1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Walentynkowy torcik marcepanowy

Walentynkowy torcik marcepanowy

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Jeżeli chcecie przygotować coś wyjątkowego na Walentynki, to taki torcik marcepanowy będzie idealny. Jest delikatny, z malinową nutką, na wyjątkowym, czekoladowo-biszkoptowym spodzie.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C i przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm, której dno wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie miksując dalej na zmniejszonych obrotach, dodawaj stopniowo cukier łyżka po łyżce, a następnie żółtka.

  • Krok 3

    Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiej do osobnej miski i dokładnie wymieszaj, po czym delikatnie wmiksuj do masy z jajek i cukru.

  • Krok 4

    Przygotowane ciasto przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika na 40 minut.

  • Krok 5

    Gotowy biszkopt przestudź, a następnie wyciągnij na kratkę.

Warstwa malinowa:

  • Krok 6

    W tym czasie przygotuj kisiel. Z 250 ml wody odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w niej kisiel z cukrem.

  • Krok 7

    Pozostałą wodę zagotuj i wlej do niej rozmieszany proszek z cukrem, dodaj maliny i ostrożnie mieszając, ponownie zagotuj.

  • Krok 8

    Kisiel odstaw do przestudzenia w misce przykrytej folią spożywczą, tak by przylegała do warstwy kisielu.

Krem waniliowy:

  • Krok 9

    Kiedy kisiel z malinami będzie już schłodzony, zabierz się za przygotowanie kremu do tortu.

  • Krok 10

    Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Do wysokiego naczynia wlej 300 ml schłodzonego mleka i wsyp zawartość torebki kremu waniliowego. Całość miksuj najpierw na niskich, a po chwili na wysokich obrotach. Krem dodaj do utartego masła i miksuj jeszcze przez około 2 minuty.

Biszkopt:

  • Krok 11

    Po przygotowaniu kremu zabierz się za przekładanie tortu. Biszkopt starannie przekrój na trzy poziome warstwy. Dolną warstwę biszkoptu wyłóż połową przygotowanego kisielu z malinami, którą następnie przykryj kremem waniliowym.

  • Krok 12

    Na obie warstwy połóż kolejny blat biszkoptu i powtórz czynności z tworzeniem warstw, po czym połóż górny blat biszkoptu.

  • Krok 13

    Przełożony biszkopt włóż na chwilkę do lodówki i zabierz się za przygotowanie kremu maślanego.

Krem maślany:

  • Krok 14

    W misce utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem na puszysty krem, dodając pod koniec łyżkę mleka, po czym wszystko dalej miksuj jeszcze przez chwilę.

  • Krok 15

    Tort dokładnie obłóż przygotowanym kremem, tworząc cieniutką maślaną warstwę, która idealnie go pokryje.

  • Krok 16

    Tort ponownie odłóż do lodówki i zabierz się za przygotowanie najbardziej dekoracyjnej warstwy, czyli masy marcepanowej.

Masa marcepanowa:

  • Krok 17

    Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem i barwnikiem, aż do połączenia wszystkich składników (przydadzą się jednorazowe rękawiczki, aby nie pobrudzić sobie rąk).

  • Krok 18

    Z przygotowanej masy marcepanowej odłóż około 1/3 porcji, z której przygotujesz kokardkę.

  • Krok 19

    Pozostałą część ciasta dokładnie rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na równy okrąg, upewniając się, że masa jest rozwałkowana na odpowiednią wielkość (należy zmierzyć średnicę tortu, dodając wysokość i 2 cm zapasu).

  • Krok 20

    Rozwałkowany placek delikatnie nawiń na wałek i przełóż na tort. Całą warstwę delikatnie doklejaj do maślanej powierzchni i wygładź.

  • Krok 21

    Nożem do krojenia pizzy odkrój pozostałość masy. Teraz zmierz obwód tortu.

  • Krok 22

    Z mniejszej części masy marcepanowej uformuj wałek, umieść go pomiędzy arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkuj go na pasek o szerokości około 2,5 cm i długości równej obwodowi tortu. Pasek posmaruj wodą przy pomocy pędzelka.

Kokardka:

  • Krok 23

    Z pozostałej części masy utwórz kokardkę do wstążki. Z kawałka masy rozwałkuj pasek o długości około 10 cm.

  • Krok 24

    Z końców paska wytnij trójkąciki, tak, by przypominał wstążkę. Kolejną część kokardy również rozwałkuj na identyczny pasek, którego oba końce złącz do środka.

  • Krok 25

    Do wolnych przestrzeni włóż dwa okrągłe przedmioty (np. zwinięte kawałki ręcznika papierowego) i chwilkę odczekałam, by masa zastygła. Z małego kawałka masy utworzyłam paseczek, który ułożyłam na środku, by ukończyć marcepanową kokardę.

  • Krok 26

    Napis: „Po prostu kocham..”, ułożyłam z czekoladowych literek. Ale najlepiej będzie, jeżeli każdy z Was stworzy na tym wyjątkowym torcie własne, osobiste wyznanie. :)

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/walentynkowy-torcik-marcepanowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej