1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Dla stęsknionych za smakami dzieciństwa mam dziś przepis na domowy blok czekoladowy. Rozpływający się w ustach, mocno czekoladowy, z bakaliami, marcepanem i chrupiącymi kawałkami herbatników… W takiej dekoracji jak na zdjęciu zrobi furorę na świątecznym stole. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Blok czekoladowy:

  • Krok 1

    Pokrój masę marcepanową w drobną kostkę i przygotuj bakalie. 

  • Krok 2

    Kakao wymieszaj z małą ilością wody i przelej do garnka. Dodaj cukier, masło i resztę wody. Wszystko zagotuj, od czasu do czasu mieszając, a potem odstaw, żeby masa przestygła. 

  • Krok 3

    Następnie ciągle mieszając, dodawaj stopniowo mleko w proszku. Na końcu dodawaj pokruszone herbatniki i bakalie oraz masę marcepanową.

  • Krok 4

    Całość wystudź, uformuj w kształt walca i ściśle zawiń w folię spożywczą. Wystudzony blok czekoladowy włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem obsyp go cukrem pudrem.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej