Blok czekoladowy

Dla stęsknionych za smakami dzieciństwa mam dziś przepis na domowy blok czekoladowy. Rozpływający się w ustach, mocno czekoladowy, z bakaliami, marcepanem i chrupiącymi kawałkami herbatników… W takiej dekoracji jak na zdjęciu zrobi furorę na świątecznym stole. Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Blok czekoladowy:
-
Krok 1
Pokrój masę marcepanową w drobną kostkę i przygotuj bakalie.
-
Krok 2
Kakao wymieszaj z małą ilością wody i przelej do garnka. Dodaj cukier, masło i resztę wody. Wszystko zagotuj, od czasu do czasu mieszając, a potem odstaw, żeby masa przestygła.
-
Krok 3
Następnie ciągle mieszając, dodawaj stopniowo mleko w proszku. Na końcu dodawaj pokruszone herbatniki i bakalie oraz masę marcepanową.
-
Krok 4
Całość wystudź, uformuj w kształt walca i ściśle zawiń w folię spożywczą. Wystudzony blok czekoladowy włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem obsyp go cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze