1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort Bałwan

Tort Bałwan

Tort Bałwan świąteczny z masą cukrową - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
4.8/5 5 ocen

Przedstawiamy Wam dzisiaj tort Bałwan! ⛄ Pyszne ciasto z orzechową nutą, przełożone jabłkowym nadzieniem z dodatkiem mascarpone. Całość tortu pokryta została kremem maślanym i masą cukrową. Na wierzchu tortu kapelusz, nos, oczy i uśmiech z fondantu. Efekt WOW wśród dzieci i dorosłych murowany! 

Przed przystąpieniem do przygotowywania tortu kilka porad: 

✔️ Każdą część fondantu zawiń szczelnie w folię spożywczą lub schowaj do szczelnego pojemnika jeśli w danym momencie z niej nie korzystasz, zapobiegnie to jej wysuszeniu.

✔️ W czasie zagniatania lub wałkowania masy cukrowej możesz użyć skrobii ziemniaczanej do lekkiego podsypania blatu. Dzięki temu łatwiej będzie z nią pracować i nie wyschnie zbyt szybko. Pamiętaj, aby tylko oprószać delikatnie -zbyt duża ilość skrobii spowoduje marszczenie się fondantu.

✔️ Do barwienia fondantu najlepiej użyć rękawiczek, jeśli chcesz zabarwić samemu fondant.

✔️ Dla uzyskania intensywnego czarnego koloru masy cukrowej użyj najpierw kakao, a potem dodaj czarny barwnik spożywczy. Kakao daje gwarancję, że fondant nie będzie się kleił jeśli później dodasz płynny barwnik (podobną funkcję spełni skrobia ziemniaczana). Dodaj tyle barwnika ile potrzebujesz, żeby uzyskać zamierzony odcień. Gotowy fondant można użyć od razy. Jeśli jest zbyt miękki, odstaw go na godzinę.

✔️ Dekorację (kapelusz, oczy, usta, ręce i nos) przygotuj dzień przed dekorowaniem, żeby zdążyła utrwalić swój kształt.

✔️ Zarówno lukry plastyczne jak i barwniki spożywcze w różnych kolorach znajdziesz w Sklepie Internetowym Wszystkiego Słodkiego.

Zatem do dzieła! 🙂


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Dekoracja:

  • Krok 1

    650 g masy cukrowej odłóż do obłożenia tortu do szczelnego pojemnika. Pozostałą masę cukrową podziel na dwie części po 350g i 200g. Do większej części dodaj czarny barwnik i zagnieć dokładnie aby uzyskać czarny kolor. Oderwij mały kawałek, rozwałkuj i wytnij kółko na podstawę kapelusza (około 7cm średnicy), z resztek zrób okrągłe elementy na oczy i uśmiech. 

  • Krok 2

    Z pozostałej części uformuj cylinder, wygładź jego krawędzie i przyklej na środku czarnego koła używając do tego odrobiny wody. Z mniejszej części fondantu oderwij kawałek na nos bałwana, dodaj do niego trochę pomarańczowego barwnika i dobrze zagnieć. Uformuj od razu na kształt małej marchewki. Do reszty masy dodaj ciemne kakao, aby uzyskać brązowy kolor. Uformuj ręce bałwana, płaskim końcem do góry włóż w nie do połowy patyczki do szaszłyków. Gotowe dekoracje odłóż na 24h do wyschnięcia i utrwalenia kształtu.

    Porada: Dekorację przygotuj dzień wcześniej, aby zdążyła utrwalić kształt.

    Przygotowanie kapelusza, nosa i rąk bałwana

Ciasto:

  • Krok 3

    Piekarnik nagrzej do 180°C góra/dół. Dna tortownic (20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. (Jabłka obierz i pokrój w kostkę.) Masło, cukier i sól zmiksuj mikserem, aż masa będzie lekka i puszysta. Stopniowo dodawaj po jednym jajku miksując po każdym dodaniu.

  • Krok 4

    W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, mąkę kukurydzianą, orzechy, proszek do pieczenia i cynamon. Na przemian i stopniowo dodawaj suche składniki i sok jabłkowy do masy jajecznej, zmiksuj na jednolitą masę.

  • Krok 5

    Ciasto podziel na dwie części i przełóż do przygotowanych wcześniej tortownic. Piecz około 40 minut. Upieczone ciasta wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Oba ciasta przetnij na pół, aby uzyskać łącznie 4 blaty ciasta. 

Nadzienie:

  • Krok 6

    Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij z nich sok. Cukier puder, śmietan-fix, cynamon i cukier waniliowy wymieszaj do połączenia się składników. Mascarpone zmiksuj, aż będzie gładki, dodaj śmietankę i miksuj na krem. Do kremu, powoli dodaj suche składniki i zmiksuj, aż krem będzie sztywny. Do kremu wmieszaj delikatnie jabłka.

Przełożenie ciasta:

  • Krok 7

    Na paterze umieść jedną część ciasta i przełóż kremem. To samo powtórz z drugą i trzecią częścią ciasta. Na ostatnią warstwę kremu połóż ostatnią część ciasta i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Krem maślany:

  • Krok 8

    W międzyczasie zacznij przygotowywać krem. Masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy ubij mikserem, aż masa będzie lekka i puszysta. Gotowy krem rozprowadź po całym torcie, aby go całkowicie przykryć. Wyrównaj i schowaj do lodówki do schłodzenia.

    Nakładanie kremu maślanego na tort

Dekorowanie tortu:

  • Krok 9

    Stolnicę podsyp skrobią ziemniaczaną i rozwałkuj fondant, na grubość około 5 mm i średnicy takiej aby przykryć cały tort.

    Rozwałkowywanie fondantu (masy cukrowej) z pomocą skrobi ziemniaczanej na stole za pomocą wałka
  • Krok 10

    Rozwałkowany fondant przełóż na tort i za pomocą packi cukierniczej dociśnij go i wyrównaj na torcie zaczynając od wierzchu i później stopniowo na bokach.

    Dociskanie fondantu na tort obłożony masą cukrową białą (fondantem)
  • Krok 11

    Nadmiar masy cukrowej odetnij tuż przy dolnej krawędzi tortu.

    Odcinanie fondantu za pomocą noża do pizzy
  • Krok 12

    Oczy, usta i kapelusz przyklej do tortu za pomocą odrobiny wody. Ucięte pozostałości fondantu zabarw na błękitny kolor i rozwałkuj na grubość ok 2 mm. Wytnij wąski pasek, żeby owinąć go wokół kapelusza. Przyklej do kapelusza używając odrobinę wody. 

    Układanie kapelusza, ust i oczu bałwana na fondancie
  • Krok 13

    Rozwałkuj pozostałą część niebieskiego fondantu na grubość ok. 3 mm. Z rozwałkowanego fondantu wytnij szal o wymiarach około 80 x 5 cm i przyklej wokół tortu. Zrób na końcach 3 cm nacięcia, aby uzyskać frędzle.

    Przyklejanie błękitnego szalika z frędzlami niebieskiego fondantu
  • Krok 14

    Na koniec wbij w boki tortu ręce bałwana.

    Ręce bałwana umieszczone bo bokach tortu Bałwan

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej