1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Torcik mascarpone z cynamonem bez pieczenia

Torcik mascarpone z cynamonem bez pieczenia

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
4.88/5 8 ocen

Torcik mascarpone z cynamonem bez pieczenia to genialna propozycja dla zabieganych. Wyszukany przepis, pełen smaku i aromatu, a przygotujesz go z prostych, dostępnych składników, które kupisz w każdym sklepie o każdej porze. Cynamonowe ciasto mascarpone znane jest z najlepszych cukierni, ale takiej wersji nie kupicie nigdzie :) Czekoladowy krem pełen kawałków migdałów, środek wypełnony intensywnym smakiem karmelu, a wierzch zwieńczony cynamonowym kremem. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do torcika mascarpone:

  • Krok 1

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

    tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Herbatniki pokrusz w malakserze lub przekłądając je do worka i krusząc np. wałkiem. Dodaj cynamon i zmielone migdały. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem i szczyptą soli. Gotowy spód wyłóż na tortownicę, równomiernie go wyrównując.

    pokruszone herbatniki z masłem, cynamonem na dnie tortownicy

Krem czekoladowy:

  • Krok 3

    Schłodzoną śmietankę ubij razem z serkiem mascarpone. Czekoladę rozpuść w mikrofali lub w kapieli wodnej.

    ubita śmietanka z serkiem mascarpone. zmielone migdały. roztopiona czekolada w miskach
  • Krok 4

    Do ubitej masy dodaj roztopioną czekoladę i wmieszaj delikatnie zmielone migdały.

    ubity krem czekolady w misce z rózgą
  • Krok 5

    Gotowy krem czekoladowy z migdałami wyłóż na przygotowany wcześniej spód.

    krem czekoladowy w tortownicy na blacie
  • Krok 6

    Wyłóż herbatniki. Wymieszaj ciepłą wodę z cynamonem i gotowym ponczem nasącz ciasteczka.

    nasączone herbatniki ponczem cynamonowym na kremie czekoladowym
  • Krok 7

    Na herbatniki wyłóż masę kajmakową.

    masa kajmakowa w tortownicy na blacie

Krem kajmakowy:

  • Krok 8

    Mascarpone zmiksuj z kajmakiem i wyłóż na masę kajmakową. 

    krem kajmakowy w tortownicy na blacie
  • Krok 9

    Ponownie wyłóż nasączone herbatniki cynamonowym ponczem na masę kajmakową.

    nasączone herbatniki ponczem cynamonowym

Krem cynamonowy:

  • Krok 10

    Śmietankę ubij z mascarpone, cukrem pudrem i cynamonem. Kilka łyżek kremu rozprowadź na warstwie herbatkików, pozostałą część przełóż do rękawa cukierniczego utwórz ozdoby na cieście. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    kwiatki z kremu cynamonowego

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej