Miodowe ciasto z whisky i figami
Choć słodki smak fig kojarzy nam się przede wszystkim z bakaliami i ich suszoną wersją, warto korzystać z pełni sezonu na te śródziemnomorskie owoce i przygotować miodowe ciasto z whisky i świeżymi figami! Wygląda wyjątkowo #INSTAFRIENDLY, smakuje obłędnie, a co najważniejsze- jego przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 3 kwadranse! 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie miodowego ciasta z whisky:
-
Krok 1
Formę z kominem o średnicy 28 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do 180˚C.
-
Magda poleca
Z pozoru nietypowa, ale jakże praktyczna forma do pieczenia ciast! Specjalna powłoka zapobiega przywieraniu, a wymieniane dno pozwala na użycie tortownicy w dwóch formach: z kominem oraz jako tradycyjną, okrągłą formę.
-
Krok 2
Masło zmiksuj z cukrem i ekstraktem.
-
Krok 3
Miód podgrzej i wymieszaj z whisky i cały czas miksując przelej do masy.
-
Krok 4
Kolejno dodawaj jajka, cały czas miksując.
-
Krok 5
Przelej maślankę do miski, zmiksuj.
-
Krok 6
Po dodaniu maślanki konsystencja będzie grudkowata, taka ma być.
-
Krok 7
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i sól.
-
Krok 8
Dodaj kakao i cynamon, wymieszaj.
-
Krok 9
Suche składniki stopniowo wmiksuj do masy.
-
Krok 10
Przelej do przygotowanej formy. Piecz około 30 minut w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka.
-
Krok 11
Ciasto wyciągnij z formy.
Krem do ciasta miodowego:
-
Krok 12
Śmietankę przelej do miski, dodaj serek mascarpone i cukier puder. Ubij do uzyskania kremowej konsystencji.
Wierzch ciasta:
-
Krok 13
Figi pokrój na kawałki w kształcie półksiężyca.
-
Krok 14
Krem przełóż na ciasto, poukładaj figi i polej miodem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/miodowe-ciasto-z-whisky-i-figami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze