Fondant (masa cukrowa)
Przepis na masę cukrową, czyli inaczej fondant lub lukier plastyczny. Taka masa cukrowa idealnie sprawdza się do powlekania tortów i tworzenia dekoracji. 🎂 Jest łatwa do przygotowania, wystarczy tylko trzymać się podanych proporcji. Za pomocą barwników można wyczarować kolorowe masy cukrowe. 😃
🎂 Zobacz także nasz poradnik: ABC Masy cukrowej!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie fondantu (masy cukrowej):
-
Krok 1
Żelatynę zalej w rondelku zimną wodą i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie ustaw rondelek na niewielkiej mocy palnika i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny (pamiętaj, aby jej nie zagotować!).
Do rozpuszczonej żelatyny dodaj glukozę i Plantę, zdejmij z palnika i mieszaj, aż tłuszcz się rozpuści.
-
Żelatyna uniwersalna od dr. oetkera 20 g
Bardzo klarowna uniwersalna żelatyna od Dr. Oetkera - idealna do przygotowania deserów, ciast i galaretek, ale także dań wytrawnych - mięs, ryb i warzyw.
-
Krok 2
Wtedy przelej wszystko do większej miski i zacznij stopniowo wsypywać cukier puder. Na początku mieszaj masę łyżką do momentu, kiedy stanie się na tyle gęsta, że nie da się jej już mieszać. Wówczas zacznij wyrabiać ją ręcznie, dalej dosypując cukier puder.
-
Krok 3
Cukier puder dosypuj stopniowo. Lepiej zużyć mniej cukru, gdyż zbyt duża jego ilość spowoduje, że masa będzie się kruszyć. Cukru dodawaj do momentu, w którym masa będzie plastyczna i tylko lekko klejąca. Gotową masę szczelnie owiń folią i przechowuj w lodówce.
-
Krok 4
Masę podczas rozwałkowywania delikatnie podsyp cukrem pudrem, aby nie przyklejała się do blatu. Możesz również użyć skrobi ziemniaczanej czy kukurydzianej. Uważaj jednynie, aby tylko oprószyć blat - zbyt duża ilość cukru pudru spowoduje szybkie wysychanie masy, natomiast nadmiar skrobi sprawi, że masa będzie brzydko wyglądać na zagięciach i powstaną na niej „zmarszczki”.
Porada:
☆ Jeżeli chcesz, aby masa cukrowa nabrała barw, wystarczy dodać barwnik spożywczy do płynu podczas jej przygotowania lub zabarwić już gotową masę.
☆ Gotową masę cukrową możesz również zamrozić, jeśli nie zużyjesz jej w najbliższym czasie albo po prostu chcesz mieć zapas na później.
☆ Dekoracje z masy cukrowej kładź tylko na krem wykonany na bazie masła. Wszelkie kremy śmietanowe itp. (z dużą zawartością wody) spowodują, że masa zacznie się rozpuszczać lub odpadnie.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/fondant-masa-cukrowa-sprawdzony-przepis |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze