Desery

Mus malinowo-czekoladowy

Mus malinowo-czekoladowy

  • 01:30
  • 4
  • Łatwy
Zaktualizowano:
01:30
4
Łatwy

Przedstawiam przepis na mus malinowo - czekoladowy. Do jego przygotowania można wykorzystać wcześniej zamrożone owoce.

Składniki

Mus z malin:
  • 200 g mrożonych malin
  • 30 g cukru pudru
  • 2 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Ażurków Dr. Oetkera
Mus czekoladowy:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady deserowej
  • 4 żółtka
  • 500 ml śmietanki 30%
Wskazówki

Mus z malin:

Krok 1

Maliny rozmroź, umieść w wysokim naczyniu i zblenduj. Przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek. Dodaj cukier puder i wymieszaj.

Krok 2

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez 5 minut. Po tym czasie dokładnie je odciśnij w dłoni i rozpuść, podgrzej w rondelku, uważając żeby ich nie zagotować.

Krok 3

Do gorącej żelatyny dodaj purée z malin i wymieszaj rózgą. Przelej na dno kieliszków i odstaw do lodówki.

Mus czekoladowy:

Krok 4

W tym czasie przygotuj kąpiel wodną. W szklanej miseczce nad parą wodną umieść połamaną czekoladę, mieszając ją od czasu do czasu, aż do rozpuszczenia.

Krok 5

Żółtka utrzyj, natomiast schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i połącz z żółtkami. Do całości dodaj lekko przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Mus przelej do kieliszków z malinami i odstaw ponownie na godzinę do lodówki. Mus udekoruj czekoladowymi ażurkami.

Składniki
Mus z malin:
  • 200 g mrożonych malin
  • 30 g cukru pudru
  • 2 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Ażurków Dr. Oetkera
Mus czekoladowy:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady deserowej
  • 4 żółtka
  • 500 ml śmietanki 30%
Desery ->

Przepisy z kategorii Desery

Wszystkiego słodkiego
00:30
4
Łatwy
Czekoladowe fondue
Wszystkiego słodkiego
04:00
4
Łatwy
Leśne trio
Wszystkiego słodkiego
01:30
4
Łatwy
Tropikalny deser