1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Czekoladowy mus z malinami i galaretką z prosseco

Czekoladowy mus z malinami i galaretką z prosseco

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Deser na specjalną okazję? Oto mus z białej czekolady z malinami i galaretką z prosecco. Serwowany w pucharkach cieszy oko kolorowymi warstwami, zaś letnie połączenie słodyczy białej czekolady, kwaskowatych malin i musującego prosecco to wakacyjne trio idealne!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Mus malinowy:

  • Krok 1

    Maliny przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj. Jeśli używasz mrożonych malin, wcześniej je rozmroź.

    zblendowane maliny w wysokim naczyniu obok blender ręczny bosch
  • Krok 2

    Maliny przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek.

    przetarte maliny w misce
  • Krok 3

    Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikroflówce lub małym garnuszku, pamiętając by jej nie zgotować. Podgrzana do zbyt wysokiej temperatury straci swoje żelujące właściwości.

    mus malinowy w misce wymieszany z prosecco, cukrem pudrem
  • Krok 4

    Do żelatyny dodaj kilka łyżek malin, wymieszaj, po czym przelej żelatynę i całość wymieszaj. 

    namoczona żelatyna Dr. Oetkera w miseczce z wodą

Galaretka z prosseco:

  • Krok 1

    Z żelatyną do galaretki z prosecco postąp w taki sam sposób. Najpierw namocz, potem rozpuść.

    napęczniała żelatyna Dr. Oetkera w miseczce
  • Krok 2

    Dodaj najpierw klika łyżeczek musującego wina do żelatyny, po czym z powrotem do prosecco i wymieszaj. Odstaw do lodówki, mieszając ją od czasu do czasu.

    mus malinowy wymieszany z żelatyną Dr. Oetkera

Mus z białej czekolady:

  • Krok 1

    Czekoladę połam na kawałki. Z półlitrowej porcji śmietanki przelej 100 ml do czekolady i rozmuść w mikrofalóce lub kąpieli wodnej.

    Połamana biała czekolada ze śmietanką w misce
  • Krok 2

    Rozpuszczoną czekoladę dokładnie wymieszaj, rozcierając ewentualne kawalki czekolady.

    rozpuszczona biała czekolada w misce
  • Krok 3

    Do osobnej miski wbij żółtka.

    rozpuszczona biała czekolada w misce i żółtka w misce
  • Krok 4

    Utrzyj je mikserem, do uzyskannia jasnej, gęstej puszystej masy.

    rozpuszczona biała czekolada obok utarte żółtka
  • Krok 5

    Pozostałe 400 ml schłodzonej śmietanki ubij na sztywną pianę.

    ubita śmietanka i masa jajeczna w misce
  • Krok 6

    Śmietankę wymieszaj krótko z czekoladą. Krem przekładaj naprzemiennie z musem malinowym do naczyń. Dla ułatwienia możesz przekłożyć kremy do worków cukierniczych.

    krem malinowy i śmietanowy w rękawach cukierniczych na ręczniku papierowym obok deser z białej czekolady z malinami
  • Krok 7

    Na górze deseru poukładaj maliny. Odstaw do lodówki na czas tężenia galaretki z prosecco.

    desery malinowe w naczyniach na blacie
  • Krok 8

    Na wierzch przelej galaretkę z prosecco. Zrób to dwuetapowo. Najpierw przelej niewielką ilość, tak by pokryć zaledwie maliny i odstaw do lodówki, galeretkę pozostaw już w temperaturze pokojowej. Deser odstaw do lodówki. Kiedy galaretka w deserze zastygnie, przelej pozostałą cześć, uprzednio ją energicznie mieszjąc, w celu napowietrznia. powstaną pęcherzyki powietrza.

    Deser odstaw ponownie do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

    w naczyniach mus z białej czekolady z malinami i galaretką z prosecco

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej