pod koniec ubijania, cienką strużką wlewaj olej. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo składniki suche.

  • Krok 7

    Na końcu dodaj przecedzone i osuszone na ręczniku papierowym rodzynki, pokrojone orzechy oraz pokrojone jabłka.

  • Krok 8

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do formy. Wyrównaj łyżką, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut, do suchego patyczka.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej