1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Musowy tort komunijny

Musowy tort komunijny

Musowy tort komunijny ze złotą dekoracją - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Sezon komunijny już trwa! Jeśli planujesz wykonać tort na komunię smodzielnie, zamiast zamawiać gotowe ciasto z cukierni, skorzystaj z mojego przepisu na tort musowy☺️ Lekki, delikatny i bardzo elegancki będzie idealnym uzupełniem tego ważnego dnia.

Biszkopt z dodatkiem musli i miodu ma ciekawy smak oraz teksturę🍯 Mus z białej czekolady dzięki jogurtowi naturalnemu nie jest przesadnie słodki i świetnie komponuje się z egzotyczną żelką o smaku mango🥭

Musowy tort komunijny przygotujesz w silikonowej formie - po zamrożeniu ciasto z łatwością wyjmiesz z formy - gotowe do dekoracji! Wystarczy pokryć tort jadalnym zamszem w białym kolorze i udekorować płatkami złota czy delikatnymi białymi kwiatkami 🌼 Świetną formą dekoracji jest także czekoladowa półkula, którą ułożyłam na wierzchu ciasta. 

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.

 

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt z musli:

  • Krok 1

    Musli wymieszaj z jogurtem naturalnym i miodem. I zostaw na kilku minut.

    Musli w miseczce z jogurtem i miodem.
  • Krok 2

    Żółtka utrzyj z cukrem pudrem.

    Na blacie kuchennym mikser ręczny firmy Bosch. Obok w miseczce żółtka z cukrem pudrem.
  • Krok 3

    Do utartych żółtek z cukrem dodaj namoczone musli i wymieszaj.

    W jednak misce musli z jogurtem i miodem, a w drugiej żółtka utarte z cukrem.
  • Krok 4

    Białka ubij na sztywno z cukrem. Następnie połącz z pianą białek.

    W jednej misce ubite białka. A w drugiej żółtka, z cukrem i musli.
  • Krok 5

    Do masy dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszaj za pomocą szpatuły i przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy silikonowej o średnicy 24 cm.

    Ciasto na biszkopt w formie silikonowej.
  • Krok 6

    Piecz przez około 18-20 minut w temperaturze 170°C. Następnie odstaw biszkopt do całkowitego wystudzenia. 

    Upieczony biszkopt do tortu musowego.

Żelka mango:

  • Krok 7

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Pulpę mango przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny i zagotuj. Odstaw garnek z palnika. Odsącz w dłoni listki żelatyny i dodaj je do pulpy. Dokładnie wymieszaj.

    Na blacie kuchennym żelatyna w listkach dr oetker. Obok w garnku pulpa mango.
  • Krok 8

    Przelej gorącą masę do mniejszej formy silikonowej o średnicy 20 cm i odstaw do wystudzenia, a następnie przełóż do zamrażarki.

    Żelka mango w formie silikonowej.

Mus jogurtowy:

  • Krok 9

    Rozpuść białą czekoladę. W osobnej misce z zimną wodą namocz płatki żelatyny. A jogurt podgrzej do temperatury około 40°C.

    W garnku podgrzany jogurt. Obok listki żelatyny w misce.
  • Krok 10

    Następnie do podgrzanego jogurtu dodaj odsączone w dłoni listki żelatyny oraz rozpuszczoną białą czekoladę i dokładnie zblenduj.

    Na blacie opakowanie białej czekolady callebaut w2. W misce rozpuszczona czekolada, a obok masa jogurtowa.
  • Krok 11

    Ubij śmietankę i za pomocą szpatuły, wmieszaj ją delikatnie do masy jogurtowo-czekoladowej.

    W misie ubita śmietanka. Obok krem jogurtowo-czekoladowy.

Składanie tortu musowego:

  • Krok 12

    1/2 białej masy wyłóż do silikonowej formy o średnicy 24 cm, w której wcześniej piekłeś biszkopt. Delikatnie wyciągnij zamrożoną żelkę mango i połóż ją na kremie. Następnie przykryj jogurtowym kremem i wyrównaj.

    Na blacie składniki potrzebne do wykonania tortu musowego - gotowa żelka mango, biszkopt i krem jogurtowo-czekoladowy.
  • Krok 13

    Połóż na górze biszkopt, delikatnie dociśnij i wyrównaj szpatułą boki. Odstaw ciasto na kilka godzin do zamrażarki.

    Przygotowanie tortu musowego.
  • Krok 14

    Następnie zamrożony tort wyciągnij z formy silikonowej i pokryj całość białym zamszem. Możesz zrobić też tak jak ja kulę z czekolady, którą również pokryłam zamszem. Udekoruj płatkami złota. Świetnie sprawdzą się również białe kwiaty.

    Gotowy tort musowy idealny na komunię.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/musowy-tort-komunijny

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej