1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Fondant (masa cukrowa)

Fondant (masa cukrowa)

masa cukrowa, lukier plastyczny, fondant
masa cukrowa, lukier plastyczny, fondant
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Przepis na masę cukrową (fondant, lukier plastyczny). Taka masa cukrowa idealnie sprawdza się do powlekania tortów i tworzenia dekoracji. Jest łatwa do przygotowania, wystarczy tylko trzymać się podanych proporcji. Za pomocą barwników można wyczarować kolorowe masy cukrowe :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Żelatynę zalej w rondelku wodą i odstaw na chwilę do napęcznienia, a następnie ustaw go na niewielkiej mocy palnika i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia (pamiętaj, aby jej nie zagotować). Do rozpuszczonej żelatyny, dodaj glukozę i Plantę, zdejmij z palnika i wymieszałam, aż tłuszcz się rozpuścił.

  • Krok 2

    Wtedy przelej wszystko do większej miski i zacznij stopniowo wsypywać cukier. Na początku mieszaj masę łyżką do momentu kiedy masa stała się na tyle gęsta, że nie da się jej mieszać, wówczas zacznij wyrabiać ją ręcznie, dalej dosypując cukier.

  • Krok 3

    Dosypuj cukier stopniowo. Lepiej zużyć mniej cukru, gdyż zbyt duża jego ilość spowoduje, że masa będzie się kruszyć. Cukru dodawaj do momentu, w którym masa będzie plastyczna i tylko lekko klejąca. Gotową masę szczelnie owiń folią i przechowuj w lodówce.

  • Krok 4

    Masę podczas rozwałkowywania delikatnie podsyp cukrem pudrem, aby nie przyklejała się do blatu. Możesz również użyć skrobi ziemniaczanej czy kukurydzianej. Uważaj jednynie aby tylko oprószyć, zbyt duża ilość cukru pudru spowoduje szybkie wysychanie masy, natomiast nadmiar skrobi sprawi, że masa będzie brzydko wyglądać na zagięciach i powstaną na niej „zmarszczki”.

Jeżeli chcesz, aby masa cukrowa nabrała barw, wystarczy dodać barwnik spożywczy do płynu, podczas jej przygotowania lub zabarwić już gotową masę.

Gotową masę cukrową możesz również zamrozić, jeśli nie zużyjesz jej w najbliższym czasie albo po prostu chcesz mieć zapas na później.

Dekoracje z masy cukrowej kładź tylko na krem wykonany na bazie masła. Wszelkie kremy śmietanowe itp.(z dużą zawartością wody) spowodują, że masa zacznie się rozpuszczać lub odpadnie.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/fondant-masa-cukrowa-sprawdzony-przepis

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej