Prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku. Sprawdzi się idealnie do tortu, przełożenia biszkoptu czy do dekoracji ciast, deserów czy babeczek. Dodatek włoskiego serka mascarpone nadaje kremowi łagodny smak, a biała czekolada idealną konsystencję. Zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Zatem do dzieła!
Krem z białej czekolady do tortu – Przepis
Przygotowany na bazie śmietanki, mascarpone i białej czekolady. Idealnie komponuje się z owocami (malinami, truskawkami, czerwoną i czarną porzeczką), frużeliną czy dżemem owocowym. Świetnie współgra również z kokosem, migdałami czy pistacjami.
Składniki na krem z białej czekolady (wystarczy na przełożenie i udekorowanie jednego tortu o śr. 20 cm)
- 100 g białej czekolady
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30% (będziesz potrzebować 250 ml gorącej śmietanki i 250 ml dobrze schłodzonej śmietanki)
- 250 g serka mascarpone
- mała szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie kremu z białej czekolady
-
Krok 1
Podgrzej 250 ml śmietanki. Białą czekoladę połam na kawałki i przełóż do miseczki. Zalej ją 250 ml gorącej śmietanki.
-
Krok 2
Mieszaj aż do rozpuszczenia się białej czekolady. Odstaw do lodówki do wystudzenia.
-
Krok 3
Wystudzoną śmietankę z czekoladą przelej do misy, dodaj pozostałą cześć schłodzonej śmietanki, szczyptę soli oraz serek mascarpone.
-
Krok 4
Do miski przesiej cukier puder i ubij do uzyskania kremowej. Tak przygotowany krem z białej czekolady możesz używać od razu do przełożenia tortu lub ciasta.
O czym należy pamiętać przy przygotowywaniu kremu z białej czekolady?
- Serek mascarpone i śmietanka z czekoladą muszą być schłodzone w lodówce przed ubiciem (min. 7 h),
- Krem z białej czekolady dobrze sprawdzi się również do dekorowania ciast, tortów czy babeczek,
- Użyj dobrej jakości, prawdziwej białej czekolady z tłuszczem kakaowym, a nie takiej z dodatkiem olejów roślinnych.
Tort z kremem z białej czekolady, mascarpone i śmietanki - Przepis
Zobacz sprawdzony przepis na pyszny tort kokosowy z kremem z białej czekolady.
Ciasto bez pieczenia z budyniowo-czekoladowym kremem – Przepis
Pyszny, aksamitny krem, który powstaje poprzez rozpuszczenie białej czekolady w mleku i dodanie do niej budyniu. Zobacz przepis na rafaello bez pieczenia z kremem z białą czekoladą.
Zobacz również przepisy na inne kremy:
✔️ Krem maślany – Przepis i Porady
✔️ Krem budyniowy – Przepis i Porady
✔️ Krem śmietankowy – Przepis i Porady
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-z-bialej-czekolady-do-tortu-przepis-porady |
Komentarze