Ciasto Dubaj
A gdyby tak zaznać odrobinę luksusu prosto z Bliskiego Wschodu? Ciasto Dubaj, inspirowane najmodniejszą ostatnimi czasy dubajską czekoladą🍫, to połączenie kremowej czekolady z aromatyczną pastą pistacjową i chrupiącym ciastem kataifi. To wyjątkowy deser, który zachwyci swoją elegancją i intensywnością smaków. Proste i szybkie w przygotowaniu, ciasto Dubaj zaciekawi każdego eleganckim wyglądem i wyrazistym smakiem.
Przygotuj ciasto Dubaj z mojego przepisu i przenieś się w świat Bliskiego Wschodu.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do ciasta Dubaj
-
Krok 1
Pistacje posiekaj na drobniutkie kawałki.
-
Krok 2
Masło z czekoladą rozpuść w mikrofaji lub w garnuszku na małej mocy palnika. Dodaj pistacje.
-
Krok 3
Spód rantu lub tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej czekoladę i odstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia z ciasta kataifi.
Nadzienie pistacjowe z ciasta kataifi
-
Krok 4
Ciasto kataifi posiekaj na kilkucentymetrowe kawałki.
-
Krok 5
Na dużej, rozgrzanej patelni rozpuść pierwszą porcję masła, przełóż ciasto kataifi, dodaj cukier z wanilią i cukier puder. Smaż do równomiernego uzyskania złotego koloru.
-
Krok 6
Drugą porcję masła rozpuść z pastą pistacjową i wymieszaj z podsmażonym na złoto ciastem kataifi.
-
Krok 7
Przełóż na czekoladowy spód, dociśnij i wyrównaj przy pomocy łyżki lub szklanki.
Polewa do ciasta dubajskiego
-
Krok 8
Czekoladę zalej gorącą śmietanką, pozostaw do rozuszczenia się czekolady, wymieszaj.
-
Krok 9
Polewę przelej na ciasto.
-
Krok 10
Wierzch posyp posiekanymi pistacjami.
Odstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery-bez-pieczenia/ciasto-dubaj |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze