1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez pieczenia
  4. Tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe z prosecco w szklanym - przezroczystym naczyniu na ceramicznej desce - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Czym zastąpić kawę w tiramisu? Tylko prosecco!🍸 Włoski klasyk w nieco innej, letniej odsłonie. Mam nadzieję, że nie przyprawi żadnego Włocha o zawał serca 🤪, ale sezon na truskawki kusi coraz bardziej zuchwale i nie mogłam się oprzeć 🍓🍓🍓

Biszkopty Savoiardi (czyli klasyczne, podłużne) deliaktnie moczymy w prosecco i przekładamy kremem z mascarpone i śmietanki oraz sosem truskawkowym. Wybierzcie mocno czerwone, dojrzałe owoce, żeby kolor i smak były intensywne 😉 Na wierzchu świetnie sprawdzą się chrupiące beziki, które najlepiej ułożyć tuż przed podaniem.

Schłodzone tiramisu truskawkowe pomoże Wam przetrwać upalne, czerwcowe popołudnia☀️☀️

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Tiramisu truskawkowe:

  • Krok 1

    Ze świeżych owoców usuń szypułki. Umyj je, pokrój w ćwiartki i przełóż do garnka (mrożone truskawki po prostu przełóż do garnka). Do truskawek dodaj cukier oraz sok z cytryny. Skrobię rozpuść w 2 łyżkach wody. Zagotuj truskawki, a następnie dodaj do nich rozpuszczoną skrobię i mieszaj jeszcze przez kilka minut, do zgęstnienia. Jeżeli zostaną Tobie duże kawałki truskawek, możesz je zblendować. Owoce pozostaw do przestudzenia.

    Pokrojone truskawki w garnku. Obok w miseczce cukier i skrobia kukurydziana.
  • Krok 2

    Do miski przełóż serek mascarpone, schłodzoną śmietankę, cukier puder i łyżeczkę ekstraktu waniliowego.

    W misce serek mascarpone. Obok w miseczce cukier puder, schłodzona śmietanka i opakowanie ekstraktu waniliowego Dr. Oetkera.
  • Krok 3

    Podłużne biszkopty krótko zanurzaj w prosecco, a następnie układaj w formie o wymiarach 27x18 cm.

    W miseczce prosecco.  Obok na desce biszkopty.
  • Krok 4

    Następnie na biszkoptach rozłóż połowę przygotowanych wcześniej owoców.

    W misce mus truskawkowy. W szklanej formie wyłożone biszkopty, przykryte owocami.
  • Krok 5

    Na biszkoptach rozłóż połowę ubitej śmietanki z serkiem mascarpone. Wygodnie jest to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.

    Na desce rozłożone podłużne biszkopty. Obok w misce prosecco.
  • Krok 6

    Ponownie zanurz biszkopty w prosecco i rozłóż na śmietance z mascarpone, a następnie owoce.

    Biszkopty ułożone na śmietance.
  • Krok 7

    Udekoruj wierzch pozostałą ubitą śmietanką z mascarpone. Ułóż na wierzchu pokrojone truskawki, listki mięty i posyp bezikami. Wstaw do lodówki na około 3 godziny, żeby deser dobrze się schłodził.

    Gotowe tiramisu truskawkowe udekorowane plastrami truskawek i miętą.

* Zamiast prosecco możesz też użyć likieru cytrynowego czy malibu. W wersji bezalkoholowej dobrze sprawdzi się sok z cytryny z wodą i miętą.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery-bez-pieczenia/tiramisu-truskawkowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej