Czekolada dubajska



Czekolada dubajska – bo kto powiedział, że nie można zaznać odrobiny luksusu we własnym domu? 🐪💎Jeśli do tej pory nie miałaś okazji spróbować przysmaku, na punkcie którego oszalał cały świat, koniecznie sprawdź moj przepis na dubajską czekoladę!
Wyjątkowa czekolada, która skrywa bogate nadzienie z pasty pistacjowej, tahini i ciasta kataifi - ciasto kataifi z powodzeniem możesz przygotować sama, zaledwie z kilku składników!
Prawdziwa podróż do Dubaju w każdym kęsie! Uwaga: czekolada dubajska może wywołać uzależnienie od smaku i chęć zwiedzania Bliskiego Wschodu!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold, Barry Callebaut oraz Food Colours.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Czekolada dubajska:
-
Krok 1
Kup lub samodzielnie przygotuj ciasto kataifi. Ja skorzystałam z naszego przepisu.👈
Ciasto drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie masła.
-
Krok 2
Podczas podsmażania dodaj cukier puder. Gotowe ciasto powinno mieć rumiany kolor. Odstaw je do wystudzenia.
-
Krok 3
Rozpuść białą czekoladę. Wymieszaj ją z uprażonym ciastem, pastą pistacjową, szczyptą soli, pastą z wanilii oraz tahini.
-
Krok 4
Formę do czekolady dokładnie wyczyść (najlepiej spirytusem).
Białą czekoladę rozpuść i podziel ją na 3 części. Do każdej z nich dodaj odrobinę zielonego barwnika (ja wykorzystałam 2 różne zielone barwniki do barwienia czekolady).
-
Krok 5
Z białej czekolady utwórz esy floresy. Pozostaw formę w temperaturze pokojowej.
-
Krok 6
Aby Twoja czekolada były błyszcząca i miała odpowiednią łamliwość, warto ją zatemperować. Do tego przyda Ci się termometr cukierniczy.
Jak zatemperować czekoladę przeczytasz tutaj. Ja użyłam sposobu z użyciem kaletek, który wydaje mi się najprostszy (w stosunku 285 g rozpuszczonej czekolady do 15 g kaletek).
-
Krok 7
Wylej cienką warstwę czekolady na brzegi i dno formy. Możesz zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego. Tak przygotowany korpus pozostaw na minimum około godzinę do skrystalizowania czekolady.
-
Krok 8
Do zastygniętego korpusu przełóż masę z ciastem kataifi i delikatnie wyrównaj.
-
Krok 9
Przykryj warstwą czekolady i delikatnie wyrównaj. Odstaw tabliczki najlepiej na całą noc do krystalizacji.
Brawo! Twoja dubajska czekolada jest już gotowa!😍
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/czekolada-dubajska |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze