Ciasta czekoladowe

Blok czekoladowy

blok czekoladowy z kakao, marcepanem, bakaliami i herbatnikami

Blok czekoladowy

  • 04:00
  • 15
  • Łatwy
Zaktualizowano:
04:00
15
Łatwy

Dla stęsknionych za smakami dzieciństwa mam dziś przepis na domowy blok czekoladowy. Rozpływający się w ustach, mocno czekoladowy, z bakaliami, marcepanem i chrupiącymi kawałkami herbatników… W takiej dekoracji jak na zdjęciu zrobi furorę na świątecznym stole. Polecam!

Składniki

Składniki:
  • 100 g masy marcepanowej
  • 150 g bakalii – ja dodałam po małej garstce migdałów, rodzynek, żurawiny i orzechów
  • 4 łyżki Kakao ciemnego Dr. Oetkera
  • 250 ml wody
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 500 g mleka w proszku
  • 100 g pokruszonych herbatników
  • Cukier puder do posypania
Wskazówki

Blok czekoladowy:

Krok 1

Pokrój masę marcepanową w drobną kostkę i przygotuj bakalie. 

Krok 2

Kakao wymieszaj z małą ilością wody i przelej do garnka. Dodaj cukier, masło i resztę wody. Wszystko zagotuj, od czasu do czasu mieszając, a potem odstaw, żeby masa przestygła. 

Krok 3

Następnie ciągle mieszając, dodawaj stopniowo mleko w proszku. Na końcu dodawaj pokruszone herbatniki i bakalie oraz masę marcepanową.

Krok 4

Całość wystudź, uformuj w kształt walca i ściśle zawiń w folię spożywczą. Wystudzony blok czekoladowy włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem obsyp go cukrem pudrem.

Składniki
Składniki:
  • 100 g masy marcepanowej
  • 150 g bakalii – ja dodałam po małej garstce migdałów, rodzynek, żurawiny i orzechów
  • 4 łyżki Kakao ciemnego Dr. Oetkera
  • 250 ml wody
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 500 g mleka w proszku
  • 100 g pokruszonych herbatników
  • Cukier puder do posypania
Ciasta czekoladowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta czekoladowe

Wszystkiego słodkiego
06:00
21
Średni
Kakaowe tiramisu