Babka majonezowa
Jeśli Wielkanoc, to babka, a jeśli babka to koniecznie majonezowa! Wilgotna, puszysta, o zapachu cukru wanilinowego, który przypomina mi czasy dzieciństwa i ciasta pieczone w kuchni babci 😉 Przepis z serii szybkie i proste, czyli idealny dla każdego, kto nie chce lub nie może spędzać długich godzin w kuchni.
Babkę majonezową polecam upiec w typowej formie z kominem - wygląda pięknie zarówno w całości, jak i po przekrojeniu. Wierzch polałam czekoladową polewą 🍫i ozdobiłam strzelającą posypką w mlecznej czekoladzie i grubym cukrem dekoracyjnym.
Przepis idealny zarówno na święta wielkanocne, a także jako szybkie ciasto do filiżanki ulubionej kawy ☕.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na babkę z majonezem:
-
Krok 1
Żółtka oddziel od białek. Utrzyj je z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.
-
Krok 2
Mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 3
Dodaj majonez i mąki, zmiksuj. Foremkę do babki wysmaruj masłem.
-
Krok 4
Białka ubij na sztywno. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
-
Krok 5
Połącz je stopniowo z przygotowaną masą i przełóż do formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut.
-
Może się przydać
Sprawdź ofertę w naszym sklepie na najlepsze formy do babek. Praktyczne w użytkowaniu i łatwe w utrzymaniu czystości. Z tymi formami pieczenie pysznych wielkanocnych babek sprawi Ci jeszcze więcej przyjemności.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 6
Miękkie masło pokrój na kawałki, dodaj do kaletek czekoladowych. Rozpuść interwałowo w mikrofali ustawionej na niewielkiej mocy. Możesz również rozpuścić ją w kąpieli wodnej.
-
Krok 7
Rozpuszczoną polewę odstaw do przestudzenia, do momentu kiedy zacznie gęstnieć.
-
Krok 8
Polej nią babkę. Posyp czekoladową posypką. Przed podaniem posyp cukrem dekoracyjnym.
-
Magda poleca
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek Wilton o wymiarach 40,6 x 25,4 cm to niezastąpiony gadżet w każdej kuchni. Wykonana z wysokogatunkowej stali, odpornej na zniszczenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-majonezowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze