1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa z lukrem
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Babka cytrynowa - wilgotna, mięciutka i puszysta. Prosta w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na Wielkanoc, ale również na co dzień do popołudniowej kawy. Babkę można podawać posypaną cukrem pudrem lub udekorowaną lukrem cytrynowym. Koniecznie sprawdź ten przepis. Maślany, cytrynowy smak babki skradnie Twoje serce! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie babki cytrynowej:

  • Krok 1

    Formę keksówkę  o wymiarach 30x10cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 °C.

  • Krok 2

    Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj kolejno żółtka ucierając po każdym dodaniu a później ekstrakt cytrynowy. Masa może być grudkowata ale to normalne na tym etapie.

  • Krok 3

    Mąkę przesiej ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Wmieszaj do masy maślanej tylko do połączenia składników.

  • Krok 4

    Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj do masy w 2-3 turach dokładnie ale delikatnie mieszając. Początkowo masa będzie bardzo gęsta ale białka zmienią jej konsystencję na lżejszą.

  • Krok 5

    Gotowe ciasto wyłóż równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 50 minut do tzw. suchego patyczka.

  • Krok 6

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

Lukier do babki cytrynowej:

  • Krok 7

    Cukier puder przesiej do miski, dodaj sok z cytryny i gorącą wodę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki a następnie polukruj wierzch jeszcze ciepłej babki.

  • Krok 8

    Odstaw babkę do całkowitego wystudzenia.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej