1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Rogale Świętego Marcina drożdżowe

Rogale Świętego Marcina drożdżowe

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Zapraszam po szybki przepis na wspaniałe drożdżowe rogaliki z białym makiem i pysznym nadzieniem na bazie tradycyjnego przepisu. Drożdżowe rogaliki Świętego Marcina to łatwiejsza i szybsza wersja tradycyjnych rogali. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mleko podgrzej, masło rozpuść.

  • Krok 2

    Do miski wsyp mąkę, drożdże, szczyptę soli i wymieszaj.

  • Krok 3

    Jajka utrzyj z cukrem i połącz z rozpuszczonym masłem.

  • Krok 4

    Mieszając, małymi porcjami dodawaj przesianą mąkę i mleko. Ciasto wyrabiaj do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki - wtedy odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Masa makowa:

  • Krok 1

    Migdały, orzechy oraz mak zaparz (każde osobno) i odstaw na ok. 15-20 minut, po czym odcedź, a migdały dodatkowo obierz ze skórki (dobrze sparzone migdały powinny same wyskakiwać ze skórek, jeśli tak się nie dzieje, należy sparzyć je ponownie i na chwilę odstawić).

  • Krok 2

     Bakalie i mak dokładnie wymieszaj i zmiel.

  • Krok 3

    Następnie do masy dodaj cukier, śmietanę oraz masę marcepanową (jeśli wybierzesz tę wersję nadzienia) i całość zagnieć. Masa nie powinna być zbyt sucha i rozsypująca się, ale też nie powinna się rozlewać. Jeśli jest zbyt sucha, dodaj jeszcze odrobinę śmietany.

Formowanie rogalików:

  • Krok 1

    Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć, następnie rozwałkuj na cienki prostokąt i pokrój na wysokie trójkąty.

  • Krok 2

    Na każdy z nich nałóż porcję wcześniej przygotowanej masy makowo - bakaliowej, uformuj rogaliki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem, całość przykryj lnianą ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  • Krok 3

    Gdy rogale nieco podrosną, posmaruj każdy z nich roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 minut, piecz  w temperaturze 180°C do uzyskania złotego koloru.

  • Krok 4

    Po upieczeniu, moje rogale polej rozgrzanym lukrem i posyp posiekanymi migdałami.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej