Rogale Świętego Marcina drożdżowe


Zapraszam po szybki przepis na wspaniałe drożdżowe rogaliki z białym makiem i pysznym nadzieniem na bazie tradycyjnego przepisu. Drożdżowe rogaliki Świętego Marcina to łatwiejsza i szybsza wersja tradycyjnych rogali. Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Mleko podgrzej, masło rozpuść.
-
Krok 2
Do miski wsyp mąkę, drożdże, szczyptę soli i wymieszaj.
-
Krok 3
Jajka utrzyj z cukrem i połącz z rozpuszczonym masłem.
-
Krok 4
Mieszając, małymi porcjami dodawaj przesianą mąkę i mleko. Ciasto wyrabiaj do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki - wtedy odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Masa makowa:
-
Krok 5
Migdały, orzechy oraz mak zaparz (każde osobno) i odstaw na ok. 15-20 minut, po czym odcedź, a migdały dodatkowo obierz ze skórki (dobrze sparzone migdały powinny same wyskakiwać ze skórek, jeśli tak się nie dzieje, należy sparzyć je ponownie i na chwilę odstawić).
-
Krok 6
Bakalie i mak dokładnie wymieszaj i zmiel.
-
Krok 7
Następnie do masy dodaj cukier, śmietanę oraz masę marcepanową (jeśli wybierzesz tę wersję nadzienia) i całość zagnieć. Masa nie powinna być zbyt sucha i rozsypująca się, ale też nie powinna się rozlewać. Jeśli jest zbyt sucha, dodaj jeszcze odrobinę śmietany.
Formowanie rogalików:
-
Krok 8
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć, następnie rozwałkuj na cienki prostokąt i pokrój na wysokie trójkąty.
-
Krok 9
Na każdy z nich nałóż porcję wcześniej przygotowanej masy makowo - bakaliowej, uformuj rogaliki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem, całość przykryj lnianą ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
-
Krok 10
Gdy rogale nieco podrosną, posmaruj każdy z nich roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 minut, piecz w temperaturze 180°C do uzyskania złotego koloru.
-
Krok 11
Po upieczeniu, moje rogale polej rozgrzanym lukrem i posyp posiekanymi migdałami.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze