1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Czekoladowe ciasto z marcepanem i wiśniami

Czekoladowe ciasto z marcepanem i wiśniami

Teresa  - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Szykuję się do nadchodzących Świąt i zbieram sprawdzone przepisy. Czekoladowe ciasto z marcepanem, orzechami i wiśniami to prawdziwa delicja, od której nie można się oderwać. Moja rodzina już się przekonała. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto

  • Krok 1

    Rozmroź wiśnie i wyłóż je na sito do odsączenia. 

  • Krok 2

    Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, zmiel orzechy laskowe i zetrzyj marcepan na drobne wiórki. 

  • Krok 3

    Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, po czym cały czas ucierając, dodawaj po jednym żółtku. 

  • Krok 4

    Wlej spirytus, wsyp czekoladę, orzechy, marcepan oraz proszek do pieczenia i wymieszaj razem mikserem. 

  • Krok 5

    Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do masy, mieszając delikatnie łyżką.

  • Krok 6

    Wiśnie wysyp na ręcznik papierowy i osusz. Przygotuj okrągłą formę o średnicy 21 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Nałóż do niej ciasto, a wierzch posyp startymi ciasteczkami i wetknij wiśnie . Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstawiłam do wystudzenia.

Polewa

  • Krok 7

    Podgrzej śmietankę w rondelku. Czekoladę połam na kawałeczki, a następnie dodaj do śmietanki i razem wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

  • Krok 8

    Wystudzone ciasto udekoruj polewą, posyp całość orzechami i perełkami. 


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej