Torty

Tort kokosowy z białą czekoladą

tort kokosowy z kremem z białej czekolady

Tort kokosowy z białą czekoladą

  • 02:00
  • 10
  • Średni
02:00
10
Średni

Niektóre desery zasługują na miano iście niebiańskich. Do tego zaszczytnego grona należy bez dwóch zdań tort kokosowy z białą czekoladą. Puszysty, lekko wilgotny biszkopt, przekładany gęstym śnieżnobiałym kremem, który dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotowując go na spotkanie w rodzinnym gronie wywołasz u wszystkich gości prawdziwy zachwyt!

 

 

Składniki

Ciasto:
  • 200 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 1 Cukier kokosowy Dr. Oetkera
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki Pasty waniliowej Dr. Oetkera
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Cynamonu Dr. Oetkera
  • 100 g tartych migdałów
Krem:
  • 100 g białej czekolady
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
Poncz:
  • 50 ml likieru kokosowego
  • 50 ml wody
Wskazówki

Krok 1

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 160°C. Dna foremek o średnicy około 19 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

dwie tortownice wyłożone papierem do pieczenia Retro Dr. Oetker
Krok 2

Masło i czekoladę pokrój na kawałki. Do rondelka przelej wodę, dodaj pokrojone masło i czekoladę, miód i pastę waniliową.

Na kuchence rondelek, w misce pokrojone masło, biała czekolada i miód
Krok 3

Do garnka przesyp cukier kokosowy. Podgrzewaj do rozpuszczenia się składników, mieszając od czasu do czasu.

w rondelku rozpuszczana czekolada i masło, w miseczce cukier kokosowy
Krok 4

Masę odstaw do przestudzenia, dodaj jajka i pozostałe suche składniki. wymieszaj dokłądni rózgą.

w rondelku ciasto kokosowe w miseczce tarte migdały oraz jajka
Krok 5

Ciasto przelej do foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika, najlepiej z funkcją termoobiegu i piecz około 40 minut do suchego patyczka.

foremka i ciasto w rondelku
Krok 6

Upieczone ciasto wystaw z piekarnika do wystudzenia, w tym czasie przygotuj krem z białej czekolady.

upieczone dwie foremki ciasta z cukrem kokosowym

Krem:

Krok 7

Czekoladę połam na kawałki i przełóż do miseczki. Zalej ją 250 ml gorącej śmietanki. 

biała czekolada w miseczce obok śmietanka w naczyniu
Krok 8

Mieszaj do rozpuszczenia się czekolady. Odstaw do lodówki do wystudzenia.

roztopiona biała czekolada ze śmietanka w miseczce
Krok 9

Z upieczonych biszkoptów zetnij wierzchnią warstwę.

blat ciasta położony na kratce do pieczenia
Krok 10

Oba blaty nasącz ponczem przygotowanym z likieru i wody.

w miseczce woda z likierem kokosowym, na miseczce pędzelek
Krok 11

Wystudzoną śmietankę z czekoladą przelej do misy, dodaj pozostałą cześć schłodzonej śmietanki oraz serek mascarpone.

w misie robota OptiMUM 1500 W Srebrny MUM9BX5S65 śmietanka i serek mascarpone
Krok 12

Do miski przesiej cukier puder i ubij do uzyskania kremowej konsystencji.

krem ubity robotem  kuchennym OptiMUM 1500 W Srebrny MUM9BX5S65
Krok 13

Gotowy krem przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. 

ciasto na kratce na blacie worek cukierniczy z kremem
Krok 14

Przy użyciu worka cukierniczego nałóż krem. Z drugim blatem postąp tak samo.

blat ciasta z kremem z białej czekolady
Składniki
Ciasto:
  • 200 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 1 Cukier kokosowy Dr. Oetkera
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki Pasty waniliowej Dr. Oetkera
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Cynamonu Dr. Oetkera
  • 100 g tartych migdałów
Krem:
  • 100 g białej czekolady
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
Poncz:
  • 50 ml likieru kokosowego
  • 50 ml wody
Torty ->

Przepisy z kategorii Torty

Wszystkiego słodkiego
06:00
12
Średni
Tort Kutia z makiem