1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Serca morelowo – migdałowe

Serca morelowo – migdałowe

Teresa  - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciastka od serca, idealne jako podarunek dla bliskiej osoby. Najlepiej smakują z popołudniową herbatą. Morele świetnie współgrają z śmietankowym serkiem i uprażonymi migdałami. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni na złoty kolor. Morele umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. 

  • Krok 2

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 3

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, miękkie masło, jajko i serek śmietankowy. Całość miksuj do połączenia składników.

  • Krok 4

    Wyjmij ciasto z miski i rozwałkuj je na grubość 1 cm. Foremką wytnij serca i ułóż je na blasze.

Obłożenie:

  • Krok 1

    Masę marcepanową pokrój na małe kawałeczki, dodaj do niej serek śmietankowy i zmiksuj.

  • Krok 2

    Gotową masą posmaruj ciastka, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Na środek każdego serduszka połóż połówkę moreli (środkiem do dołu), a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 25 minut.

  • Krok 3

    Dżem morelowy przetrzyj rzez sito i podgrzej w rondelku. Upieczone ciasteczka posmaruj jeszcze gorącym dżemem i posyp płatkami migdałów.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej