1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Krem malinowy do tortu lub ciasta - Przepis i Porady

Krem malinowy do tortu lub ciasta - Przepis i Porady

krem malinowy do tortów, ciast i babeczek - wszystkiego słodkiego
Zaktualizowano:

Kiedy nadchodzi sezon na maliny z przyjemnością sięgamy po różnego rodzaju lekkie propozycje deserów czy ciast z tymi właśnie owocami.

Ten krem malinowy przygotujesz na bazie śmietanki kremówki i musu z malin. Możesz go wykorzystać do tortu, do przełożenia biszkoptu, udekorujesz nim wierzch ciasta czy babeczek albo możesz wykorzystać go do deserów.

Do jego przygotowania użyłam musu z malin ustabilizowanego żelatyną, dzięki temu krem malinowy będzie stabilny. Niezagęszczone w żaden sposób owoce mocno rozwadniają masę, a to spowalnia i utrudnia przygotowanie ciasta czy tortu. 

Taki sposób przygotowania kremu z żelatyną z pewnością będzie wygodniejszą opcją dla tych, którzy boją się pracy z tym stabilizatorem. Dodanie musu owocowego do podbitej śmietanki sprawia, że nie tworzą się grudki i krem jest gładki.


Krem malinowy - Składniki:

Z podanych proporcji przełożysz i udekorujesz tort o średnicy 20-22 cm. 

Mus malinowy/ Mus z malin do kremu:

  • 400 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 80 g cukru
  • 18 g Żelatyny Dr. Oetkera
  • 90 g zimnej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Krem malinowy:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36%
  • 4 łyżki cukru pudru (opcjonalnie do smaku)
  • Porcja musu malinowego

Przygotowanie musu malinowego do kremu:

  • Krok 1

    Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.

    żelatyna Dr. Oetkera
  • Krok 2

    W rondelku umieść maliny z cukrem i sokien z cytryny, zagotuj do momenu, aż maliny się rozpadną. Zdejmij z palnika.

    mus malinowy do kremu
  • Krok 3

    Żelatynę dodaj do gorącego (ale nie gotującego się) puree z malin i wymieszaj dokładnie. Odstaw do lodówki na około 20-30 minut aby całość lekko stężała. 

    mus malinowy z żelatyną, rózga kuchenna Dr. Oetkera

Przygotowanie kremu malinowego:

  • Krok 1

    Schłodzoną śmietankę przelej do misy miksera i ubij na 80% sztywności. Śmietana nie powinna być całkiem sztywna, ponieważ trudnmiej będzie połączyć ją z musem malinowym.

    bita śmietana
  • Krok 2

    Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo mus z malin, zmiksuj krótko na wyższych obrotach na jednolitą masę. Jeśli krem jest za mało słodki, dodaj 4 łyżki cukru pudru.

    bita śmietana z musem malinowym

O czym warto pamiętać przy przygotowywaniu tego kremu malinowego?

✔️ Krem malinowy nie będzie od razu bardzo sztywny. Można nim od razu przekładać nim ciasto, jesli robimy to w formie lub rancie. Jego konsystencja stabilizuje się stopniowo, w pełni zwiąże po chłodzeniu w lodówce.

✔️ Dla wygody do przełożenia tortu wykorzystaj obręcz od tortownicy, w której pieczony był biszkopt, wysoki rant lub folię rantową. Zapobiegnie to ewentualnemu wypłynięciu kremu po bokach.

 


Jak udekorować ciasto kremem malinowym?

Część kremu malinowego przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką (tylką), zawiń koniec worka i odłóż na 10-15 minut do lodówki. Krem w tym czasie zgęstnieje do konsystencji odpowiedniej do dekorowania.


Zobacz inne przepisy na kremy:

✔️ Klasyczny krem maślany do tortu

✔️ Krem maślany na bezie szwajcarskiej

✔️ Krem maślany z mlekiem skondensowanym

✔️ Krem śmietankowy

✔️ Krem z mascarpone

✔️ Krem kakaowy

✔️ Krem truskawkowy

✔️ Krem z białej czekolady

✔️ Krem ajerkoniakowy

✔️ Krem budyniowy

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-malinowy-do-tortu-lub-ciasta-przepis-i-porady

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej