Ciasta z owocami

Miodowe ciasto z whisky i figami

Miodowe ciasto z whisky i figami

  • 00:45
  • 12
  • Łatwy
00:45
12
Łatwy

Choć słodki smak fig kojarzy nam się przede wszystkim z bakaliami i ich wersją suszoną, warto korzystać z pełni sezonu na te śródziemnomorskie owoce i przygotować miodowe ciasto z whisky i świeżymi figami! Wygląda wyjątkowo #INSTAFRIENDLY, smakuje obłędnie, a co najważniejsze- jego przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 3 kwadranse! 😊

Składniki

Ciasto:
  • 180 g miękkiego masła
  • 180 g miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżeczki Ekstraktu z wanilii Dr. Oetkera
  • 40 ml whisky
  • 180 g cukru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 125 ml maślanki w temperaturze pokojowej
  • 280 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka Kakao ciemnego Dr. Oetkera
  • 2 łyżeczki Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
Krem:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 4 figi
  • 50 g miodu do polania
Ponadto:
  • Masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy
Składniki
Ciasto:
  • 180 g miękkiego masła
  • 180 g miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżeczki Ekstraktu z wanilii Dr. Oetkera
  • 40 ml whisky
  • 180 g cukru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 125 ml maślanki w temperaturze pokojowej
  • 280 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka Kakao ciemnego Dr. Oetkera
  • 2 łyżeczki Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
Krem:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 4 figi
  • 50 g miodu do polania
Ponadto:
  • Masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta z owocami ->

Przepisy z kategorii Ciasta z owocami