1. Strona g艂贸wna
  2. Inpiracje
  3. Porady
  4. Krem z bia艂ej czekolady do tortu - Przepis i Porady

Krem z bia艂ej czekolady do tortu - Przepis i Porady

Krem z bia艂ej czekolady na torcie

Prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku. Sprawdzi si臋 idealnie do tortu, prze艂o偶enia biszkoptu czy do dekoracji ciast, deserów czy babeczek. Dodatek w艂oskiego serka mascarpone nadaje kremowi 艂agodny smak, a bia艂a czekolada idealn膮 konsystencj臋. Zasmakuje zarówno dzieciom jak i doros艂ym.  Zatem do dzie艂a!


Krem z bia艂ej czekolady do tortu 鈥 Przepis

Przygotowany na bazie 艣mietanki, mascarpone i bia艂ej czekolady. Idealnie komponuje si臋 z owocami (malinami, truskawkami, czerwon膮 i czarn膮 porzeczk膮), fru偶elin膮 czy d偶emem owocowym. 艢wietnie wspó艂gra równie偶 z kokosem, migda艂ami czy pistacjami.


Sk艂adniki na krem z bia艂ej czekolady (wystarczy na prze艂o偶enie i udekorowanie jednego tortu o 艣r. 20 cm)

  • 100 g bia艂ej czekolady 
  • 500 ml sch艂odzonej 艣mietanki 30% (b臋dziesz potrzebowa膰 250 ml gor膮cej 艣mietanki i 250 ml dobrze sch艂odzonej 艣mietanki)
  • 250 g sch艂odzonego serka mascarpone 
  • ma艂a szczypta soli 
  • 1 艂y偶ka cukru pudru

Przygotowanie kremu z bia艂ej czekolady:

  • Krok 1

    Podgrzej 250 ml 艣mietanki. Bia艂膮 czekolad臋 po艂am na kawa艂ki i prze艂ó偶 do miseczki. Zalej j膮 250 ml gor膮cej 艣mietanki. 

    Bia艂a czekolada w kawa艂kach i 艣mietanka
  • Krok 2

    Mieszaj a偶 do rozpuszczenia si臋 bia艂ej czekolady. Odstaw do lodówki do wystudzenia.

    Bia艂a czekolada rozpuszczona w 艣mietance
  • Krok 3

    Wystudzon膮 艣mietank臋 z czekolad膮 przelej do misy, dodaj pozosta艂膮 cze艣膰 sch艂odzonej 艣mietanki, szczypt臋 soli oraz serek mascarpone.

    艢mietanka z czekolad膮 z serkiem mascarpone i szczypt膮 soli
  • Krok 4

    Do miski przesiej cukier puder i ubij do uzyskania kremowej. Tak przygotowany krem z bia艂ej czekolady mo偶esz u偶ywa膰 od razu do prze艂o偶enia tortu lub ciasta. 

     

    Ubita 艣mietanka z bia艂膮 czekolad膮 i mascarpone

O czym nale偶y pami臋ta膰 przy przygotowywaniu kremu z bia艂ej czekolady?

  • Serek mascarpone i 艣mietanka z czekolad膮 musz膮 by膰 sch艂odzone w lodówce przed ubiciem (min. 7 h),
  • Krem z bia艂ej czekolady dobrze sprawdzi si臋 równie偶 do dekorowania ciast, tortów czy babeczek,
  • U偶yj dobrej jako艣ci, prawdziwej bia艂ej czekolady z t艂uszczem kakaowym, a nie takiej z dodatkiem olejów ro艣linnych.

Tort z kremem z bia艂ej czekolady, mascarpone i 艣mietanki - Przepis


Ciasto bez pieczenia z budyniowo-czekoladowym kremem 鈥 Przepis


Przeczytaj r贸wnie偶 jak przygotowa膰 inne kremy:

鉁旓笍 Krem ma艣lany – Przepis i Porady

鉁旓笍 Krem budyniowy – Przepis i Porady

鉁旓笍 Krem 艣mietankowy – Przepis i Porady


Komentarze

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej