1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Czekolada dubajska

Czekolada dubajska

Tabliczka oraz kawałek czekolady dubajskiej na drewnianej desce - Wszystkiego Słodkieg
Tabliczka oraz kawałek czekolady dubajskiej na drewnianej desce - Wszystkiego Słodkieg
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Czekolada dubajska – bo kto powiedział, że nie można zaznać odrobiny luksusu we własnym domu? 🐪💎Jeśli do tej pory nie miałaś okazji spróbować przysmaku, na punkcie którego oszalał cały świat, koniecznie sprawdź moj przepis na dubajską czekoladę!

Wyjątkowa czekolada, która skrywa bogate nadzienie z pasty pistacjowej, tahini i ciasta kataifi - ciasto kataifi z powodzeniem możesz przygotować sama, zaledwie z kilku składników!

Prawdziwa podróż do Dubaju w każdym kęsie! Uwaga: czekolada dubajska może wywołać uzależnienie od smaku i chęć zwiedzania Bliskiego Wschodu!

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold, Barry Callebaut oraz Food Colours.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Czekolada dubajska:

  • Krok 1

    Kup lub samodzielnie przygotuj ciasto kataifi. Ja skorzystałam z naszego przepisu.👈

    Ciasto drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie masła.

    Ciasto kataifi na drewnianym blacie. Obok patelnia i masło.
  • Krok 2

    Podczas podsmażania dodaj cukier puder. Gotowe ciasto powinno mieć rumiany kolor. Odstaw je do wystudzenia.

    Podsmażone ciasto kataifi na patelni.
  • Krok 3

    Rozpuść białą czekoladę. Wymieszaj ją z uprażonym ciastem, pastą pistacjową, szczyptą soli, pastą z wanilii oraz tahini.

    Na blacie kuchennym składiki potrzebne do pasty kataifi.
  • Krok 4

    Formę do czekolady dokładnie wyczyść (najlepiej spirytusem).

    Białą czekoladę rozpuść i podziel ją na 3 części. Do każdej z nich dodaj odrobinę zielonego barwnika (ja wykorzystałam 2 różne zielone barwniki do barwienia czekolady).

    Trzy miseczki z białą czekoladą o różnym natężeniu zielonego. Obok foremka silikonowa.
  • Krok 5

    Z białej czekolady utwórz esy floresy. Pozostaw formę w temperaturze pokojowej.

    W formie silikonowej esy floresy z różnych odcieni zielonego z białej czekolady z barwnikiem.
  • Krok 6

    Aby Twoja czekolada były błyszcząca i miała odpowiednią łamliwość, warto ją zatemperować. Do tego przyda Ci się termometr cukierniczy.

    Jak zatemperować czekoladę przeczytasz tutaj. Ja użyłam sposobu z użyciem kaletek, który wydaje mi się najprostszy (w stosunku 285 g rozpuszczonej czekolady do 15 g kaletek). 

    Na blacie kuchennym czekolada ciemna w kaletkach oraz termometr cukierniczy.
  • Krok 7

    Wylej cienką warstwę czekolady na brzegi i dno formy. Możesz zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego. Tak przygotowany korpus pozostaw na minimum około godzinę do skrystalizowania czekolady.

    Pierwsza warstwa czekolady wylana na formie silikonowej.
  • Krok 8

    Do zastygniętego korpusu przełóż masę z ciastem kataifi i delikatnie wyrównaj.

    Masa pistacjowa z ciastem kataifi wyłożona do formy.
  • Krok 9

    Przykryj warstwą czekolady i delikatnie wyrównaj. Odstaw tabliczki najlepiej na całą noc do krystalizacji.

    Brawo! Twoja dubajska czekolada jest już gotowa!😍

    Masa pistacjowa z ciastem kataifi przykryta ostatnią warstwą czekolady.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/czekolada-dubajska

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej