1. Strona g艂贸wna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Krem ma艣lany do tortu. Prosty przepis i praktyczne porady

Krem ma艣lany do tortu. Prosty przepis i praktyczne porady

Krem ma艣lany na torcie ombre - Wszystkiego S艂odkiego
Krem ma艣lany na torcie ombre - Wszystkiego S艂odkiego
Zaktualizowano:

Czy pami臋tacie dawne torty Waszych bab膰, w których bita 艣mietana czy mascarpone ust臋powa艂y miejsca klasycznym kremom ma艣lanym, ucieranym w makutrze na prawdziwym ma艣le, z b艂yszcz膮cymi 偶ó艂tkami jaj i cukrem? Te klasyki, chocia偶 pe艂ne t艂u艣ciutkiego mas艂a, pozostaj膮 puszyste i kusz膮 swoj膮 niebia艅sko kremow膮 konsystencj膮, do z艂udzenia przypominaj膮c ob艂oczki 艣nie偶nobia艂ych chmur. Krem ma艣lany ma wszechstronne zastosowanie i mo偶e wyst臋powa膰 w wielu ods艂onach - zaledwie kilka sk艂adników mo偶e nada膰 mu nowy, niepowtarzalny smak!

Dlatego te偶 cieszy si臋 nies艂abn膮c膮 popularno艣ci膮, równie偶 w艣ród domowych pasjonatów cukiernictwa.


Najprostszy przepis na krem ma艣lany

Poni偶ej znajdziesz podstawowy, najprostszy i idealny przepis na krem ma艣lany. Mo偶esz go u偶y膰 do dekoracji tortu, do jego prze艂o偶enia czy pod mas臋 cukrow膮 (fondant) lub marcepanow膮, a tak偶e do dekoracji babeczek. 

Sk艂adniki:

·          200 g mi臋kkiego mas艂a

·          170 g cukru pudru

·          odrobina mleka 

Pami臋taj o tym, 偶eby sk艂adniki mia艂y temperatur臋 pokojow膮! 

  • Krok 1

    Mi臋kkie mas艂o prze艂ó偶 do miski (je艣li mas艂o b臋dzie twarde to si臋 nie ubije). 

  • Krok 2

    Nsst臋pnie ubijaj mas艂o mikserem na szybkich obrotach przez 5-8 minut na lekki, puszysty krem. Ubite mas艂o b臋dzie po tym czasie prawie bia艂e

  • Krok 3

    Kiedy mas艂o b臋dzie ju偶 ubite dodawaj do niego partiami przesiany cukier puder. Ucieraj mas艂o z cukrem pudrem przez oko艂o 3 minuty. 

  • Krok 4

    Pod koniec ubijania mo偶esz doda膰 do ubitego kremu z cukrem pudrem troch臋 mleka. Ilo艣膰 dodanego mleka zale偶y od tego do czego chcesz wykorzysta膰 krem. Je艣li do dekoracji, wystarczy odrobina mleka (偶eby krem zachowa艂 dekoracyjne kszta艂ty). Je艣li do prze艂o偶enia ciasta lub tortu to mo偶esz do niego doda膰 odrobin臋 wi臋cej mleka. 


Do czego wykorzysta膰 krem ma艣lany?

Ma w sobie wszystko, czego potrzeba. Król klasyków, jako sk艂adnik wielu pysznych ciast, gdziekolwiek si臋 pojawi - gra pierwsze skrzypce. Najbardziej puszysty, najdelikatniejszy, lekki niczym powietrze. Krem ma艣lany idealnie sprawdzi si臋 do prze艂o偶enia warstw naszego ciasta, a ka偶dy 艂asuch doceni go równie偶 jako dekoracj臋 rozmaitych wypieków. Ze wzgl臋du na swoj膮 stabilno艣膰 艣wietnie nadaje si臋 do wyko艅czenia i ob艂o偶enia tortu, a tak偶e jest idealnym rozwi膮zaniem przy dekoracji na przyk艂ad babeczek - dobrze barwi si臋 na rozmaite kolory i zachowuje kszta艂t jaki wyczarujemy na naszych s艂odko艣ciach. Krem ma艣lany 艂atwo przygotowa膰 w ró偶nych wariantach, mo偶e by膰 mniej lub bardziej lekki, a ilo艣膰 kompozycji smakowych wydaje si臋 by膰 niesko艅czona.


Rodzaje krem贸w ma艣lanych

Niezale偶nie od tego, któr膮 wersj臋 kremu ma艣lanego wybierzemy: ameryka艅sk膮 czy w艂osk膮 - ich mianownik jest wspólny: wszystkie powstaj膮 na bazie pysznego mas艂a! Wi臋kszo艣膰 przepisów zawiera równie偶 inne sk艂adniki, jak cukier czy cukier puder, jajka, a tak偶e przynajmniej szczypt臋 soli, która 艣wietnie podbija smak mas艂a. 

  • W艂oski krem ma艣lany

    W艂oska wersja kremu ma艣lanego to kompozycja mas艂a i ubitych bia艂ek jaj z cukrem, czyli bezy. Syrop cukrowy powoli dodajemy do ubijanych bia艂ek zaparzaj膮c je, na ko艅cu dodajemy mas艂o i otrzymujemy pyszny, stabilny krem.

  • Ameryka艅ski krem ma艣lany

    Ameryka艅ski krem ma艣lany to nic innego jak mi臋kkie mas艂o, cukier puder, odrobina wanilii i mleka. Najszybszy i najprostszy w przygotowaniu - wystarczy ubija膰 sk艂adniki a偶 do uzyskania puszystego, jasnego kremu.

  • Krem ma艣lany na bezie szwajcarskiej

    Istnieje równie偶 krem ma艣lany na bazie bezy szwajcarskiej, który przygotowuje si臋 podobnie jak we w艂oskiej wersji. Smak mas艂a w obu kremach jest mniej wyczuwalny, a konsystencja l偶ejsza ni偶 pozosta艂e wersje kremu ma艣lanego. Bia艂ka jaj i cukier podgrzewamy w k膮pieli wodnej do momentu rozpuszczenia si臋 cukru, a nast臋pnie ubijamy do momentu otrzymania l艣ni膮cej i g臋stej bezy i ucieramy z mas艂em. Zach臋camy Was do wykorzystania tego przepisu przy torcie ombre z ró偶ami uprzedzaj膮c jednak, 偶e jest na tyle uroczy, 偶e 偶al go kroi膰 馃槈

    Tort ombre z kremem ma艣lany na bezie szwajcarskiej - Wszystkiego S艂odkiego
  • Krem ma艣lany na mleku skondensowanym

    Krem z pomoc膮 którego mo偶na wspaniale udekorowa膰 czy otynkowa膰 tort. Przygotowuje si臋 go z mas艂a i mleka skondensowanego s艂odzonego (w proporcji 1:1). Krem ma艣lany na mleku skondensowanym jest bia艂y i mo偶na go przygotowa膰 zdecydowanie szybciej ni偶 krem na bezie szwajcarskiej. 


Krem ma艣lany do tortu, jako wierzchnia warstwa, a mo偶e do dekoracji?

Krem ma艣lany z powodzeniem mo偶na wykorzysta膰 jako prze艂o偶enie blatów biszkoptu naszego tortu, a tak偶e jako warstw臋 tynkow膮, która wyka艅cza gotowe ciasto. Idealnie sprawdzi si臋 do wykonania dekoracji, np. fantazyjnych rozetek przy u偶yciu tylek cukierniczych. W odró偶nieniu od kremu 艣mietanowego, który rozpuszcza mas臋 cukrow膮 i ozdoby z niej wykonane, krem ma艣lany jest idealnym "podk艂adem" pod ob艂o偶enie tortu lukrem plastycznym.

  • Krem ma艣lany jako podk艂ad pod mas臋 cukrow膮

    Ten tort zosta艂 przygotowany z kremem ma艣lanym, który stanowi podk艂ad do ob艂o偶enia tortu mas膮 cukrow膮 (tzw. fondantem). 

    Kawa艂ek tortu z kremem ma艣lanym jako podk艂ad pod mas臋 cukrow膮 (fondant).

Jaki smak mo偶na nada膰 kremowi ma艣lanemu? Owocowy, a mo偶e kawowy lub czekoladowy?

Smak naszego kremu nie musi by膰 nudny i typowo ma艣lany. 艁atwo nada膰 mu zupe艂nie inny wymiar dodaj膮c likiery, owoce czy inne sk艂adniki, takie jak:

  • tarte orzechy
  • puree owocowe
  • sok z owoców
  • rozpuszczon膮 czekolad臋
  • curd cytrynowy
  • konfitury
  • kaw臋
  • brandy, whisky i inne alkohole

Równie偶 wersja z budyniem nie musi by膰 nudna. Klasyczny custard mo偶na z powodzeniem zast膮pi膰 ró偶nymi wersjami budyniu:

  • 艣mietankowym
  • karmelowym
  • czekoladowym

Sami zdecydujcie jaki smak i aromat najbardziej trafia w Wasz gust i podniebienie. I niezale偶nie od tego, czy Wasz krem przypomina膰 b臋dzie puszyste, ma艣lane ob艂oczki, lub g艂adkie wyko艅czenie urodzinowego tortu, cieszcie si臋 ma艣lanym smakiem ulubionego wypieku i fili偶ank膮 dobrej kawy!


Jak wybieli膰 krem ma艣lany?

Krem ma艣lany mo偶esz wybieli膰 za pomoc膮 barwnika w kolorze bia艂ym tzw. wybielacza (np. Wilton). 


Co zrobi膰, gdy krem ma艣lany si臋 zwarzy?

Gdy krem ma艣lany si臋 zwarzy prze艂ó偶 go do szklanej, 偶aroodpornej miski i ustaw nad garnuszkiem z gotuj膮c膮 si膮 wod膮 (podobnie jak w przypadku rozpuszczania czekolady w k膮pieli wodnej). W trakcie podgrzewania masy i pod wp艂ywem wy偶szej temperatury krem uzyska odpowiedni膮 konsystencj臋. 

Odratowany krem sch艂od藕 w lodówce. 

Zobacz t臋 porad臋 na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-maslany-do-tortu-prosty-przepis-i-praktyczne-porady

Komentarze


Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej