1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Mus malinowo-czekoladowy

Mus malinowo-czekoladowy

Mus malinowo-czekoladowy w wysokich szklankach
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Przedstawiam przepis na mus malinowo - czekoladowy. Do jego przygotowania można wykorzystać wcześniej zamrożone owoce.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Mus z malin:

  • Krok 1

    Maliny rozmroź, umieść w wysokim naczyniu i zblenduj. Przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek. Dodaj cukier puder i wymieszaj.

  • Krok 2

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez 5 minut. Po tym czasie dokładnie je odciśnij w dłoni i rozpuść, podgrzej w rondelku, uważając żeby ich nie zagotować.

  • Krok 3

    Do gorącej żelatyny dodaj purée z malin i wymieszaj rózgą. Przelej na dno kieliszków i odstaw do lodówki.

Mus czekoladowy:

  • Krok 4

    W tym czasie przygotuj kąpiel wodną. W szklanej miseczce nad parą wodną umieść połamaną czekoladę, mieszając ją od czasu do czasu, aż do rozpuszczenia.

  • Krok 5

    Żółtka utrzyj, natomiast schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i połącz z żółtkami. Do całości dodaj lekko przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 6

    Mus przelej do kieliszków z malinami i odstaw ponownie na godzinę do lodówki. Mus udekoruj czekoladowymi ażurkami.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej