Desery

Tiramisu z malinami

włoskie tiramisu z malinami

Tiramisu z malinami

  • 06:00
  • 4
  • Średni
Zaktualizowano:
06:00
4
Średni

Tiramisu, klasyczny włoski deser z typowo polskim akcentem, jakim są maliny. Aksamitny krem, kawowe biszkopty, kakao a to wszystko przełamane słodkimi malinami. Idealny na letnie okazje lub po prostu na weekend. Polecam

Składniki

Składniki:
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml wrzątku
  • 100 ml likieru Amaretto
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej intense Dr. Oetkera
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • Kilka łyzek kakao ciemnego Dr. Oetkera
  • 1 duże opakowanie malin (500 g)
Wskazówki

Tiramisu z malinami

Krok 1

Kawę zaparz i dodaj do niej likier. Odstaw do przestudzenia. 

Krok 2

Sparz jajka. Żółtka oddziel od białek. Cukier puder przesiej do miski i utrzyj z żółtkami na gęstą, gładką masę.

Krok 3

Cały czas miksując, dodawaj stopniowo serek mascarpone, miksując tylko do momentu zgęstnienia kremu.

Krok 4

Biszkopty zanurzaj w kawie z likierem i układaj na dno pucharków. 

Krok 5

Oprósz mocno kakao i wyłóż krem. Na wierzchu poukładaj maliny. Gotowy deser odstaw na 6 godzin do lodówki do schłodzenia.

Składniki
Składniki:
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml wrzątku
  • 100 ml likieru Amaretto
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej intense Dr. Oetkera
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • Kilka łyzek kakao ciemnego Dr. Oetkera
  • 1 duże opakowanie malin (500 g)
Desery ->

Przepisy z kategorii Desery

Wszystkiego słodkiego
00:30
2
Łatwy
Wiśnie w żelu
Wszystkiego słodkiego
04:00
5
Łatwy
Granita malinowa
Wszystkiego słodkiego
02:00
10
Średni
Charlotte z malinami