1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Porady
  4. Krem z białej czekolady do tortu

Krem z białej czekolady do tortu

Krem z białej czekolady do tortu
Krem z białej czekolady do tortu

Prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku. Sprawdzi się idealnie do tortu, przełożenia biszkoptu czy do dekoracji ciast, deserów czy babeczek. Dodatek włoskiego serka mascarpone nadaje kremowi łagodny smak, a biała czekolada idealną konsystencję. Zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.  Zatem do dzieła!


Krem z białej czekolady do tortu – Przepis

Przygotowany na bazie śmietanki, mascarpone i białej czekolady. Idealnie komponuje się z owocami (malinami, truskawkami, czerwoną i czarną porzeczką), frużeliną czy dżemem owocowym. Świetnie współgra również z kokosem, migdałami czy pistacjami.


Składniki na krem z białej czekolady (wystarczy na przełożenie i udekorowanie jednego tortu o śr. 20 cm)

  • 100 g białej czekolady 
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30% (będziesz potrzebować 250 ml gorącej śmietanki i 250 ml dobrze schłodzonej śmietanki)
  • 250 g serka mascarpone 
  • mała szczypta soli 
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie kremu z białej czekolady

  • Krok 1

    Podgrzej 250 ml śmietanki. Białą czekoladę połam na kawałki i przełóż do miseczki. Zalej ją 250 ml gorącej śmietanki. 

    Kostki białej czekolady i gorąca śmietanka
  • Krok 2

    Mieszaj aż do rozpuszczenia się białej czekolady. Odstaw do lodówki do wystudzenia.

    Biała czekolada rozpuszczona w śmietance kremówce
  • Krok 3

    Wystudzoną śmietankę z czekoladą przelej do misy, dodaj pozostałą cześć schłodzonej śmietanki, szczyptę soli oraz serek mascarpone.

    Śmietanka z białą czekoladą wymieszana z serkiem mascarpone
  • Krok 4

    Do miski przesiej cukier puder i ubij do uzyskania kremowej. Tak przygotowany krem z białej czekolady możesz używać od razu do przełożenia tortu lub ciasta. 

    Ubita śmietanka z serkiem mascarpone

O czym należy pamiętać przy przygotowywaniu kremu z białej czekolady?

  • Serek mascarpone i śmietanka z czekoladą muszą być schłodzone w lodówce przed ubiciem (min. 7 h),
  • Krem z białej czekolady dobrze sprawdzi się również do dekorowania ciast, tortów czy babeczek,
  • Użyj dobrej jakości, prawdziwej białej czekolady z tłuszczem kakaowym, a nie takiej z dodatkiem olejów roślinnych.

Tort z kremem z białej czekolady, mascarpone i śmietanki - Przepis

Zobacz sprawdzony przepis na pyszny tort kokosowy z kremem z białej czekolady.   

Tort z kremem z białej czekolady

Ciasto bez pieczenia z budyniowo-czekoladowym kremem – Przepis

Pyszny, aksamitny krem, który powstaje poprzez rozpuszczenie białej czekolady w mleku i dodanie do niej budyniu. Zobacz przepis na rafaello bez pieczenia z kremem z białą czekoladą. 

Ciasto rafaello z kremem z białą czekoladą

Zobacz również przepisy na inne kremy:

✔️ Krem maślany – Przepis i Porady

✔️ Krem budyniowy – Przepis i Porady

✔️ Krem śmietankowy – Przepis i Porady

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-z-bialej-czekolady-do-tortu-przepis-porady

Komentarze

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej