1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Miodowe ciasto z whisky i figami

Miodowe ciasto z whisky i figami

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Choć słodki smak fig kojarzy nam się przede wszystkim z bakaliami i ich wersją suszoną, warto korzystać z pełni sezonu na te śródziemnomorskie owoce i przygotować miodowe ciasto z whisky i świeżymi figami! Wygląda wyjątkowo #INSTAFRIENDLY, smakuje obłędnie, a co najważniejsze- jego przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 3 kwadranse! 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

     Formę z kominem o średnicy 28 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do 180˚C.

  • Krok 2

    Masło zmiksuj z cukrem i ekstraktem.

  • Krok 3

    Miód podgrzej i wymieszaj z whisky i cały czas miksując przelej do masy.

  • Krok 4

    Kolejno dodawaj jajka, cały czas miksując.

  • Krok 5

    Przelej maślankę do miski, zmiksuj.

  • Krok 6

    Po dodaniu maślanki konsystencja będzie grudkowata, taka ma być.

  • Krok 7

    Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i sól.

  • Krok 8

    Dodaj kakao i cynamon, wymieszaj.

  • Krok 9

    Suche składniki stopniowo wmiksuj do masy.

  • Krok 10

    Przelej do przygotowanej formy. Piecz około 30 minut w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka.

  • Krok 11

    Ciasto wyciągnij z formy.

Krem:

  • Krok 12

    Śmietankę przelej do miski, dodaj serek mascarpone i cukier puder. Ubij do uzyskania kremowej konsystencji.

Wierzch ciasta:

  • Krok 13

    Figi pokrój na kawałki w kształcie półksiężyca.

  • Krok 14

    Krem przełóż na ciasto, poukładaj figi i polej miodem.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej