Smaczna sztuka, czyli książki i filmy o jedzeniu warte polecenia

Smaczna sztuka, czyli książki i filmy o jedzeniu warte polecenia

Okulary i napis czas na film

Smaczna sztuka, czyli książki i filmy o jedzeniu warte polecenia

Opublikowano:

Czasami opisy jedzenia bywają na tyle sugestywne i obrazowe, że powodują głośne burczenie w brzuchu i niepohamowaną chęć rzucenia się w stronę lodówki. Okazuje się, że jedzenie jest wdzięcznym motywem, który twórcy chętnie wplatają w swoje dzieła, tym samym mocno oddziałując na naszą wyobraźnię, a nawet kubki smakowe. Gotowanie jest przecież sztuką, więc nic dziwnego, że doskonale odnajduje się pośród stron powieści czy między filmowymi kadrami.

Przed Wami kilka propozycji na wieczór artystyczno - kulinarny, czyli tym razem o jedzeniu z nieco innej strony. Nie są to typowe książki kucharskie czy dokumenty stricte o gotowaniu, ale motyw jedzenia czy przygotowywania posiłków niewątpliwie odgrywa tu ważną rolę.

Książki o jedzeniu i gotowaniu warte polecenia

Cudne Manowce

Slow food czyli dobre, naturalne jedzenie, regionalne, tradycyjne przepisy i przede wszystkim - kuchnia bez pośpiechu. Właśnie ta idea przyświeca Magdzie Grzebyk, która wydała kulinarny przewodnik po Polsce. Jak sama autorka wskazuje we wstępie, książka powstała jako odpowiedź na codzienny wyścig z czasem i zachęca czytelników, aby zatrzymali się na chwilę w świecie pełnym pośpiechu i zaczęli czerpać radość z małych rzeczy jak niespiesznie wypity kubek kawy z bliską nam osobą.

 

Książka skupia wyjątkowe w oczach autorki agroturystyki i domy gościnne rozsiane po całej Polsce, które sama odkrywała przez kilka miesięcy podróżując po kraju. Przy każdej pozycji, oprócz obrazowego opisu każdego z miejsc, znajdziemy również praktyczne informacje na temat serwowanej kuchni czy zasad przyjmowania zwierząt.

 

Dodatkowo autorka zebrała garść regionalnych i pewnie przez wiele osób do tej pory nieznanych przepisów, które zapisały się w kucharskich dziejach naszych babć. Jeśli nie wiecie jak przyrządzić fafernuchy czy cytrynową szpajzę ta książka przychodzi Wam na ratunek.

 

Miejsca opisane przez Magdę nie są topowymi, ekskluzywnymi hotelami. To miejsca tworzone przez wyjątkowych ludzi z pasją do regionalnych dobrodziejstw, którzy tą pasją i serdecznością chcą dzielić się ze swoimi gośćmi. Zdjęcia w książce doskonale oddają klimat miejsc, które wpisują się w ducha slow life. Okazuje się bowiem, że największym luksusem jest spokój, piękne krajobrazy i wyśmienite jedzenie przy wspólnym stole.

Cudne Manowce - książka o gotowaniu, kuchni bez pośpiechu
Przepiórki w płatkach róży

A właściwie Como agua para chocolate, czyli w wolnym tłumaczeniu z języka hiszpańskiego - jak woda na czekoladę, bo taki właśnie oryginalny tytuł nosi powieść meksykańskiej pisarki Lauy Esquivel. Idiom ten oznacza wzbudzanie w kimś bardzo silnego pobudzenia czy wręcz pożądania. A czego można pragnąć bardziej niż tabliczki ulubionej czekolady?

 

Główna bohaterka, Tita, jako najmłodsza z sióstr, zgodnie z tradycją rodzinną nie może wyjść za mąż - jej obowiązkiem jako ostatniej z rodu jest opieka nad matką aż do śmierci. Ukochany dziewczyny poślubia jej siostrę - jest to jedyny sposób, żeby być bliżej Tity i chociaż tak widywać miłość swojego życia. Zrozpaczona dziewczyna wpada w wir kulinarnego szaleństwa, aby odciągnąć myśli od swojej niedoli, a jednocześnie realizuje zasadę starą jak świat - przez żołądek do serca, bowiem gotowane przez nią potrawy są wyrazem uczucia do Pedra i tylko w taki sposób może je wyrazić.

 

Polski tytuł powieści nawiązuje do sceny, w której Tita na dowód miłości dostaje od Pedra bukiet róż. Nie mogąc zatrzymać kwiatów postanawia wykorzystać je w kuchni. Tak właśnie powstaje przepiórka w płatkach róży, która jest najlepszym kulinarnym dowodem miłości Tity.

 

Pyszna i piękna historia zabiera nas w świat meksykańskiej kuchni, która obfituje w kolory, smaki i zapachy. Przewracając kolejne kartki powieści czujemy aromat tamtejszych przypraw, a emocje w głównej bohaterce wrą i kipią, rozlewając się od czasu do czasu. Autorka apetycznie połączyła przepisy z historiami bohaterów, przenosząc czytelników w egzotyczny świat Meksyku.

Przepiórki w płatkach róży - okładka książki o gotowaniu
Z moim ojcem o jedzeniu

Książka Marii Iwaszkiewicz, córki polskiego pisarza Jarosława Iwaszkiewicza, kręci się wokół tezy, że sercem każdego domu jest kuchnia. To tutaj splatają się losy całej rodziny Iwaszkiewiczów, a także historie osób, które ich dom odwiedzały. Autorka podkreśla rolę jedzenia w jej życiu przekonując czytelników, że jedzenie to nic innego jak poznawanie otaczającego nas świata.

 

Książka jest zbiorem anegdot z życia rodziny, wydanym w formie ciekawie opowiedzianej gawędy, wzbogaconej o prywatną kolekcję ilustracji kart jadłospisowych, które stanowiły nieodłączny element przyjęć i różnych uroczystości w domu Iwaszkiewiczów. Poznajemy nie tylko losy rodziny, ale również kucharzy u niej pracujących czy przyjaciół domu, którzy licznie i często gromadzili się przy stole rodziców Marii.

 

Mało kto potrafi pisać o jedzeniu jak autorka - humorystycznie i obrazowo, zapraszając czytelników do przedwojennej kuchni swojej babci, ale jednocześnie bez zbędnych ozdobników, które odwracałyby uwagę od głównego tematu. Genialna podróż w czasie, gdzie kulinarne odkrycia przeplatają się z historią i tradycjami.

Okładka książki Z moim ojcem o jedzeniu

Filmy o jedzeniu i gotowaniu warte polecenia

Podróż na sto stóp

Na sto stóp, bo właśnie taka odległość dzieli restaurację przybyłych do francuskiego miasteczka Hindusów od wyróżnionej gwiazdką Michelin wykwintnej kuchni francuskiej. I chociaż początkowo oba światy mocno ze sobą rywalizują, okazuje się, że gotowanie łagodzi obyczajemoże stać się solidną podstawą prawdziwej przyjaźni, a nawet głębszego uczucia.

 

Hassan, główny bohater i kucharz z zamiłowania stawia sobie za cel kulinarny rozwój. Pragnie udowodnić wszystkim dookoła, ale przede wszystkim sobie, że jest w stanie nauczyć się gotować nieznanych mu dotąd rzeczy i odnieść sukces. Jego zmagania z beszamelem i przygotowaniem idealnego omletu przyprawiają o wilczy apetyt, dlatego polecamy wieczorny seans już po kolacji.

 

Film pokazuje dwa zupełnie inne od siebie światy, kultury i tradycje i to jak bardzo jesteśmy do nich przywiązani - ciężko jest nam zaakceptować coś innego i dla nas niezrozumiałego. Walka technicznej, skrupulatnej kuchni francuskiej z indyjską - pełną improwizacji, ognia i przypraw. Film dla miłośników pięknie serwowanego jedzenia.

Podróż na sto stóp
Julie i Julia

Amerykańska pisarka Julie Powell postanawia w 365 dni powtórzyć 524 przepisy z książki kucharskiej Julii Child - ikony gotowania na ekranie i pierwszej kobiety, która w latach 50 ukończyła szkołę marzeń każdego kucharza - paryskie Le Cordon Bleu. Na podstawie tej historii powstaje najpierw książka, a następnie film z genialną Meryl Streep jako Julią Child.

 

W filmie historie obu bohaterek przeplatają się ze sobą. Julia Child postanawia zgłębić tajniki francuskiej kuchni, a za cel stawia sobie napisanie książki kucharskiej. Z kolei jej naśladowczyni początkowo traktuje gotowanie jako sposób na oderwanie się od nudnej rzeczywistości, jednak z każdym kolejnym przepisem kuchnia staje się coraz bliższa jej sercu.

 

Błyskotliwe dialogi, powojenna Francja i przede wszystkim grające pierwsze skrzypce jedzenie to kombinacja, która nie może się nie podobać.

Julie i Julia
Czekolada

Na deser wisienka na torcie, czyli Czekolada. Czy może być wdzięczniejszy i bardziej apetyczny temat do nakręcenia filmu? Sama Juliette Binoche specjalnie do tej roli pobierała lekcje wyrobu czekoladek w jednej z paryskich cukierni.

Matka i córka przybywają do niewielkiego miasteczka we Francji wraz ze swoją magiczną recepturą na czekoladę. Postanawiają otworzyć cukiernię i czekoladowymi łakociami podbijają serca okolicznych mieszkańców. Muszą jednak zmierzyć się z przeciwnościami losu i bojkotującym słodki biznes hrabią Reynaud, który na każdym kroku próbuje im zaszkodzić.

 

Na uwagę, zachwyt i oklaski zasługują jednak opisy i ujęcia wysuwające czekoladę na pierwszy plan. Wszechobecna rozpuszczona czekolada, praliny, świeżo tłoczone ziarenka kakaowca... Tutaj nawet indyk polany jest aromatycznym, czekoladowym sosem! Obowiązkowa pozycja dla entuzjastów słodkości.

Czekolada - film o czekoladzie

Wieczór w domu nie musi być nudny, a nasze propozycje z pewnością przypadną do gustu wszystkim, dla których jedzenie to coś więcej niż tylko posiłek. Smacznego! 

Zdjęcia do tego artykułu zostały zaczerpnięte z księgarni internetowych empik i tezeusz, a także z serwisu filmowego filmweb. 

Zobacz nasze przepisy