Popularny przysmak, wykorzystywany na wiele sposobów. Cukierki, ciasta, nadzienia, batoniki… jest wszędzie! Nam kojarzy się z błogim okresem świątecznym. O czym mowa? O królu marcepanie👑!
Czym jest marcepan?
Marcepan jest to masa otrzymywana ze zblanszowanych i zmiażdżonych z cukrem migdałów. Podczas produkcji migdały wraz z cukrem są podgrzewane w celu zmniejszenia zawartości wody. Jakość marcepanu zależy od stosunku zawartości migdałów do cukru, z czego zawartość migdałów powinna wynosić co najmniej 50%.
Stanowi jednorodną plastyczną masę, idealnie nadającą się do przekładania, nadziewania i ozdabiania. Dzięki swoim plastycznym właściwościom marcepan znalazł szerokie zastosowanie w zdobnictwie tortów, mazurków i ciastek.
Marcepan - nie tylko z migdałów
Czy wiecie, że marcepan nie zawsze wyprodukowany jest z migdałów? W produkcji ciastkarskiej oprócz marcepanu naturalnego, stosuje się również marcepany tzw. pokrewne i zastępcze:
Marcepany pokrewne otrzymywane są z oczyszczanych i miażdżonych orzechów arachidowych (arachipan) czy nerkowca (keszupan), zmieszanych z cukrem i wodą.
Marcepany zastępcze są natomiast produkowane z surowców zastępczych takich jak biały mak, ziarna słonecznika, jąder pestek moreli (percepan).
Marcepan w pieczeniu
Masa marcepanowa jest używana w pieczeniu do przygotowania mas, kremów, ciast, jak i do dekorowania. Często łączona jest z alkoholem, aromatami czy czekoladą 🍫.
Przygotowując masę marcepanową do dekorowania ciast czy modelowania figurek,należy zagnieść 100 g masy marcepanowej z 40 g przesianego cukru pudru. Ważne, aby zagniatać masę marcepanową, tak krótko jak jest to możliwe. Zbyt długie zagniatanie, może spowodować oddzielenie się oleju migdałowego, a to spowoduje, że masa stanie się miękka i krucha.
Chcesz stworzyć bajkowe postaci z ulubionych bajek Twoich pociech? Wystarczy, że połączysz masę marcepanową z odpowiednią ilością barwnika spożywczego. Jeżeli w czasie barwienia masy, stanie się ona za miękka, dodaj do niej odrobinę przesianego cukru pudru i ponownie zagnieć.
Obłożenie tortu masą marcepanową
Masa marcepanowa jest idealna do pokrycia tortu. Wystarczy tylko, że rozwałkujesz masę marcepanową i położysz ją na tort.
Przed obłożeniem ciasta masą marcepanową musisz posmarować ciasto kremem maślanym i dobrze je schłodzić. Dzięki temu, krem będzie dobrze przylegać do ciasta.
Po rozwałkowaniu masy marcepanowej dociśnij ją lekko na cieście. Ważne jest, aby wygładzić powierzchnię marcepanową zaczynając od środka. Pozwoli to uniknąć powstawania pęcherzyków i fal. Następnie delikatnie dociśnij krawędź masy marcepanowej.
Pamiętaj! Podczas rozwałkowywania masy marcepanowej nigdy nie podsypuj blatu mąką. Zamiast tego użyj cukru pudru.
My uwielbiamy stosować masę marcepanową w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Tort piernikowy, marcepan w czekoladzie, makowiec, a może gorąca czekolada z marcepanem i bitą śmietaną? Co wybierzesz? Mozliwości jest nieskończona ilość, a ograniczać nas może tylko nasza wyobraźnia. No to wszystkiego marcepanowego!
Link do inspiracji: https://wszystkiegoslodkiego.pl/lifestyle/marcepan-migdalowy-krol-swiatecznych-wypiekow |
Komentarze