Babka kokosowa z lukrem cytrynowym

Babka kokosowa z lukrem cytrynowym to obowiązkowe ciasto na moim wielkanocnym stole! Jest delikatna, mięciutka i lekka, a smak... wypróbuj koniecznie! Kokos idealnie pasuje z kwaskowym lukrem, ten smak nie zawiedzie nikogo.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Babka:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Dużą formę z kominem (2,5L) wysmaruj dokładnie masłem. W rondelku umieść wodę, masło i likier, podgrzej do rozpuszczenia się masła i odstaw z palnika.
-
Krok 2
Suche składniki wymieszaj ze sobą, dodaj jajka, maślankę, ekstrakt waniliowy i płyn z rondelka.
-
Krok 3
Całość dokładnie wymieszaj a następnie przelej do przygotowanej formy (masa będzie dość rzadka).
-
Krok 4
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 55 min. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do przestudzenia, w międzyczasie przygotuj lukier. Po ok. 10 min przyłóż kratkę do studzenia, odwróć na nią babkę i zdejmij formę.
Lukier:
-
Krok 5
Wszystkie składniki na lukier dokładnie wymieszaj.
Polukruj jeszcze ciepłą babkę. Pozostaw do wystudzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze