Musowy tort komunijny
Sezon komunijny już trwa! Jeśli planujesz wykonać tort na komunię smodzielnie, zamiast zamawiać gotowe ciasto z cukierni, skorzystaj z mojego przepisu na tort musowy☺️ Lekki, delikatny i bardzo elegancki będzie idealnym uzupełniem tego ważnego dnia.
Biszkopt z dodatkiem musli i miodu ma ciekawy smak oraz teksturę🍯 Mus z białej czekolady dzięki jogurtowi naturalnemu nie jest przesadnie słodki i świetnie komponuje się z egzotyczną żelką o smaku mango🥭
Musowy tort komunijny przygotujesz w silikonowej formie - po zamrożeniu ciasto z łatwością wyjmiesz z formy - gotowe do dekoracji! Wystarczy pokryć tort jadalnym zamszem w białym kolorze i udekorować płatkami złota czy delikatnymi białymi kwiatkami 🌼 Świetną formą dekoracji jest także czekoladowa półkula, którą ułożyłam na wierzchu ciasta.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt z musli:
-
Krok 1
Musli wymieszaj z jogurtem naturalnym i miodem. I zostaw na kilku minut.
-
Krok 2
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem.
-
Krok 3
Do utartych żółtek z cukrem dodaj namoczone musli i wymieszaj.
-
Krok 4
Białka ubij na sztywno z cukrem. Następnie połącz z pianą białek.
-
Krok 5
Do masy dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszaj za pomocą szpatuły i przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy silikonowej o średnicy 24 cm.
-
Krok 6
Piecz przez około 18-20 minut w temperaturze 170°C. Następnie odstaw biszkopt do całkowitego wystudzenia.
Żelka mango:
-
Krok 7
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Pulpę mango przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny i zagotuj. Odstaw garnek z palnika. Odsącz w dłoni listki żelatyny i dodaj je do pulpy. Dokładnie wymieszaj.
-
Krok 8
Przelej gorącą masę do mniejszej formy silikonowej o średnicy 20 cm i odstaw do wystudzenia, a następnie przełóż do zamrażarki.
Mus jogurtowy:
-
Krok 9
Rozpuść białą czekoladę. W osobnej misce z zimną wodą namocz płatki żelatyny. A jogurt podgrzej do temperatury około 40°C.
-
Krok 10
Następnie do podgrzanego jogurtu dodaj odsączone w dłoni listki żelatyny oraz rozpuszczoną białą czekoladę i dokładnie zblenduj.
-
Krok 11
Ubij śmietankę i za pomocą szpatuły, wmieszaj ją delikatnie do masy jogurtowo-czekoladowej.
Składanie tortu musowego:
-
Krok 12
1/2 białej masy wyłóż do silikonowej formy o średnicy 24 cm, w której wcześniej piekłeś biszkopt. Delikatnie wyciągnij zamrożoną żelkę mango i połóż ją na kremie. Następnie przykryj jogurtowym kremem i wyrównaj.
-
Krok 13
Połóż na górze biszkopt, delikatnie dociśnij i wyrównaj szpatułą boki. Odstaw ciasto na kilka godzin do zamrażarki.
-
Krok 14
Następnie zamrożony tort wyciągnij z formy silikonowej i pokryj całość białym zamszem. Możesz zrobić też tak jak ja kulę z czekolady, którą również pokryłam zamszem. Udekoruj płatkami złota. Świetnie sprawdzą się również białe kwiaty.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/musowy-tort-komunijny |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze