1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka kokosowa z lukrem cytrynowym

Babka kokosowa z lukrem cytrynowym

Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Babka kokosowa z lukrem cytrynowym to obowiązkowe ciasto na moim wielkanocnym stole! Jest delikatna, mięciutka i lekka, a smak... wypróbuj koniecznie!  Kokos idealnie pasuje z kwaskowym lukrem, ten smak nie zawiedzie nikogo.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Babka:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Dużą formę z kominem (2,5L) wysmaruj dokładnie masłem. W rondelku umieść wodę, masło i likier, podgrzej do rozpuszczenia się masła i odstaw z palnika.

  • Krok 2

    Suche składniki wymieszaj ze sobą, dodaj jajka, maślankę, ekstrakt waniliowy i płyn z rondelka.

  • Krok 3

    Całość dokładnie wymieszaj a następnie przelej do przygotowanej formy (masa będzie dość rzadka).

  • Krok 4

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 55 min. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do przestudzenia, w międzyczasie przygotuj lukier. Po ok. 10 min przyłóż kratkę do studzenia, odwróć na nią babkę i zdejmij formę.

Lukier:

  • Krok 5

    Wszystkie składniki na lukier dokładnie wymieszaj. 

    Polukruj jeszcze ciepłą babkę. Pozostaw do wystudzenia.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej