1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. T
  4. Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu - włoski deser w szklance.

Tiramisu

Tiramisu to popularny kremowy deser włoski, który prawdopodobnie narodził się w latach 60 w Treviso. Składa się z dwóch warstw podłużnych biszkoptów Savoiardi nasączonych espresso, przełożonych kremem z żółtek, cukru i serka mascarpone. Góra deseru posypywana jest kakao lub startą czekoladą. Oryginalna receptura na tiramisu nie zawiera alkoholu, jednak często deser wzbogaca się dodając wino marsala lub amaretto. Podczas przygotowywania tiramisu ważne jest, by zanadto nie rozmiękczać biszkoptów. Zanurza się je w kawie tylko na około sekundę. Deser podaje się mocno schłodzony. Jego konsystencja powinnia być kremowa, ale stabilna. Tiramisu można przyrządzić w jednym dużym naczyniu lub w przezroczystych pucharkach eksponując jego warstwy.


 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej