Babka kokosowa z lukrem cytrynowym
Babka kokosowa z lukrem cytrynowym 🍋 to obowiązkowe ciasto na moim wielkanocnym stole! Jest delikatna, mięciutka i lekka. Kokos idealnie komponuje się z kwaskowym lukrem, ten smak nie zawiedzie nikogo. Wypróbuj koniecznie ten przepis! 😃
Sprawdź także przepis na klasyczną babkę wielkanocną, która zawsze się udaje!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie babki kokosowej:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Dużą formę z kominem (2,5 L) wysmaruj dokładnie masłem.
W rondelku umieść wodę, masło i likier kokosowy, podgrzej do roztopienia się masła i odstaw z palnika.
-
Krok 2
Suche składniki wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj jajka, maślankę, pastę waniliową i płynne masło z rondelka.
-
Krok 3
Całość dokładnie wymieszaj, a następnie przelej do przygotowanej formy (masa będzie dość rzadka).
-
Może się przydać
Forma do babki z kominem świetnie sprawdzi się do świątecznych wypieków. Dzięki powłoce non-stick babka nie będzie przywierać i z łatwością ją wyjmiesz. Sprawdź, jakie formy znajdziesz w naszym sklepie!
-
Krok 4
Babkę kokosową wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 55 minut. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do przestudzenia. Po ok. 10 minutach przyłóż kratkę do studzenia, odwróć na nią babkę i zdejmij formę.
Lukier cytrynowy:
-
Krok 5
Wszystkie składniki na lukier dokładnie wymieszaj. Polukruj jeszcze ciepłą babkę. Pozostaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-kokosowa-z-lukrem-cytrynowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze