Ciasto Dubaj



A gdyby tak zazna膰 odrobin臋 luksusu prosto z Bliskiego Wschodu? Ciasto Dubaj, inspirowane najmodniejsz膮 ostatnimi czasy dubajsk膮 czekolad膮馃崼, to po艂膮czenie kremowej czekolady z aromatyczn膮 past膮 pistacjow膮 i chrupi膮cym ciastem kataifi. To wyj膮tkowy deser, który zachwyci swoj膮 elegancj膮 i intensywno艣ci膮 smaków. Proste i szybkie w przygotowaniu, ciasto Dubaj zaciekawi ka偶dego eleganckim wygl膮dem i wyrazistym smakiem.
Przygotuj ciasto Dubaj z mojego przepisu i przenie艣 si臋 w 艣wiat Bliskiego Wschodu.
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sp贸d do ciasta Dubaj
-
Krok 1
Pistacje posiekaj na drobniutkie kawa艂ki.
-
Krok 2
Mas艂o z czekolad膮 rozpu艣膰 w mikrofaji lub w garnuszku na ma艂ej mocy palnika. Dodaj pistacje.
-
Krok 3
Spód rantu lub tortownicy o 艣rednicy 20 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Przelej czekolad臋 i odstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia z ciasta kataifi.
Nadzienie pistacjowe z ciasta kataifi
-
Krok 4
Ciasto kataifi posiekaj na kilkucentymetrowe kawa艂ki.
-
Krok 5
Na du偶ej, rozgrzanej patelni rozpu艣膰 pierwsz膮 porcj臋 mas艂a, prze艂ó偶 ciasto kataifi, dodaj cukier z wanili膮 i cukier puder. Sma偶 do równomiernego uzyskania z艂otego koloru.
-
Krok 6
Drug膮 porcj臋 mas艂a rozpu艣膰 z past膮 pistacjow膮 i wymieszaj z podsma偶onym na z艂oto ciastem kataifi.
-
Krok 7
Prze艂ó偶 na czekoladowy spód, doci艣nij i wyrównaj przy pomocy 艂y偶ki lub szklanki.
Polewa do ciasta dubajskiego
-
Krok 8
Czekolad臋 zalej gor膮c膮 艣mietank膮, pozostaw do rozuszczenia si臋 czekolady, wymieszaj.
-
Krok 9
Polew臋 przelej na ciasto.
-
Krok 10
Wierzch posyp posiekanymi pistacjami.
Odstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na ca艂膮 noc.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery-bez-pieczenia/ciasto-dubaj |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze