Chlebek bananowy



Aromatyczny, z mocno wyczuwalną nutą wanilii i cynamonu - chlebek bananowy! 🍌 Idealny jako propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek - wybornie smakuje w towarzystwie konfitury czy masła orzechowego i filiżanki ulubionej kawy. Uwielbiany także przez dzieci, jest świetną alternatywą dla słodyczy 🍭🍬
Do chlebka bananowego najlepiej wykorzystać mocno dojrzałe owoce🍌🍌🍌, które nadadzą mu słodyczy. W przepisie nie zabrakło także gorzkiej czekolady 🍫- idealnie komponuje się z bananami, cynamonem i cukrem z wanilią Bourbon Dr. Oetkera. Dodatek tej najbardziej cenionej na świecie odmiany wanilii nadaje wypiekom niepowtarzalny smak 😍
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Chlebek bananowy:
-
Krok 1
Formę keksówkę o długości 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
-
Może się przydać
Keksówka Dr. Oetkera wykonana z wysokiej jakości czarnej blachy zapewnia udane wypieki - doskonale przewodzi ciepło, dzięki czemu ciasto jest równo wypieczone i idealnie zarumienione.
-
Krok 2
Czekoladę posiekaj na drobne kawałki.
-
Krok 3
Masło utrzyj z cukrem, cukrem z wanilią i cynamonem.
-
Krok 4
Następnie dodawaj kolejno jajka i ucieraj do połączenia składników.
-
Krok 5
3 banany rozgnieć na papkę i dodaj do masy.
-
Krok 6
Do masy bananowej wsyp mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszaj do połączenia.
-
Krok 7
Na koniec dodaj czekoladę, pestki słonecznika, dyni i wymieszaj.
-
Krok 8
Przełóż ciasto do formy. Na wierzchu ułóż połówki banana, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 75 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/chlebek-bananowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze