Pyszny, aksamitny krem ajerkoniakowy (adwokatowy) idealnie sprawdzi się do przełożenia ciast, tortów, wypełnienia rurek czy do udekorowania babeczek. Może stanowić również nadzienie do pączków czy mini ptysi. Poznaj przepis na idealny krem z ajerkoniaku o niepowtarzalnym smaku!
Krem ajerkoniakowy (adwokatowy) do tortu lub ciasta – Przepis
Przygotowany na bazie mascarpone, śmietanki kremówki i likieru adwokat. Dobrze komponuje się z czekoladowym ciastem lub tortem, kruchą bezą, kawą, kokosem i kwaskowatymi owocami np. czarnymi porzeczkami.
Składniki na krem ajerkoniakowy
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 150 ml likieru ajerkoniak (adwokat)
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 opakowania Śmietan - fix Dr. Oetkera
Sposób przygotowania kremu ajerkoniakowego (adwokatowego):
-
Krok 1
Cukier puder wymieszaj ze śmietan-fix. Śmietankę i mascarpone umieść razem w misie. Zmiksuj na jednolity, ale nie całkiem sztywny krem.
-
Krok 2
Wlej stopniowo likier adwokat do kremu ciągle miksując. Kiedy zobaczysz, że masa będzie już jednolita dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan – fix. Następnie miksuj krótko do momentu, aż krem zgęstnieje.
Beza z kremem ajerkoniakowym (adwokatowym)
Pyszna, krucha beza z kremowym nadzieniem, podana z sosem z czarnych porzeczek. Smakuje wyśmienicie!
-
Przepis na bezę z kremem i sosem z czarnych porzeczek
Poznaj sprawdzony przepis na tort bezowy z kremem adwokatowym
O czym warto pamiętać przy przygotowywaniu tego kremu?
- Pamiętaj o tym, żeby stopniowo wlewać adwokat do kremu, żeby nie doprowadzić do jego zwarzenia,
- Przygotowując krem do przełożenia bezy dodaj do niego mniej cukru i 2 opakowania śmietan – fix (blaty bezowe są słodsze i lżejsze niż blaty biszkoptowe do tortu).
Zobacz również przepisy na inne kremy:
✔️ Krem maślany – Przepis i Porady
✔️ Krem budyniowy – Przepis i Porady
✔️ Krem śmietankowy – Przepis i Porady
✔️ Krem z białej czekolady - Przepis i Porady
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-ajerkoniakowy-adwokatowy-do-tortu-lub-ciasta-przepis-porady |
Komentarze