1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Czekoladowe ciasto z marcepanem i wiśniami

Czekoladowe ciasto z marcepanem i wiśniami

ciasto czekoladowe z marcepanem, orzechami laskowymi i wiśniami, polane polewą czekoladową i udekorowane posiekanymi orzechami laskowymi oraz dekoracją cukrową Blask pereł dr. oetkera - wszystkiego słodkiego
Teresa - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

🎄 Szykuję się do nadchodzących Świąt i zbieram sprawdzone przepisy. Czekoladowe ciasto z marcepanem, orzechami i wiśniami 🍫 to prawdziwa delicja, od której nie można się oderwać. Moja rodzina już się przekonała. 😄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie czekoladowego ciasta z marcepanem i wiśniami:

  • Krok 1

    Wiśnie rozmroź i wyłóż na sito do odsączenia. 

  • Krok 2

    Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, zmiel orzechy laskowe i zetrzyj marcepan na drobne wiórki. 

  • Krok 3

    Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, po czym cały czas ucierając, dodawaj po jednym żółtku. 

  • Krok 4

    Wlej spirytus, wsyp czekoladę, orzechy, marcepan oraz proszek do pieczenia i wymieszaj razem mikserem. 

  • Krok 5

    Białka ubij na sztywną pianę*, a następnie dodaj do masy, mieszając delikatnie łyżką.

  • Krok 6

    Wiśnie wysyp na ręcznik papierowy i osusz. Przygotuj okrągłą formę o średnicy 21 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Nałóż do niej ciasto, a wierzch posyp startymi ciasteczkami i wetknij wiśnie. 

  • Może się przydać

    Szeroki wybór okrągłych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

  • Krok 7

    Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 8

    Podgrzej śmietankę w rondelku. Czekoladę połam na kawałeczki, a następnie dodaj do śmietanki i razem wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

  • Krok 9

    Wystudzone ciasto udekoruj polewą i posyp posiekanymi orzechami laskowymi i perełkami cukrowymi. 

  • Mix dekoracji cukrowych Blask Pereł Dr. Oetker

    Elegancka cukrowa posypka w kształcie perełek aż w czterech różnych wariantach w jednym opakowaniu! Perełki są oczywiście jadalne - miękkie i delikatne. :)

Porada:

⭐ Zobacz nasze wskazówki, jak dobrze ubić pianę z białek!

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/czekoladowe-ciasto-z-marcepanem-i-wisniami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej