1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. S
  4. Stewia

Stewia

Miseczka Stewii w proszku.

Stewia

Stewia to roślina należąca do rodziny astrowatych. Wywodzi się z Ameryki Południowej Jej działanie słodzące znane jest tam od stuleci. Z liści stewii uzyskuje się naturalny ekstrakt słodzący nazywany glikozydami stewiolowymi, który jest substancją słodzącą. Są one około 300 razy słodsze niż biały cukier. Dzięki tej właściwości mogą być stosowana, jako zamiennik cukru białego. Glikozydy stewiolowe dobrze sprawdzają się jako składnik przetworów, deserów, ciast i pieczywa. Co ciekawe nie są dobrą pożywką dla drożdży, dlatego nie nadają się do wypieku ciast drożdżowych.


 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej