Kiedy nadchodzi sezon na maliny z przyjemnością sięgamy po różnego rodzaju lekkie propozycje deserów czy ciast z tymi właśnie owocami.
Ten krem malinowy przygotujesz na bazie śmietanki kremówki i musu z malin. Możesz go wykorzystać do tortu, do przełożenia biszkoptu, udekorujesz nim wierzch ciasta czy babeczek albo możesz wykorzystać go do deserów.
Do jego przygotowania użyłam musu z malin ustabilizowanego żelatyną, dzięki temu krem malinowy będzie stabilny. Niezagęszczone w żaden sposób owoce mocno rozwadniają masę, a to spowalnia i utrudnia przygotowanie ciasta czy tortu.
Taki sposób przygotowania kremu z żelatyną z pewnością będzie wygodniejszą opcją dla tych, którzy boją się pracy z tym stabilizatorem. Dodanie musu owocowego do podbitej śmietanki sprawia, że nie tworzą się grudki i krem jest gładki.
Krem malinowy - Składniki:
Z podanych proporcji przełożysz i udekorujesz tort o średnicy 20-22 cm.
Mus malinowy/ Mus z malin do kremu:
- 400 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 80 g cukru
- 18 g Żelatyny Dr. Oetkera
- 90 g zimnej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Krem malinowy:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36%
- 4 łyżki cukru pudru (opcjonalnie do smaku)
- Porcja musu malinowego
Przygotowanie musu malinowego do kremu:
-
Krok 1
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
-
Krok 2
W rondelku umieść maliny z cukrem i sokien z cytryny, zagotuj do momenu, aż maliny się rozpadną. Zdejmij z palnika.
-
Krok 3
Żelatynę dodaj do gorącego (ale nie gotującego się) puree z malin i wymieszaj dokładnie. Odstaw do lodówki na około 20-30 minut aby całość lekko stężała.
Przygotowanie kremu malinowego:
-
Krok 1
Schłodzoną śmietankę przelej do misy miksera i ubij na 80% sztywności. Śmietana nie powinna być całkiem sztywna, ponieważ trudnmiej będzie połączyć ją z musem malinowym.
-
Krok 2
Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo mus z malin, zmiksuj krótko na wyższych obrotach na jednolitą masę. Jeśli krem jest za mało słodki, dodaj 4 łyżki cukru pudru.
O czym warto pamiętać przy przygotowywaniu tego kremu malinowego?
✔️ Krem malinowy nie będzie od razu bardzo sztywny. Można nim od razu przekładać nim ciasto, jesli robimy to w formie lub rancie. Jego konsystencja stabilizuje się stopniowo, w pełni zwiąże po chłodzeniu w lodówce.
✔️ Dla wygody do przełożenia tortu wykorzystaj obręcz od tortownicy, w której pieczony był biszkopt, wysoki rant lub folię rantową. Zapobiegnie to ewentualnemu wypłynięciu kremu po bokach.
Jak udekorować ciasto kremem malinowym?
Część kremu malinowego przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką (tylką), zawiń koniec worka i odłóż na 10-15 minut do lodówki. Krem w tym czasie zgęstnieje do konsystencji odpowiedniej do dekorowania.
-
Tylki (końcówki) do dekoracji
Bogaty wybór tylek (końcówek) do dekoracji znajdziesz w naszym Sklepie Wszystkiego Słodkiego.
Zobacz inne przepisy na kremy:
✔️ Klasyczny krem maślany do tortu
✔️ Krem maślany na bezie szwajcarskiej
✔️ Krem maślany z mlekiem skondensowanym
✔️ Krem kakaowy
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-malinowy-do-tortu-lub-ciasta-przepis-i-porady |
Komentarze