1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort makowy z żurawiną i marcepanem

Tort makowy z żurawiną i marcepanem

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tort makowy z żurawiną i marcepanem - czyli świąteczna inspiracja dla wszystkich wielbicieli maku i jego różnorodnych, słodkich połączeń. Warstwy ciasta przełożyłam wyśmienitym marcepanowym kremem na bazie serka mascarpone, z delikatnym aromatem migdałów. Słodycz kremu równoważy kwaskowa, żurawinowa konfitura. Całość otula maślany krem z bezą szwajcarską. Bożonarodzeniowe akcenty takie jak pierniczki, kartofelki marcepanowe, żurawina, śnieżynki cukrowe i świeże gałązki rozmarynu, oddają wspaniały klimat tego wyjątkowego czasu. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt makowy:

  • Krok 1

    Spody dwóch foremek o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C. Jajka ubijaj z cukrem przez 10 minut.

  • Krok 2

    Do ubitych jajek dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj używając szpatułki do ciast.

  • Krok 3

    Do masy wmieszaj mak i przełóż ciasto do dwóch foremek.

  • Krok 4

    Piecz przez 30 minut przez 170°C, do suchego patyczka. Upieczone biszkopty pozostaw do ostudzenia. Każdy z biszkoptów przekrój na dwie części (najlepiej zrobić to na drugi dzień po upieczeniu). Każdy blat biszkoptu nasącz ponczem z wódką żurawinową.

Krem z marcepanem:

  • Krok 1

    Schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder umieść w misie miksera i ubij zaczynając od wolnych obrotów miksera, kończąc na wysokich. Na koniec dodaj drobno pokrojone kartofelki marcepanowe.

  • Krok 2

    Delikatnie wmieszaj ekstrakt migdałowy.

  • Krok 3

    Trzy blaty tortu posmaruj konfiturą żurawinową.

  • Krok 4

    Następnie przełóż tort kremem i odstaw do lodówki na czas przygotowania kremu maślanego.

Krem maślany:

  • Krok 1

    Białka i cukier umieść w misie, ustawionej nad kąpielą wodną. Podgrzewając masę przez cały czas mieszaj ją trzepaczką, do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstaw misę do przestudzenia. Następnie ubijaj białka mikserem przez ok. 10 minut, do momentu, aż masa będzie gęsta. Jeżeli beza mocno się zagrzała odstaw ją do przestudzenia. Następnie kawałek po kawałku dodawaj małe kawałki masła.

  • Krok 2

    Ubijaj przez cały czas, do momentu, aż krem zgęstnieje ( w trakcie ubijania masa zrobi się rzadsza, ale nie należy się tym przejmować tylko dalej ubijać ;) )

  • Krok 3

    Na brzegach tortu rozprowadź krem maślany i za pomocą skrobki wyrównaj krem dokładnie na powierzchni tortu.

  • Krok 4

    Udekoruj tort posypką Śnieżynki, kartofelkami marcepanowymi, liofilizowaną żurawiną, mini bezami, pierniczkami oraz świeżym rozmarynem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej