1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Jogurtowe drożdżówki z jabłkiem

Jogurtowe drożdżówki z jabłkiem

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem jogurtu w cieście. Puszyste, z dodatkiem jabłek i wilgotniejsze niż tradycyjne drożdżówki. Nie są zbyt słodkie, więc idealnie sprawdzą się jako przekąska zamiast drugiego śniadania.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, drożdże, cynamon, sól i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj jogurt i zacznij zagniatać ciasto, stopniowo w tym czasie dolewając wody (ciasto zagniataj około 5 minut).

  • Krok 2

    Ciasto zrobi się bardzo luźne i takie pozostanie. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Nadzienie:

  • Krok 3

    W tym czasie umyj jabłka, następnie obierz je i pokrój w kosteczkę.

  • Krok 4

    Na patelni rozpuść masło, następnie wrzuć jabłka i dodaj przyprawy (według upodobań). Podsmaż około 3 minut, a następnie dodaj cukier. Smaż jeszcze kilka minut, aż jabłka nieco się skarmelizują. Następnie przełóż jabłka do innego naczynia i ostudź.

Ciasto:

  • Krok 5

    Gdy ciasto wyrośnie, dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Blat oprósz sporą ilością mąki, a następnie wyłóż na nią ciasto.

  • Krok 6

    Ciasto będzie bardzo luźne, można je lekko zagnieść z mąką, aby wygodniej się z nim pracowało, ale nie za mocno. Podziel je na 8 części, każdą z nich delikatnie uformuj na okrągły płaski placek i połóż na blasze. Przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby bułeczki podrosły.

  • Krok 7

    W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Gdy bułeczki wyrosną, spodem szklanki zrób w nich wgłębienie i nałóż uprażone jabłka.

  • Krok 8

    Brzegi bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie włóż blachę do piekarnika. Piecz około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Jeśli lubisz słodszą wersję, możesz posypać bułeczki cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej