1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. ABC Masy cukrowej

ABC Masy cukrowej

tort z masą cukrową - wszystkiego słodkiego
tort z masą cukrową - wszystkiego słodkiego
Zaktualizowano:

Mogłoby się wydawać, że masa cukrowa odeszła do lamusa, a ozdabiane nią torty nie cieszą się już taką popularnością, ustępując miejsca zdobieniom z żywych kwiatów, kremu, czy owoców.

Okazuje się jednak, że masa cukrowa przechodzi właśnie swój renesans i wraca na cukiernicze salony w troszeczkę innej odsłonie. Nazywana także fondantem lub lukrem plastycznym, nadal pełni funkcję przede wszystkim dekoracyjną. Zazwyczaj subtelnie zostawiana na talerzyku po zjedzeniu kawałka tortu, za słodka i królująca na torcie w zdecydowanie w zbyt dużej ilości, rzadko trafia na swoich entuzjastów.

Podpowiadamy jak postępować z masą cukrową, aby cieszyła nie tylko oczy naszych gości, ale zachwyciła również ich podniebienia!


W tym artykule przeczytasz:

      1. Jak zrobić masę cukrową w domu?

      2. Masa cukrowa na tort. Jak ją nałożyć?

      3. Jak zabarwić masę cukrową?

      4. Co zrobić kiedy masa się kruszy?

      5. O czym należy pamiętać przy pracy z masą cukrową?

      6. Gdzie kupić masę plastyczną (lukier plastyczny, fondant)?


1. Jak zrobić masę cukrową w domu?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów gotowej masy cukrowej (lukru plastycznego). Możesz posiłkować się bazowym białym kolorem i przy użyciu barwników spożywczych nadać jej odpowiednich barw, lub zdecydować się na masę już o konkretnym, wybranym kolorze.

Również samo przeznaczenie masy cukrowej ma znaczenie - możesz  wybierać spośród mas typowo do obkładania tortów jak i tworzenia figurek i innych elementów dekoracyjnych.

 

  • Prosty przepis na masę cukrową.

    Jeżeli ciągnie Cię w stronę kuchennych eksperymentów, możesz taką masę przygotować samodzielnie w domu. Przedstawiamy łatwy i sprawdzony przepis na masę cukrową, z której przygotujesz dekoracje na Twój wymarzony tort!

    domowa masa cukrowa

2. Masa cukrowa na tort. Jak ją nałożyć?

Kiedy Twój tort jest już odpowiednio schłodzony, możesz zabrać się za przygotowanie masy cukrowej.

  • Krok 1

    Masę rozwałkowuj najlepiej na płaskim blacie lub silikonowej macie. Możesz delikatnie podsypać ją np. przesianym cukrem pudrem lub skrobią ziemniaczaną, aby nie przyklejała się do wałka czy podłoża. Wyrabiaj ją do momentu, w którym uzyskasz odpowiednią elastyczność.

    Kulkę lukru rozwałkuj na placek o średnicy około 40 cm, podsypując go delikatnie cukrem pudrem, by lukier nie przywierał do wałka. Wielkość rozwałkowanego placka zależeć będzie od średnicy Twojego tortu – pamiętaj o sporym zapasie, aby pokryć również boki tortu.

    Rozwałkowany lukier owiń na wałku i ostrożnie przenieś go na tort, zaczynając od dolnej krawędzi tortu.

    wałkowanie masy cukrowej, lukru plastycznego
  • Krok 2

    Następnie od środka do zewnątrz tortu, kawałek po kawałku dociskaj lukier do kremu maślanego

    obkładanie tortu masą cukrową
  • Krok 3

    Na samym dole powstanie tzw. falbanka, której nadmiar odetnij ostrym nożykiem. Świetnie sprawdzi się tutaj nóż/(kółko) do pizzy.

    odcinanie nadmiaru lukru plastycznego
  • Krok 4

    Powierzchnię tortu wygładź packą cukierniczą przeznaczoną do wyrównywania powierzchni lukru. Przesuwaj packą delikatnie, do momentu całkowitego wygładzenia tortu. 

    Packę i inne przydatne narzędzia do masy cukrowej znajdziesz w Sklepie Internetowym Wszystkiego Słodkiego.

     

    Możesz również zerknąć na podstawowy przepis na tort z masą cukrową. To naprawdę jest dużo prostsze, niż się wydaje!

    wygładzanie tortu z masą cukrową

3. Jak zabarwić masę cukrową (fondant)?

Aby nadać masie cukrowej wymarzony kolor, należy wyrobić ją z odrobiną barwnika do momentu uzyskania jednolitej barwy. Możesz również ugniatać fondant z barwnikiem dosłownie przez kilka sekund, tak, aby kolory delikatnie wymieszały się ze sobą, uzyskując efekt marmuru.

W sklepie internetowym Wszystkiego Słodkiego znajdziesz barwniki idealne do masy cukrowej w wielu kolorach i odcieniach od klasycznego różu, czerwieni i zielonego po błękit nieba, turkusowy czy kremową brzoskwinię.

  • Barwienie masy cukrowej:

    Pamiętaj, że barwniki są mocno napigmentowane i już niewielka ich ilość wystarczy, aby nadać masie intensywny kolor. Jeśli używasz barwników w żelu, dodaj je bezpośrednio do masy. Barwniki w proszku należy zmieszać z odrobiną spirytusu i taką mieszankę dodać do masy cukrowej.

    Pamiętaj o rękawiczkach  ;)

    Po dodaniu sporej ilości barwnika masa może ciągnąć się i lepić do rąk. Dzieje się tak najczęściej, kiedy chcemy uzyskać kolor czarny lub intensywnie czerwony - te barwy wymagają dodania większej ilości barwnika.

    Jeśli masa przykleja się do rąk, podsyp ją cukrem pudrem lub skrobią ziemniaczaną.

    Możesz również posiłkować się CMC - klejem w proszku, który dodany do masy delikatnie ją podsuszy, pozwalając na dalsze modelowanie. Jest on również przydatny przy przygotowywaniu figurek z lukru plastycznego. Dodatek CMC sprawi, że gotowa figurka szybciej wyschnie i będzie trwalsza .

    barwienie masy cukrowej barwnikiem spożywczym

4. Co zrobić kiedy masa cukrowa się kruszy?

Masa cukrowa kruszy się?  Prawdopodobnie po otwarciu była źle przechowywana i, niestety, jeśli mimo wyrabiania nadal kruszy się i łamie, nie będzie nadawać się już do wykorzystania.

  • Jak nadać masie elastyczność?

    Dodanie niewielkiej ilości rozpuszczonej glukozy lub gliceryny cukierniczej może przywrócić jej elastyczność.

    gliceryna cukiernicza Wilton

5. O czym należy pamiętać przy pracy z masą?

Kilka praktycznych wskazówek, o których warto pamiętać przed przygotowaniem dekoracji z masy cukrowej.

✔️ Aby obłożyć tort masą cukrową należy go dobrze schłodzić - minimum kilka godzin w lodówce, idealnie jeśli spędzi w niej całą noc. Będziesz mieć wtedy pewność, że tort jest stabilny i masa cukrowa będzie do niego idealnie przylegać.

✔️ Masę cukrową kładź wyłącznie na tort otynkowany kremem na bazie masła. Wszelkie kremy na bazie śmietany niestety rozpuszczą lukier plastyczny.

✔️ Masa cukrowa uwidoczni każdą niedoskonałość. Dlatego ważne jest, aby tort był równo złożony i otynkowany kremem "na gładko". Ułatwi to również nakładanie cukrowego okrycia.

✔️ Masa cukrowa z zasady jest dość twarda. Aby nadać jej odpowiednią miękkość i plastyczność, wyrabiaj ją w dłoniach. Pod wpływem temperatury ciała staje się bardzo elastyczna i podatna na modelowanie. Odpowiednio wyrobioną masę cukrową łatwiej będzie rozwałkować do obłożenia tortu lub wykorzystać do stworzenia figurek czy innych elementów dekoracyjnych.

✔️ Masa cukrowa, ponieważ składa się głównie z cukru, ma bardzo słodki smak. Możesz go nieco złagodzić i przełamać dodając w momencie jej wyrabiania wybrany aromat.

✔️ Ważne jest, żeby masa cukrowa, którą obkładasz tort była cienko rozwałkowana. Idealnie jest to około 3-5 milimetrów. Taka grubość sprawi, że tort nie tylko będzie wyglądał estetycznie, ale słodycz masy cukrowej nie przyćmi smaku Twojego wypieku.

✔️ Jeżeli już przy przekładaniu rozwałkowanej masy na tort zaczyna ona pękać, prawdopodobnie jej warstwa jest zbyt cienka lub sama masa jest zbyt sucha. Możesz pomóc sobie ugniatając ją ponownie z dodatkiem tłuszczu roślinnego, który zwiększy jej elastyczność.

✔️ Do tortu obłożonego masą cukrową możesz doklejać rozmaite dekoracje przygotowane z tejże właśnie masy. Za klej posłużyć może krem maślany, lukier, lub zwykła woda. Wystarczy zmoczyć pędzelkiem wybraną powierzchnię i delikatnie przykleić cukrową ozdobę.

✔️ Resztki masy cukrowej, których nie wykorzystasz, owiń w folię i przechowuj w zamkniętym, szczelnym opakowaniu. Zapobiegnie to wysuszeniu się masy, którą po odpowiednim wyrobieniu będzie można ponownie zużyć.


Gdzie kupić masę plastyczną (fondant/lukier plastyczny)?

W naszym sklepie internetowym znajdziesz lukry plastyczne idealny do obłożenia tortu i tworzenia słodkich figurek i innych dekoracji.


Z masą cukrową warto się zaprzyjaźnić, a jedynym sposobem na całkowite jej okiełznanie jest trening. Z każdym kolejnym tortem Twoje  dekoracje będą bardziej dopracowane i estetyczne.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/abc-masy-cukrowej-praktyczne-porady

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej