Czekoladowe ciasto z marcepanem i wiśniami - Przepis
Ciasta czekoladowe

Czekoladowe ciasto z marcepanem i wiśniami

ciasto czekoladowe z orzechami, marcepanem i polewą czekoladową

Czekoladowe ciasto z marcepanem i wiśniami

  • 03:00
  • 10
  • Średni
03:00
10
Średni

Szykuję się do nadchodzących Świąt i zbieram sprawdzone przepisy. Czekoladowe ciasto z marcepanem, orzechami i wiśniami to prawdziwa delicja, od której nie można się oderwać. Moja rodzina już się przekonała. :)

Składniki

Ciasto:
  • 350 g wiśni mrożonych
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g orzechów laskowych
  • 100 g masy marcepanowej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 4 łyżki startych ciasteczek migdałowych albo orzechowych
Do dekoracji:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 Mix dekoracji Blask pereł Dr. Oetkera
  • Orzechy laskowe do posypania wierzchu ciasta
Wskazówki

Ciasto

Krok 1

Rozmroź wiśnie i wyłóż je na sito do odsączenia. 

Krok 2

Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, zmiel orzechy laskowe i zetrzyj marcepan na drobne wiórki. 

Krok 3

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, po czym cały czas ucierając, dodawaj po jednym żółtku. 

Krok 4

Wlej spirytus, wsyp czekoladę, orzechy, marcepan oraz proszek do pieczenia i wymieszaj razem mikserem. 

Krok 5

Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do masy, mieszając delikatnie łyżką.

Krok 6

Wiśnie wysyp na ręcznik papierowy i osusz. Przygotuj okrągłą formę o średnicy 21 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Nałóż do niej ciasto, a wierzch posyp startymi ciasteczkami i wetknij wiśnie . Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstawiłam do wystudzenia.

Polewa

Krok 7

Podgrzej śmietankę w rondelku. Czekoladę połam na kawałeczki, a następnie dodaj do śmietanki i razem wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

Krok 8

Wystudzone ciasto udekoruj polewą, posyp całość orzechami i perełkami. 

Składniki
Ciasto:
  • 350 g wiśni mrożonych
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g orzechów laskowych
  • 100 g masy marcepanowej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 4 łyżki startych ciasteczek migdałowych albo orzechowych
Do dekoracji:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 Mix dekoracji Blask pereł Dr. Oetkera
  • Orzechy laskowe do posypania wierzchu ciasta
Ciasta czekoladowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta czekoladowe

Wszystkiego słodkiego
00:50
24
Łatwy
Czekoladowe kostki