1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Krem maślany do tortu. Prosty przepis i praktyczne porady

Krem maślany do tortu. Prosty przepis i praktyczne porady

krem maślany do tortu wyciśnięty różnymi tylkami na talerzu
krem maślany do tortu wyciśnięty różnymi tylkami na talerzu
Zaktualizowano:

Czy pamiętacie dawne torty Waszych babć, w których bita śmietana czy mascarpone ustępowały miejsca klasycznym kremom maślanym, ucieranym w makutrze na prawdziwym maśle, z błyszczącymi żółtkami jaj i cukrem? Te klasyki, chociaż pełne tłuściutkiego masła, pozostają puszyste i kuszą swoją niebiańsko kremową konsystencją, do złudzenia przypominając obłoczki śnieżnobiałych chmur. Krem maślany ma wszechstronne zastosowanie i może występować w wielu odsłonach - zaledwie kilka składników może nadać mu nowy, niepowtarzalny smak!

Dlatego też cieszy się niesłabnącą popularnością, również wśród domowych pasjonatów cukiernictwa.


Najprostszy przepis na krem maślany

Poniżej znajdziesz podstawowy, najprostszy i idealny przepis na krem maślany. Możesz go użyć do dekoracji tortu, do jego przełożenia czy pod masę cukrową (fondant) lub marcepanową, a także do dekoracji babeczek. 

Składniki:

·          200 g miękkiego masła

·          170 g cukru pudru

·          odrobina mleka 

Pamiętaj o tym, żeby składniki miały temperaturę pokojową! 

  • Krok 1

    Miękkie masło, pokrojone w kostkę, przełóż do misy miksera (jeśli masło będzie twarde to się nie ubije). Dodaj cukier puder i ubijaj masło na szybkich obrotach przez 5-8 minut na lekki, puszysty krem. Ubite masło będzie po tym czasie prawie białe

  • Krok 2

    Pod koniec ubijania możesz dodać do ubitego kremu z cukrem pudrem trochę mleka. Ilość dodanego mleka zależy od tego do czego chcesz wykorzystać krem. Jeśli do dekoracji, wystarczy odrobina mleka (żeby krem zachował dekoracyjne kształty). Jeśli do przełożenia ciasta lub tortu to możesz do niego dodać odrobinę więcej mleka. 

    Ja dodałam około 1-2 łyżki mleka.


Do czego wykorzystać krem maślany?

Ma w sobie wszystko, czego potrzeba. Król klasyków, jako składnik wielu pysznych ciast, gdziekolwiek się pojawi - gra pierwsze skrzypce. Najbardziej puszysty, najdelikatniejszy, lekki niczym powietrze. Krem maślany idealnie sprawdzi się do przełożenia warstw naszego ciasta, a każdy łasuch doceni go również jako dekorację rozmaitych wypieków. Ze względu na swoją stabilność świetnie nadaje się do wykończenia i obłożenia tortu, czyli tzw. tynkowania, a także jest idealnym rozwiązaniem przy dekoracji na przykład babeczek - dobrze barwi się na rozmaite kolory i zachowuje kształt jaki wyczarujemy na naszych słodkościach. Krem maślany łatwo przygotować w różnych wariantach, może być mniej lub bardziej lekki, a ilość kompozycji smakowych wydaje się być nieskończona.


Rodzaje kremów maślanych

Niezależnie od tego, którą wersję kremu maślanego wybierzemy: amerykańską czy włoską - ich mianownik jest wspólny: wszystkie powstają na bazie pysznego, prawdziwego masła! Większość przepisów zawiera również inne składniki, jak cukier czy cukier puder, jajka, a także przynajmniej szczyptę soli, która świetnie podbija smak masła. 

  • Włoski krem maślany

    Włoska wersja kremu maślanego to kompozycja masła i ubitych białek jaj z cukrem, czyli bezy. Syrop cukrowy powoli dodajemy do ubijanych białek zaparzając je, na końcu dodajemy masło i otrzymujemy pyszny, stabilny krem.

  • Amerykański krem maślany

    Amerykański krem maślany to nic innego jak miękkie masło, cukier puder, odrobina wanilii i mleka. Najszybszy i najprostszy w przygotowaniu - wystarczy ubijać składniki aż do uzyskania puszystego, jasnego kremu.

  • Krem maślany na bezie szwajcarskiej

    Istnieje również krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej, który przygotowuje się podobnie jak we włoskiej wersji. Smak masła w obu kremach jest mniej wyczuwalny, a konsystencja lżejsza niż pozostałe wersje kremu maślanego. Białka jaj i cukier podgrzewamy w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się cukru, a następnie ubijamy do momentu otrzymania lśniącej i gęstej bezy i ucieramy z masłem. Zachęcamy Was do wykorzystania tego przepisu przy torcie ombre z różami uprzedzając jednak, że jest na tyle uroczy, że żal go kroić 😉

    Zerknij na przepis na krem maślany na bezie szwajcarskiej.

  • Krem maślany na mleku skondensowanym

    Krem z pomocą którego można wspaniale udekorować czy otynkować tort. Przygotowuje się go z masła i mleka skondensowanego słodzonego (w proporcji 1:1). Krem maślany na mleku skondensowanym jest biały i można go przygotować zdecydowanie szybciej niż krem na bezie szwajcarskiej. 

    Przepis i porady znajdziesz na naszej stronie: Tynk na mleku skondensowanym

  • Krem maślany milky way

    Jeśli do tej pory omijaliście krem z tynku na torcie i odkładaliście go na bok, to koniecznie dajcie szansę wersji milky way. Dzięki dodatkowi mleka w proszku ma on subtelny, mleczny smak, który przywodzi na myśl środek kultowych batoników – i stąd właśnie wzięła się jego nazwa. Masło nie wybija się tutaj na pierwszy plan, dlatego ten krem świetnie sprawdzi się zarówno do wygładzania tortu 🎂, jak i do dekorowania babeczek.

    Tutaj znajdziesz wszystko o kremie milky way do tortu

  • Krem maślany z czekoladą (ganache do tynkowania)

    Ganache (krem z czekolady) możesz wykorzystać do tynkowania tortów. Tynkować możesz wykorzystując ganache w podstawowej wersji, czyli przygotowany na samej śmietance i czekoladzie.

    Jeśli jednak masz mniej doświadczenia w tynkowaniu łatwiej będzie Ci się pracowało z ganache z dodatkiem masła.

    Dzięki połączeniu z masłem, krem łatwiej daje się rozprowadzać i wygładzać na powierzchni tortu. Po wstawieniu do lodówki będzie też szybciej wiązał.

    Przepisy na rózne typy ganache i porady z nimi związane przeczytasz na naszej stronie: Ganache czyli krem czekoladowy!


Krem maślany jako tynk do tortu, jako wierzchnia warstwa, a może do dekoracji?

Krem maślany z powodzeniem można wykorzystać jako przełożenie blatów biszkoptu naszego tortu, a także jako warstwę tynkową, która wykańcza gotowe ciasto. Idealnie sprawdzi się do wykonania dekoracji, np. fantazyjnych rozetek przy użyciu tylek cukierniczych. W odróżnieniu od kremu śmietanowego, który rozpuszcza masę cukrową i ozdoby z niej wykonane, krem maślany jest idealnym "podkładem" pod obłożenie tortu lukrem plastycznym.

  • Krem maślany jako podkład pod masę cukrową

    Ten tort został przygotowany z kremem maślanym, który stanowi podkład do obłożenia tortu masą cukrową (tzw. fondantem). 

    Kawałek tortu z kremem maślanym jako podkład pod masę cukrową (fondant).

Jaki smak można nadać kremowi maślanemu? Owocowy, a może kawowy lub czekoladowy?

Smak naszego kremu nie musi być nudny i typowo maślany. Łatwo nadać mu zupełnie inny wymiar dodając likiery, owoce czy inne składniki, takie jak:

  • tarte orzechy
  • puree owocowe
  • sok z owoców
  • rozpuszczoną czekoladę
  • curd cytrynowy
  • konfitury
  • kawę
  • brandy, whisky i inne alkohole

Również wersja z budyniem nie musi być nudna. Klasyczny custard można z powodzeniem zastąpić różnymi wersjami budyniu:

  • śmietankowym
  • karmelowym
  • czekoladowym

Sami zdecydujcie jaki smak i aromat najbardziej trafia w Wasz gust i podniebienie. I niezależnie od tego, czy Wasz krem przypominać będzie puszyste, maślane obłoczki, lub gładkie wykończenie urodzinowego tortu, cieszcie się maślanym smakiem ulubionego wypieku i filiżanką dobrej kawy!


Jak wybielić krem maślany?

Dobrze ubite masło powinno być prawie białego koloru. Jeśli chcesz jednak uzyskać śnieżnobiały krem, możesz dodać do masy specjalny wybielacz do kremów.

  • Wybielacz m.in. do kremu maślanego

    Róże rodzaje wybielaczy znajdziesz w naszym sklepie TUTAJ

    wybielacz spożywczy Sugarflair Superwhite

Co zrobić, gdy krem maślany się zwarzy?

Gdy krem maślany się zwarzy przełóż go do szklanej, żaroodpornej miski i ustaw nad garnuszkiem z gotującą sią wodą (podobnie jak w przypadku rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej). W trakcie podgrzewania masy i pod wpływem wyższej temperatury krem uzyska odpowiednią konsystencję. 

Odratowany krem schłodź w lodówce. 

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-maslany-do-tortu-prosty-przepis-i-praktyczne-porady

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej