Krem śmietankowy świetnie sprawdzi się do tortów, ciast przekładanych, deserów, biszkoptów, rolad biszkoptowych czy babeczek. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Będzie gotowy w zaledwie 5 minut! Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy i wskazówki jak krok po kroku przygotować idealny krem śmietankowy.
Jak zrobić krem śmietankowy?
Pyszny krem śmietankowy możesz przygotować na kilka sposobów! Wszystko zależy od tego do czego planujesz go użyć. Do przełożenia tortu czy do ciasta z kremem świetnie sprawdzi się krem na bazie mascarpone i śmietanki. Z kolei do deserów, ciast biszkoptowych czy dekoracji muffinek możesz ubić śmietankę z dodatkiem żelatyny lub śmietan-fixu. Z tych powodów przedstawiamy Tobie krem śmietankowy w 3 odsłonach. Znajdź swój ulubiony!
3 przepisy na przygotowanie kremu śmietankowego
- Krem śmietankowy ze śmietanki i cukru pudru
- Krem śmietankowy ze śmietanki i mascarpone
- Krem śmietankowy ze śmietanką i żelatyną (bez mascarpone)
1. Krem śmietankowy ze śmietanki i cukru pudru
Delikatny, śmietankowy krem, który świetnie sprawdzi się do biszkoptu, deserów, rolady biszkoptowej czy udekorowania deserów z owocami. Możesz do niego dodać swoje ulubione owoce lub posypać wiórkami czekoladowymi.
Składniki:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 Śmietan-fixy Dr. Oetkera
-
Krok 1
Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem.
-
Krok 2
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix z cukrem pudrem. Zmiksuj krótko do momentu, aż składniki się połączą.
-
Rolada biszkoptowa z kremem śmietankowym – Przepis
W tym przepisie na roladę biszkoptową został wykorzystany krem z powyższego przepisu.
2. Krem śmietankowy z mascarpone i śmietanki
Krem na bazie serka mascarpone i śmietanki, który świetnie sprawdzi się do przełożenia tortów i do ciast przekładanych, a także do biszkoptów jasnych i czekoladowych. Jest stabilny, więc możesz go również wykorzystać do dekorowania ciasta za pomocą rękawa cukierniczego i tylek. Można go również zabarwić barwnikiem spożywczym.
Składniki:
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 30 g cukru pudru
-
Sposób przygotowania:
Schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder umieść w misie miksera. Zmiksuj wszystkie składniki, aż do ubicia. Zacznij od niskich obrotów miksera, żeby dobrze rozmieszać serek mascarpone.
-
Porada
Jeżeli chcesz uzyskać waniliowy krem, możesz do kremu śmietankowego dodać odrobinę ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii.
-
Lekki tort z malinami z kremem śmietankowym z mascarpone - Przepis
Lekki tort został przygotowany z kremem śmietankowym z powyższego przepisu.
3. Krem śmietankowy z żelatyną i śmietanką (bez mascarpone)
Pyszny i stabilny krem śmietankowy. Dodatek żelatyny sprawia, że krem jest bardziej stabilny. Będzie też idealny do ciast przekładanych czy biszkoptu z owocami i galaretką.
Składniki:
- 750 ml schłodzonej śmietanki
- 20 g cukru pudru
- 5 listków żelatyny w listkach Dr. Oetkera
-
Krok 1
Pięć listków żelatyny namocz w zimnej wodzie i pozostaw na 5 minut.
-
Krok 2
Namoczoną żelatynę odciśnij dokładnie w dłoniach. Podgrzej ją do rozpuszczenia - pamiętaj, by jej nie zagotować!
-
Krok 3
Do żelatyny dodaj kilka łyżek śmietanki i wymieszaj.
-
Krok 4
Schłodzoną śmietankę ubij z przesianym cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj rozpuszczoną żelatynę nie przerywając miksowania.
-
Ciasto z truskawkami, galaretką i kremem śmietankowym – Przepis
Powyższy krem został wykorzystany w przepisie na to ciasto truskawkowe.
Czy krem śmietankowy można zabarwić?
Krem śmietankowy można zabarwić za pomocą barwników spożywczych na różne kolory. Wystarczy, że pod koniec miksowania dodasz do kremu kilka kropelek barwnika. Piękny efekt uzyskasz korzystając z barwnika spożywczego czerwonego w żelu.
-
Krok 1
Krem śmietankowy podziel na 3 części. Jedną z nich przełóż do rękawa cukierniczego. Pozostały krem rozłóż do dwóch miseczek. Do pierwszej dodaj kilka kropelek barwnika, aby uzyskać jasnoróżowy kolor, a do drugiej więcej, aby krem nabrał bardziej wyrazistego koloru. W te sposób zabarwione krem przełóż do rękawów cukierniczych.
-
Krok 2
W ten sposób możesz przygotować tort, którego środek wypełnisz kremem śmietankowym, a brzegi pokryjesz kremem w dwóch odcieniach różu.
O czym warto pamiętać przy przygotowywaniu kremu śmietankowego?
- Wybierz śmietankę z co najmniej 30% zawartością tłuszczu (im więcej ma tłuszczu, tym po ubiciu krem będzie stabilniejszy).
- Dobrze schłodź śmietankę i/lub mascarpone przed ubijaniem.
- Pamiętaj o tym, żeby ubijać krem tylko do momentu kiedy zrobi się gęsty. Powstaną na nim charakterystyczne fale, które będą świadczyć o tym, że krem jest gotowy. Zbyt długie miksowanie może doprowadzić do „przebicia” kremu i w efekcie jego rozwarstwieniu. W tedy zamiast ubitej śmietanki, powstanie nam masło 🙂
- Do ciast przekładanych i tortów wykorzystaj krem śmietankowy z mascarpone. Jest on najbardziej stabilny. Do lżejszych ciast biszkoptowych, udekorowania babeczek lub deserów możesz wykorzystać krem śmietankowy z dodatkiem śmietan-fixu czy żelatyny.
- Jeżeli chcesz ubogacić swój krem możesz do niego dodać ulubione, pokrojone owoce, kakao, skórkę z cytrusów, ekstrakt np. z wanilii czy pomarańczy lub po prostu czekoladę.
Przeczytaj również:
✔️ Klasyczny krem maślany do tortu
✔️ Krem maślany na bezie szwajcarskiej
✔️ Krem maślany z mlekiem skondensowanym
✔️ Krem kakaowy
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-smietankowy-do-tortu-lub-ciasta-przepisy |
Komentarze