Mus czekoladowy ze względu na swój genialny smak i mnogość zastosowania jest chętnie wykorzystywany w słodkich przepisach. Technik jego wykonania jest kilka, ale wspólny mianownik jest jeden - CZEKOLADA 🍫🍫🍫 Mleczna, ciemna, biała, ruby czy karmelowa? W każdej z tych wersji mus czekoladowy zaskoczy Was swoją delikatną teksturą i wyjątkowym smakiem.
Zobacz, jak zrobić prosty mus czekoladowy, do czego możesz go wykorzystać i na co uważać podczas przygotowania 😉
Mus czekoladowy - najprostszy przepis
Najprostszy przepis zakłada zaledwie kilka podstawowych składników: śmietankę, mleko i oczywiście naszą bohaterkę, czekoladę, która w tym przypadku pełni rolę stabilizatora naszego musu.
Zobacz krok po kroku jak przygotować prosty mus czekoladowy!
Proporcje na prosty mus czekoladowy w 5 kolorach znajdziesz w tabelce ze składnikami.
-
Krok 1
W rondelku zagotuj śmietankę #1 razem w mlekiem. Zdejmij z palnika.
-
Krok 2
Czekoladę (najlepiej w kaletkach - dzięki temu rozpuści się szybko i równomiernie) zalej gorącym płynem, odstaw na około minutę i dokładnie wymieszaj. Uzyskasz gęsty, czekoladowy ganache. Odstaw do ostygnięcia.
-
Krok 3
W misie miksera ubij śmietankę #2 do 2/3 sztywności. Śmietanka nie może być ubita na sztywno, powinna być lekko płynna i delikatnie opadać z mieszadła.
Do przestudzonej, ale nadal płynnej czekolady delikatnie wmieszaj podbitą śmietankę.
Mus czekoladowy na bazie kremu angielskiego
Mus czekoladowy na bazie kremu angielskiego jest nieco bardziej czasochłonny, ale ma stabilniejszą, zwartą teksturę i idealnie sprawdzi się np. jako warstwa przełożenia ciast czy tortów.
Proporcje na mus czekoladowy na bazie kremu angielskiego w 5 kolorach znajdziesz w tabelce ze składnikami.
-
Krok 1
Mleko, śmietankę #1 i miód zagotuj w rondelku. Gorącym płynem powoli zalej rozbełtane żółtka. Ciągle mieszając podgrzewaj całość, do temperatury około 80°C-84°C.
-
Krok 2
Czekoladę w kaletkach umieść w misce. Zalej gorącą masą budyniową i używając blendera zblenduj całość do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Odstaw do lekkiego przestygnięcia - krem powinien mieć temperaturę około 45°C.
-
Krok 3
W misie miksera podbij śmietankę #2 do 2/3 sztywności. Śmietankę wmieszaj do kremu angielskiego.
Przygotowanie musu czekoladowego - wskazówki
1. Postaw na dobrej jakości czekoladę, bez zbędnych ulepszaczy. Dzięki temu masz pewność, że już na etapie rozpuszczania nie spotka Cię żadna przykra niespodzianka i praca z czekoladą bedzie przyjemnością. Czekolady Callebaut mają oznaczenie płynności - wybierz tę z 3 kropelkami dla uzyskania idealnego efektu!
2. Wybierz śmietankę 30%, 35% lub 36%. Przy niższej zawartości tłuszczu mus będzie lżejszy i bardziej delikatny.
3. Przygotowując mus czekoladowy nigdy nie ubijamy śmietanki na sztywno, a do 2/3 sztywności. Śmietanka powinna wyraźnie zgęstnieć, zwiększyć objętość, ale nadal pozostać lekko płynna. Dzięki temu z łatwością połączy się z czekoladą, tworząc jednolitą całość. Unikniemy także zwarzenia się kremu - podczas łączenia ganache ze śmietanką kilkukrotnie mieszamy krem, co przy mocno ubitej śmietance może spowodować jego zwarzenie.
4. Mus czekoladowy wykorzystujemy od razu po przygotowaniu. Najlepiej przełożyć go do rękawa cukierniczego i szprycować na ciasto czy do naczynia - przy ciastach przekładanych czy tortach mamy pewność, że biszkopt "sklei się" z musem i ciasto nie będzie rozwarstwiać się przy krojeniu.
Końcówkę rękawa ucinamy w taki sposób, aby otwór był dość duży (około 2 cm) - dzięki temu sprawniej wyciśniemy mus i zachowamy jego teksturę.
5. Jeśli chcesz wykorzystać mus do dekoracji i stworzyć z niego ozdobne wzory, przełóż go do rękawa z metalową tylką i odstaw do schłodzenia na 2-3 godziny.
Mus czekoladowy - najczęstsze błędy
Chociaż przygotowanie musu czekoladowego jest dość proste i nie powinno przysporzyć problemów, w kuchni zdarzają się cuda 😉 Zobacz, jakie najczęstsze błędy można popełnić podczas przygotowania musu czekoladowego i upewnij się, że tym razem wszystko pójdzie sprawnie!
-
1. Mus czekoladowy jest pełen grudek i nie ma gładkiej tekstury:
- Śmietana była za mocno ubita
- Czekolada nie była już wystarczająca płynna lub była zbyt płynna (ciepła)
-
2. Mus czekoladowy jest zbyt ciężki i gęsty
- Wykorzystana śmietanka miała za wysoką zawartość tłuszczu
- Czekolada nie była wystarczająco płynna
-
3. Mus czekoladowy jest zbyt delikatny
- Użyto zbyt małej ilości czekolady w stosunku do śmietanki
- Czekolada była zbyt płynna (ciepła)
Do czego wykorzystać mus czekoladowy?
Mus czekolady ma wszechstronne zastosowanie i świetnie sprawdzi się jako samodzielny deser - podawaj go w kieliszku, pucharku czy szklanej miseczce, w towarzystwie świeżych owoców, orzechów, bezików i bitej śmietany.
Przed Tobą przygotowanie tortu czy biszkoptowego, przekładanego ciasta? Mus czekoladowy sprawdzi się także jako smaczna, delikatna warstwa przełożenia w Twoich wypiekach. Wybierz spośród kilku smaków - lekko kwaskowatej Ruby, aksamitnej białej czekolady, Gold o subtelnym smaku solonego karmelu lub klasycznej mlecznej i ciemnej czekolady.
Musy czekoladowe to także główny składnik nowoczesnych monoporcji i tortów musowych. Przygotowywane w specjalnych, silikonowych formach, a następnie zamrożone, tworzą przepyszne, nietuzinkowe desery.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/mus-czekoladowy-w-5-kolorach-jak-go-zrobic-i-na-co-uwazac |
Komentarze