1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Wegański biszkopt z kremem i musem truskawkowym

Wegański biszkopt z kremem i musem truskawkowym

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Dzisiaj mam dla Was letnią klasykę, ale w wersji bez nabiału oraz jajek! 💚 Biszkopt z kremem kokosowym i musem truskawkowym idealnie sprawdzi się jako dodatek do niedzielnej, popołudniowej kawki! Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakował.🍓


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wegański biszkopt:

  • Krok 1

    Foremkę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180˚C.

    Foremka wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Wymieszaj razem napój sojowy z octem i olejem rzepakowym.

    Napój sojowy, ocet i olej w miseczkach.
  • Krok 3

    Następnie wymieszaj razem suche składniki czyli: mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia i cukier. Do suchych składników dodaj mokre.

    Mąka pszenna, cukier puder i proszek do pieczenia. Obok wymieszane mokre składniki.
  • Krok 4

    Zmiksuj tylko do połączenia składników, a następnie przełóż do formy. Piecz przez 20 minut. 

    Miksowanie składników na biszkopt wegański. mikserem ręcznym firmy Bosch
  • Krok 5

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczony biszkopt wegański.

Krem kokosowy:

  • Krok 1

    Z mleka kokosowego zbierz oddzieloną śmietankę i przełóż ją do miski. Dodaj cukier puder i łyżeczkę pasty z wanilii.

    Śmietanka kokosowa, cukier puder i pasta z wanili.
  • Krok 2

    Ubijaj na wysokich obrotach do puszystej konsystencji.

    Ubita kokosowa śmietanka.
  • Krok 3

    Kokosową śmietankę rozłóż równomiernie na wystudzonym cieście, a następnie wstaw do lodówki na czas przygotowania musu truskawkowego.

    Kokosowa śmietanka rozsmarowana na biszkopcie wegańskim.

Mus truskawkowy:

  • Krok 1

    Truskawki dokładnie zblenduj.

    Zblendowane truskawki w pojemniku.
  • Krok 2

    Do garnka przełóż zblendowane truskawki, wodę, agar, cukier puder i sok z cytryny. Jeżeli chcesz podkreślić kolor możesz dodać trochę syropu malinowego. Dokładnie wymieszaj, a następnie podgrzewaj od zagotowania jeszcze 2-3 minuty, ciągle mieszając. Odstaw do przestudzenia, ale nie wkładaj musu do lodówki. Pamiętaj, że agar tężeje w wyższej temperaturze, niż żelatyna.

    Gotowanie musu z truskawek na agarze.
  • Krok 3

    Kiedy mus przestygnie nakładaj go ostrożnie na schłodzony krem kokosowy, uważając aby dwie masy się ze sobą nie pomieszały.

    Nałożony mus truskawkowy na śmietance kokosowej.
  • Krok 4

    Ja swoje ciasto dodatkowo posypałam płatkami kokosowymi. Wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny.

    Gotowy biszkopt wegański z kremem i musem truskawkowym, posypany płatkami kokosowymi.

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej