1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Pączki dubajskie

Pączki dubajskie

pączki dubajskie z nadzieniem pistacjoym i czekoladą wszystkiego słodkiego
pączki dubajskie z nadzieniem pistacjoym i czekoladą wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

🍩✨ Tłusty Czwartek pełen smaków Orientu! ✨🍩

W tym roku na Tłusty Czwartek proponuję coś wyjątkowego – PĄCZKI DUBAJSKIE! 😍🥯 Te pyszne, drożdżowe pączki z nadzieniem pistacjowym z dodatkiem chrupiącego ciasta kataifi polane aksamitną czekoladową polewą to prawdziwa uczta dla podniebienia! 🤤🍫

Idealne na ten szczególny dzień – łączą w sobie tradycję z egzotycznym smakiem Dubaju. 🌴✨ Poczuj się jak na Bliskim Wschodzie i pozwól, by Tłusty Czwartek zyskał nowy, wyjątkowy wymiar! 💚

Niech ten dzień będzie pełen pysznych chwil i pączkowych szaleństw! 🎉

 
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Callebaut, Kerrygold oraz Bosch.

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe na pączki

  • Krok 1

    Do miski przeiej mąkę, wmieszaj ją z drożdżami, cukem i solą.

    w misce mąka Polka obok suszone drożdże Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Ciepłe mleko wymieszaj z żółtkami, dodaj do suchych składników i zagnieć.

    w robocie suche składniki na pączki dubajskie obok miseczka z mlekiem i jajkami
  • Krok 3

    Na końcu dodaj miękkie masło i zagniataj do uzyskania jednolitego ciasta.

    w miseczce miękkie masło kerrygold do pączków dubajskich
  • Krok 4

    Uformuj kulkę z ciasta i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia obiętości.

    w misce kulka ciasta drożdżowego na pączki dubajskie
  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość jednego centymetra i wytnij kółka. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na około pół godziny.

    ciasto drożdżowe rozwałkowane na blacie z wyciętymi pączkami obok wałek

Krem pistacjowy z ciastem kataifi

  • Krok 6

    Czekoladę zalej gorącą śmietanką, odczekaj aż się rozpuści, wymieszaj z miękkim masłem, cukrem pudrem i pastą pistacjową.

  • Chrupka z ciasta kataifi

    Do kremu pistacjowego dodaj uprażone i posiekane drobno ciasto kataifi.

  • Chrupka z ciasta kataifi

    Łyżkę masła rozgrzej na patelni, dodaj  łyżkę cukieru puderu i cukier z wanilią. Przełóż drobno pokrojone ciasto kataifi i smaż do uzyskania złotego koloru cały czas mieszając.

    Zobacz tutaj jak przygotowuję chrupkę.

  • Krok 8

    Dokładnie wymieszaj.

  • Krok 9

    Przełóż krem do worka cukierniczego z końcówką do nadziewania pączków.

Polewa czekoladowa

  • Krok 10

    Czekoladę zalej gorącą śmietanką.

    na blacie gorąca śmietanka z czekoladą w kaletkach callebaut
  • Krok 11

    Nadziane pączki zamaczaj w czekoladzie i posyp posiekanymi pistacjami.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/paczki-dubajskie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej