1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Walentynkowy torcik marcepanowy

Walentynkowy torcik marcepanowy

Walentynkowy torcik marcepanowy z kremem waniliowym, warstwą malinową i czerwoną masą marcepanową, ozdobiony czekoladowymi literkami i serduszkami - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Jeżeli chcecie przygotować coś wyjątkowego na Walentynki, to taki torcik marcepanowy będzie idealny. Kakaowy biszkopt jest delikatny, przełożony warstwą malinową oraz waniliową. Torcik jest ozdobiony czerwoną masą marcepanową, czekoladowymi literkami i serduszkami, z których możesz ułożyć własne, miłosne wyznanie. ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu na walentynkowy torcik marcepanowy:

  • Krok 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie miksując dalej na zmniejszonych obrotach, dodawaj stopniowo cukier łyżka po łyżce, a następnie żółtka.

  • Krok 3

    Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiej do osobnej miski i dokładnie wymieszaj, po czym delikatnie wmiksuj do masy z jajek i cukru.

  • Krok 4

    Przygotowane ciasto przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika na 40 minut.

  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Może się przydać
  • Krok 5

    Gotowy biszkopt przestudź, a następnie wyciągnij na kratkę.

Warstwa malinowa:

  • Krok 6

    W międzyczasie przygotuj kisiel. Z 250 ml wody odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w niej kisiel razem z cukrem.

  • Krok 7

    Pozostałą wodę zagotuj i wlej do niej rozmieszany proszek, dodaj maliny i, ostrożnie mieszając, ponownie zagotuj.

  • Krok 8

    Kisiel odstaw do przestudzenia w misce przykrytej folią spożywczą, tak aby przylegała do warstwy kisielu.

Krem waniliowy:

  • Krok 9

    Kiedy kisiel z malinami będzie już schłodzony, zabierz się za przygotowanie kremu do tortu.

  • Krok 10

    Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Do wysokiego naczynia wlej 300 ml schłodzonego mleka i wsyp zawartość torebki kremu waniliowego. Całość miksuj najpierw na niskich, a po chwili na wysokich obrotach. Krem dodaj do utartego masła i miksuj jeszcze przez około 2 minuty.

  • Krem do tortów i ciast smak waniliowy

    Krem w proszku w prosty sposób pozwala na przygotowanie stabilnego kremu do ciast i tortów. Nadaje mu przy tym pysznego, waniliowego aromatu! Osoby dbające o linię mogą przyrządzić wersję niskokaloryczną. 😊

    Krem do tortów i ciast smak waniliowy

Biszkopt:

  • Krok 11

    Po przygotowaniu kremu możesz zacząć przekładanie tortu. Biszkopt starannie przekrój na trzy blaty. Na dolną warstwę biszkoptu wyłóż połowę przygotowanego kisielu z malinami, a następnie połowę kremu waniliowego.

  • Krok 12

    Na to połóż drugi blat biszkoptu i powtórz czynności z tworzeniem warstw. Na koniec połóż górny blat biszkoptu.

  • Krok 13

    Przełożony biszkopt włóż na chwilkę do lodówki i zabierz się za przygotowanie kremu maślanego.

Krem maślany:

  • Krok 14

    W misce utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem na puszysty krem, dodając pod koniec łyżkę mleka. Miksuj jeszcze przez chwilę.

  • Krok 15

    Tort dokładnie obłóż przygotowanym kremem, tworząc cieniutką maślaną warstwę, która idealnie go pokryje.

  • Krok 16

    Następnie ponownie wstaw do lodówki i zabierz się za przygotowanie warstwy dekoracyjnej, czyli masy marcepanowej.

Masa marcepanowa na torcik walentynkowy:

  • Krok 17

    Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem i barwnikiem, aż do połączenia wszystkich składników (przydadzą się jednorazowe rękawiczki, aby nie pobrudzić sobie rąk).

  • Krok 18

    Z przygotowanej masy odłóż około 1/3 porcji, z której przygotujesz kokardkę.

  • Krok 19

    Pozostałą część dokładnie rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na równy okrąg, upewniając się, że masa jest rozwałkowana na odpowiednią wielkość (należy zmierzyć średnicę tortu, dodać wysokość oraz 2 cm zapasu).

  • Krok 20

    Rozwałkowaną masę delikatnie nawiń na wałek i przełóż na tort. Całą warstwę delikatnie doklejaj do maślanej powierzchni i wygładź.

  • Krok 21

    Nożem do krojenia pizzy odkrój pozostałość masy. Teraz zmierz obwód tortu.

  • Może się przydać

    Radełko z karbowanym kółeczkiem od Dr. Oetkera to kuchenny gadżet, który umożliwia nadanie ciastkom i pierogom karbowanych brzegów, zrobienie domowego makaronu oraz strucli. Radełko nadaje się dla osób prawo- i leworęcznych.

    Może się przydać
  • Krok 22

    Z odłożonej wcześniej części masy marcepanowej uformuj wałek, umieść go pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj na pasek o szerokości około 2,5 cm i długości równej obwodowi tortu. Pasek posmaruj wodą za pomocą pędzelka.

Kokardka:

  • Krok 23

    Z pozostałej części masy utwórz kokardkę do wstążki. Z kawałka masy rozwałkuj pasek o długości około 10 cm.

  • Krok 24

    Z końców paska wytnij trójkąciki tak, aby przypominał wstążkę. Kolejną część kokardy również rozwałkuj na identyczny pasek, którego oba końce złącz do środka.

  • Krok 25

    Do wolnych przestrzeni włóż dwa okrągłe przedmioty (np. zwinięte kawałki ręcznika papierowego) i chwilkę odczekaj, by masa zastygła. Z małego kawałka masy utwórz paseczek, który ułóż na środku, by ukończyć marcepanową kokardę.

  • Krok 26

    Napis „Po prostu kocham...” ułożyłam z czekoladowych literek. Ale najlepiej będzie, jeżeli każdy z Was stworzy na tym wyjątkowym torcie własne, osobiste wyznanie. :)

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/walentynkowy-torcik-marcepanowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej