Krem maślany do tortu. Prosty przepis i praktyczne porady

Krem maślany do tortu. Prosty przepis i praktyczne porady

Opublikowano:

Czy pamiętacie dawne torty Waszych babć, w których bita śmietana czy mascarpone ustępowały miejsca klasycznym kremom maślanym, ucieranym w makutrze na prawdziwym maśle, z błyszczącymi żółtkami jaj i cukrem? Te klasyki, chociaż pełne tłuściutkiego masła, pozostają puszyste i kuszą swoją niebiańsko kremową konsystencją, do złudzenia przypominając obłoczki śnieżnobiałych chmur. Krem maślany ma wszechstronne zastosowanie i może występować w wielu odsłonach - zaledwie kilka składników może nadać mu nowy, niepowtarzalny smak!

Dlatego też cieszy się niesłabnącą popularnością, również wśród domowych pasjonatów cukiernictwa.

Najprostszy przepis na krem maślany

Poniżej znajdziesz podstawowy i najprostszy i idealny przepis na krem maślany. Możesz go użyć do dekoracji tortu, do jego przełożenia czy pod masę cukrową (fondant) lub marcepanową, a także do dekoracji babeczek. 

Składniki:

·          200 g miękkiego masła

·          170 g cukru pudru

·          odrobina mleka 

Pamiętaj o tym, żeby składniki miały temperaturę pokojową! 

Krok 1

Miękkie masło przełóż do miski (jeśli masło będzie twarde to się nie ubije). 

Krok 2

Nsstępnie ubijaj masło mikserem na szybkich obrotach przez 5-8 minut na lekki, puszysty krem. Ubite masło będzie po tym czasie prawie białe

Krok 3

Kiedy masło będzie już ubite dodawaj do niego partiami przesiany cukier puder. Ucieraj masło z cukrem pudrem przez około 3 minuty. 

Krok 4

Pod koniec ubijania możesz dodać do ubitego kremu z cukrem pudrem trochę mleka. Ilość dodanego mleka zależy od tego do czego chcesz wykorzystać krem. Jeśli do dekoracji, wystarczy odrobina mleka (żeby krem zachował dekoracyjne kształty). Jeśli do przełożenia ciasta lub tortu to możesz do niego dodać odrobinę więcej mleka. 

Do czego wykorzystać krem maślany?

Ma w sobie wszystko, czego potrzeba. Król klasyków, jako składnik wielu pysznych ciast, gdziekolwiek się pojawi - gra pierwsze skrzypce. Najbardziej puszysty, najdelikatniejszy, lekki niczym powietrze. Krem maślany idealnie sprawdzi się do przełożenia warstw naszego ciasta, a każdy łasuch doceni go również jako dekorację rozmaitych wypieków. Ze względu na swoją stabilność świetnie nadaje się do wykończenia i obłożenia tortu, a także jest idealnym rozwiązaniem przy dekoracji na przykład babeczek - dobrze barwi się na rozmaite kolory i zachowuje kształt jaki wyczarujemy na naszych słodkościach. Krem maślany łatwo przygotować w różnych wariantach, może być mniej lub bardziej lekki, a ilość kompozycji smakowych wydaje się być nieskończona.

Rodzaje kremów maślanych

Niezależnie od tego, którą wersję kremu maślanego wybierzemy: amerykańską czy włoską - ich mianownik jest wspólny: wszystkie powstają na bazie pysznego masła! Większość przepisów zawiera również inne składniki, jak cukier czy cukier puder, jajka, a także przynajmniej szczyptę soli, która świetnie podbija smak masła. 

Włoski krem maślany

Włoska wersja kremu maślanego to kompozycja masła i ubitych białek jaj z cukrem, czyli bezy. Syrop cukrowy powoli dodajemy do ubijanych białek zaparzając je, na końcu dodajemy masło i otrzymujemy pyszny, stabilny krem.

Amerykański krem maślany

Amerykański krem maślany to nic innego jak miękkie masło, cukier puder, odrobina wanilii i mleka. Najszybszy i najprostszy w przygotowaniu - wystarczy ubijać składniki aż do uzyskania puszystego, jasnego kremu.

Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Istnieje również krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej, który przygotowuje się podobnie jak we włoskiej wersji. Smak masła w obu kremach jest mniej wyczuwalny, a konsystencja lżejsza niż pozostałe wersje kremu maślanego. Białka jaj i cukier podgrzewamy w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się cukru, a następnie ubijamy do momentu otrzymania lśniącej i gęstej bezy i ucieramy z masłem. Zachęcamy Was do wykorzystania tego przepisu przy torcie ombre z różami uprzedzając jednak, że jest na tyle uroczy, że żal go kroić 😉

Tort ombre z kremem maślany na bezie szwajcarskiej - Wszystkiego Słodkiego
Krem maślany na mleku skondensowanym

Krem z pomocą którego można wspaniale udekorować czy otynkować tort. Przygotowuje się go z masła i mleka skondensowanego słodzonego (w proporcji 1:1). Krem maślany na mleku skondensowanym jest biały i można go przygotować zdecydowanie szybciej niż krem na bezie szwajcarskiej. 

Krem maślany do tortu, jako wierzchnia warstwa, a może do dekoracji?

Krem maślany z powodzeniem można wykorzystać jako przełożenie blatów biszkoptu naszego tortu, a także jako warstwę tynkową, która wykańcza gotowe ciasto. Idealnie sprawdzi się do wykonania dekoracji, np. fantazyjnych rozetek przy użyciu tylek cukierniczych. W odróżnieniu od kremu śmietanowego, który rozpuszcza masę cukrową i ozdoby z niej wykonane, krem maślany jest idealnym "podkładem" pod obłożenie tortu lukrem plastycznym.

Krem maślany jako podkład pod masę cukrową

Ten tort został przygotowany z kremem maślanym, który stanowi podkład do obłożenia tortu masą cukrową (tzw. fondantem). 

Kawałek tortu z kremem maślanym jako podkład pod masę cukrową (fondant).

Jaki smak można nadać kremowi maślanemu? Owocowy, a może kawowy lub czekoladowy?

Smak naszego kremu nie musi być nudny i typowo maślany. Łatwo nadać mu zupełnie inny wymiar dodając likiery, owoce czy inne składniki, takie jak:

  • tarte orzechy
  • puree owocowe
  • sok z owoców
  • rozpuszczoną czekoladę
  • curd cytrynowy
  • konfitury
  • kawę
  • brandy, whisky i inne alkohole

Również wersja z budyniem nie musi być nudna. Klasyczny custard można z powodzeniem zastąpić różnymi wersjami budyniu:

  • śmietankowym
  • karmelowym
  • czekoladowym

Sami zdecydujcie jaki smak i aromat najbardziej trafia w Wasz gust i podniebienie. I niezależnie od tego, czy Wasz krem przypominać będzie puszyste, maślane obłoczki, lub gładkie wykończenie urodzinowego tortu, cieszcie się maślanym smakiem ulubionego wypieku i filiżanką dobrej kawy!

Jak wybielić krem maślany?

Krem maślany możesz wybielić za pomocą barwnika w kolorze białym tzw. wybielacza (np. Wilton). 

Wybielacz m.in. do kremu maślanego

Kupisz go m.in w Sklepie Internetowym Wszystkiego Słodkiego.

Wybielacz - barwnik biały Wilton do wybielenia kremu maślanego

Co zrobić, gdy krem maślany się zwarzy?

Gdy krem maślany się zwarzy przełóż go do szklanej, żaroodpornej miski i ustaw nad garnuszkiem z gotującą sią wodą (podobnie jak w przypadku rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej). W trakcie podgrzewania masy i pod wpływem wyższej temperatury krem uzyska odpowiednią konsystencję. 

Odratowany krem schłodź w lodówce. 

Zobacz tę poradę na ws.pl
Krem maślany do tortu. Prosty przepis i praktyczne porady ->

Przepisy powiązane z poradą

Wszystkiego słodkiego
08:00
12
Średni
Tort lodowy