Tiramisu truskawkowe
Czym zastąpić kawę w tiramisu? Tylko prosecco!🍸 Włoski klasyk w nieco innej, letniej odsłonie. Mam nadzieję, że nie przyprawi żadnego Włocha o zawał serca 🤪, ale sezon na truskawki kusi coraz bardziej zuchwale i nie mogłam się oprzeć 🍓🍓🍓
Biszkopty Savoiardi (czyli klasyczne, podłużne) deliaktnie moczymy w prosecco i przekładamy kremem z mascarpone i śmietanki oraz sosem truskawkowym. Wybierzcie mocno czerwone, dojrzałe owoce, żeby kolor i smak były intensywne 😉 Na wierzchu świetnie sprawdzą się chrupiące beziki, które najlepiej ułożyć tuż przed podaniem.
Schłodzone tiramisu truskawkowe pomoże Wam przetrwać upalne, czerwcowe popołudnia☀️☀️
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Tiramisu truskawkowe:
-
Krok 1
Ze świeżych owoców usuń szypułki. Umyj je, pokrój w ćwiartki i przełóż do garnka (mrożone truskawki po prostu przełóż do garnka). Do truskawek dodaj cukier oraz sok z cytryny. Skrobię rozpuść w 2 łyżkach wody. Zagotuj truskawki, a następnie dodaj do nich rozpuszczoną skrobię i mieszaj jeszcze przez kilka minut, do zgęstnienia. Jeżeli zostaną Tobie duże kawałki truskawek, możesz je zblendować. Owoce pozostaw do przestudzenia.
-
Krok 2
Do miski przełóż serek mascarpone, schłodzoną śmietankę, cukier puder i łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
-
Krok 3
Podłużne biszkopty krótko zanurzaj w prosecco, a następnie układaj w formie o wymiarach 27x18 cm.
-
Krok 4
Następnie na biszkoptach rozłóż połowę przygotowanych wcześniej owoców.
-
Krok 5
Na biszkoptach rozłóż połowę ubitej śmietanki z serkiem mascarpone. Wygodnie jest to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
-
Krok 6
Ponownie zanurz biszkopty w prosecco i rozłóż na śmietance z mascarpone, a następnie owoce.
-
Krok 7
Udekoruj wierzch pozostałą ubitą śmietanką z mascarpone. Ułóż na wierzchu pokrojone truskawki, listki mięty i posyp bezikami. Wstaw do lodówki na około 3 godziny, żeby deser dobrze się schłodził.
* Zamiast prosecco możesz też użyć likieru cytrynowego czy malibu. W wersji bezalkoholowej dobrze sprawdzi się sok z cytryny z wodą i miętą.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery-bez-pieczenia/tiramisu-truskawkowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze