1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez pieczenia
  4. Ciasto Dubaj

Ciasto Dubaj

ciasto dubaj wszystkiego słodkiego
ciasto dubaj wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

A gdyby tak zaznać odrobinę luksusu prosto z Bliskiego Wschodu? Ciasto Dubaj, inspirowane najmodniejszą ostatnimi czasy dubajską czekoladą🍫, to połączenie kremowej czekolady z aromatyczną pastą pistacjową i chrupiącym ciastem kataifi. To wyjątkowy deser, który zachwyci swoją elegancją i intensywnością smaków. Proste i szybkie w przygotowaniu, ciasto Dubaj zaciekawi każdego eleganckim wyglądem i wyrazistym smakiem.

Przygotuj ciasto Dubaj z mojego przepisu i przenieś się w świat Bliskiego Wschodu.

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Barry Callebaut.

 

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do ciasta Dubaj

  • Krok 1

    Pistacje posiekaj na drobniutkie kawałki.

    w miseczkach czekolada, pistacje i masło
  • Krok 2

    Masło z czekoladą rozpuść w mikrofaji lub w garnuszku na małej mocy palnika. Dodaj pistacje.

    w miseczce rozpuszczona czekolada z masłem i miseczka z posiekanymi pistacjami
  • Krok 3

    Spód rantu lub tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej czekoladę i odstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia z ciasta kataifi.

    spód do ciasta dubaj w rancie

Nadzienie pistacjowe z ciasta kataifi

  • Krok 4

    Ciasto kataifi posiekaj na kilkucentymetrowe kawałki.

    na desce świeże arabskie ciasto kataifi
  • Krok 5

    Na dużej, rozgrzanej patelni rozpuść pierwszą porcję masła, przełóż ciasto kataifi, dodaj cukier z wanilią i cukier puder. Smaż do równomiernego uzyskania złotego koloru. 

    na patelni podsmażone ciasto kataifi
  • Krok 6

    Drugą porcję masła rozpuść z pastą pistacjową i wymieszaj z podsmażonym na złoto ciastem kataifi.

    w misce nadzienie pistacjowe do dubajskiego ciasta kataifi
  • Krok 7

    Przełóż na czekoladowy spód, dociśnij i wyrównaj przy pomocy łyżki lub szklanki.

    w rancie (foremce) pistacjowe nadzienie z ciasta kataifi

Polewa do ciasta dubajskiego

  • Krok 8

    Czekoladę zalej gorącą śmietanką, pozostaw do rozuszczenia się czekolady, wymieszaj. 

    w miseczce kalefki czekolady Callebaut zalane gorącą śmietanką
  • Krok 9

    Polewę przelej na ciasto.

    na blacie czekolada Callebaut obok ciasto czekoladowe dubajskie
  • Krok 10

     Wierzch posyp posiekanymi pistacjami.

    Odstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

    w rancie ciasto dubaj z pistacjami na wierzchu
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery-bez-pieczenia/ciasto-dubaj

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej