1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Mrożone owoce - jak je wykorzystać w przepisach?

Mrożone owoce - jak je wykorzystać w przepisach?

Zaktualizowano:

Mrożenie owoców to świetny sposób, żeby zatrzymać lato na trochę dłużej… umyte, osuszone i szczelnie zamknięte spokojnie przetrwają całą zimę. Najlepiej mrozić owoce w szczycie ich sezonu – kiedy są najbardziej dojrzałe, słodkie i soczyste, a ich cena nie zwala z nóg.

Czy owoce przed dodaniem do ciasta zawsze trzeba rozmarażać? Niekoniecznie! Wszystko zależy od rodzaju ciasta i owoców. Sprawdź, w jakich przepisach można wykorzystać mrożone owoce🥝🍑🍓🫐


1. Ciasta z galaretką

Przekładane ciasta, a także te w wersji bez pieczenia, które mają w sobie warstwę galaretki wypełnioną owocami, najlepiej przygotować z mrożonych owoców. Do już rozpuszczonej w wodzie galaretki dodaj zamrożone owoce – ich niska temperatura sprawi, że galaretka od razu zacznie tężeć i będzie gotowa do wyłożenia na ciasto.

*Jeśli galaretka zdążyła za mocno stężeć i jej wierzch po wylaniu na ciasto nie jest idealnie równy, wygładź go łyżką namoczoną w gorącej wodzie.

  • Malinowa chmurka

    Kultowa malinowa chmurka skrywa orzeźwiającą warstwę galaretki wypełnioną soczystymi malinami... koniecznie wypróbuj nasz przepis na malinową chmurkę!


2. Lody

Mrożone owoce idealnie sprawdzą się do przygotowania lodów – na bazie mrożonych bananów przygotujesz najróżniejsze smaki – dodaj kakao, czekoladę, orzechowe pasty! Mrożone jagody czy maliny zblenduj, aby otrzymać pyszny, orzeźwiający sorbet!

  • Lody bananowe

    Tylko dwa składniki i krótka chwila w malakserze - mrożone banany to świetna alternatywna dla tradycyjnych lodów. Dodaj ulubione mrożone owoce: maliny, jagody, porzeczki i ciesz się smakiem domowych lodów z naszego przepisu!


3. Ciasta ucierane i jogurtowe z owocami

Do ciast ucieranych z powodzeniem wykorzystasz mrożone owoce – najlepiej te drobne, jak maliny, jagody czy porzeczka. Możesz je kłaść bezpośrednio na ciasto bez wcześniejszego rozmrażania – pamiętaj jednak, żeby nie przesadzić z ich ilością, ponieważ zbyt dużo wody po rozmrożeniu może spowodować zakalec. Również duże, ciężkie owoce w mrożonej postaci mogą puścić za dużo wody i zepsuć efekt finalny naszego wypieku.

  • Ciasto z jagodami

    Sezon na jagody nie trwa długo, dlatego warto zamrozić te pyszne i niezwykle zdrowe owoce, aby rozkoszować się ich smakiem przez cały rok. Kwaskowaty smak jagód idealnie pasuje do wielu ciast - koniecznie sprawdź nasze ciasto z serem i jagodami!


4. Musy i kremy owocowe

Mrożone owoce to idealna baza do musów i kremów – wystarczy je zagotować z odrobiną soku z cytryny i cukru, zblendować i dodać masę żelatynową. Lekko tężejące owoce wmieszaj do podbitej śmietanki, kremu mascarpone lub utartego masła i ciesz się smakiem owocowych ciast!


5. Babeczki i muffinki

Mrożone owoce możesz dodać do babeczek lub muffinek – kierujemy się tutaj tą samą zasadą, co przy ucieranych ciastach, czyli stawiamy na niewielkie ilości drobnych owoców. Możesz je wmieszać w masę lub ułożyć na wierzchu przed samym pieczeniem.

  • Muffiny jumbo z owocami

    Co prawda ledwo mieszczą się w dłoni, ale dzięki temu muffinkowa przyjemność trwa dłużej! Muffiny jumbo pomieszczą całkiem sporą porcję mrożonych owoców, zobacz przepis!


6. Brownie & Blondie

Cięższe ciasta jak brownie czy blondie także świetnie poradzą sobie z obecnością mrożonych owoców – wystarczy ułożyć je na wierzchu ciasta przed samym pieczeniem.

  • Brownie z malinami

    Wilgotne, intensywnie czekoladowe i pełne kwaskowatych malin. Idealne brownie jednak istnieje! Każdy wielbiciel czekoladowy powinien wypróbować ten przepis na brownie z malinami.


Jak przechowywać mrożone owoce?

Owoce przed mrożeniem należy umyć i dokładnie osuszyć – pozostała na nich woda zamieni się w bryłki lodu. Część z nich najlepiej obrać, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki, które szybciej się rozmrożą przed użyciem. Do mrożenia dobrze jest poporcjować owoce np. po 100-200 gramów – mniejsze ilości zawsze jest łatwiej wykorzystać.

*jeśli chcesz, aby owoce zachowały swój kolor, przed mrożeniem skrop je delikatnie sokiem z cytryny.

Do mrożenia najlepiej użyć specjalne, przeznaczonego do tego woreczki lub plastikowe pojemniczki. Są wykonane w trwalszych materiałów, odpornych na wysokie temperatury. Zwróć uwagę, aby opakowania były szczelnie zamknięte – dzięki temu owoce nie przejdą zapachem innych produktów.

** owoce możesz przed mrożeniem zblendować i takie owocowe puree przechowywać np. w foremkach do lodów.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/mrozone-owoce-jak-je-wykorzystac-w-przepisach

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej