1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Bez pieczenia
  4. Ciasto Dubaj

Ciasto Dubaj

ciasto dubaj wszystkiego s艂odkiego
ciasto dubaj wszystkiego s艂odkiego
Magda - zdj臋cie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

A gdyby tak zazna膰 odrobin臋 luksusu prosto z Bliskiego Wschodu? Ciasto Dubaj, inspirowane najmodniejsz膮 ostatnimi czasy dubajsk膮 czekolad膮馃崼, to po艂膮czenie kremowej czekolady z aromatyczn膮 past膮 pistacjow膮 i chrupi膮cym ciastem kataifi. To wyj膮tkowy deser, który zachwyci swoj膮 elegancj膮 i intensywno艣ci膮 smaków. Proste i szybkie w przygotowaniu, ciasto Dubaj zaciekawi ka偶dego eleganckim wygl膮dem i wyrazistym smakiem.

Przygotuj ciasto Dubaj z mojego przepisu i przenie艣 si臋 w 艣wiat Bliskiego Wschodu.

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Barry Callebaut.

 

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sp贸d do ciasta Dubaj

  • Krok 1

    Pistacje posiekaj na drobniutkie kawa艂ki.

    w miseczkach czekolada, pistacje i mas艂o
  • Krok 2

    Mas艂o z czekolad膮 rozpu艣膰 w mikrofaji lub w garnuszku na ma艂ej mocy palnika. Dodaj pistacje.

    w miseczce rozpuszczona czekolada z mas艂em i miseczka z posiekanymi pistacjami
  • Krok 3

    Spód rantu lub tortownicy o 艣rednicy 20 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Przelej czekolad臋 i odstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia z ciasta kataifi.

    sp贸d do ciasta dubaj w rancie

Nadzienie pistacjowe z ciasta kataifi

  • Krok 4

    Ciasto kataifi posiekaj na kilkucentymetrowe kawa艂ki.

    na desce 艣wie偶e arabskie ciasto kataifi
  • Krok 5

    Na du偶ej, rozgrzanej patelni rozpu艣膰 pierwsz膮 porcj臋 mas艂a, prze艂ó偶 ciasto kataifi, dodaj cukier z wanili膮 i cukier puder. Sma偶 do równomiernego uzyskania z艂otego koloru. 

    na patelni podsma偶one ciasto kataifi
  • Krok 6

    Drug膮 porcj臋 mas艂a rozpu艣膰 z past膮 pistacjow膮 i wymieszaj z podsma偶onym na z艂oto ciastem kataifi.

    w misce nadzienie pistacjowe do dubajskiego ciasta kataifi
  • Krok 7

    Prze艂ó偶 na czekoladowy spód, doci艣nij i wyrównaj przy pomocy 艂y偶ki lub szklanki.

    w rancie (foremce) pistacjowe nadzienie z ciasta kataifi

Polewa do ciasta dubajskiego

  • Krok 8

    Czekolad臋 zalej gor膮c膮 艣mietank膮, pozostaw do rozuszczenia si臋 czekolady, wymieszaj. 

    w miseczce kalefki czekolady Callebaut zalane gor膮c膮 艣mietank膮
  • Krok 9

    Polew臋 przelej na ciasto.

    na blacie czekolada Callebaut obok ciasto czekoladowe dubajskie
  • Krok 10

     Wierzch posyp posiekanymi pistacjami.

    Odstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na ca艂膮 noc.

    w rancie ciasto dubaj z pistacjami na wierzchu
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery-bez-pieczenia/ciasto-dubaj

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej