1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka majonezowa

Babka majonezowa

babka majonezowa wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jeśli Wielkanoc, to babka, a jeśli babka to koniecznie majonezowa! Wilgotna, puszysta, o zapachu cukru wanilinowego, który przypomina mi czasy dzieciństwa i ciasta pieczone w kuchni babci 😉 Przepis z serii szybkie i proste, czyli idealny dla każdego, kto nie chce lub nie może spędzać długich godzin w kuchni.

Babkę majonezową polecam upiec w typowej formie z kominem - wygląda pięknie zarówno w całości, jak i po przekrojeniu. Wierzch polałam czekoladową polewą 🍫i ozdobiłam strzelającą posypką w mlecznej czekoladzie i grubym cukrem dekoracyjnym.

Przepis idealny zarówno na święta wielkanocne, a także jako szybkie ciasto do filiżanki ulubionej kawy ☕.

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Lurpak oraz Barry Callebaut.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na babkę z majonezem:

  • Krok 1

    Żółtka oddziel od białek. Utrzyj je z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.

    składniki na babkę majonezową
  • Krok 2

    Mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

    w robocie kuchennym bosch ucierane żółtka z cukrem, na blacie mąka i proszek do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 3

    Dodaj majonez i mąki, zmiksuj. Foremkę do babki wysmaruj masłem.

    Masa na babkę majonezową obok fo
  • Krok 4

    Białka ubij na sztywno. Piekarnik rozgrzej do 170°C.

    Ubite na sztywno białka do babki majonezowej
  • Krok 5

    Połącz je stopniowo z przygotowaną masą i przełóż do formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut.

    w foremce nieupieczona babka majonezowa
  • Może się przydać

    Sprawdź ofertę w naszym sklepie na najlepsze formy do babek. Praktyczne w użytkowaniu i łatwe w utrzymaniu czystości. Z tymi formami pieczenie pysznych wielkanocnych babek sprawi Ci jeszcze więcej przyjemności.

    Może się przydać

Polewa czekoladowa:

  • Krok 6

    Miękkie masło pokrój na kawałki, dodaj do kaletek czekoladowych. Rozpuść interwałowo w mikrofali ustawionej na niewielkiej mocy. Możesz również rozpuścić ją w kąpieli wodnej.

    czekolada mleczna callebaut i pokrojone masło Lurpak w miseczce
  • Krok 7

    Rozpuszczoną polewę odstaw do przestudzenia, do momentu kiedy zacznie gęstnieć.

    na kratce do studzenia upieczona babka majonezowa, w miseczce czekoladowa polewa
  • Krok 8

    Polej nią babkę. Posyp czekoladową posypką. Przed podaniem posyp cukrem dekoracyjnym.

    na kratce upieczona babka majonezowa z polewą czekoladową i posypką
  • Magda poleca

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek Wilton o wymiarach 40,6 x 25,4 cm to niezastąpiony gadżet w każdej kuchni. Wykonana z wysokogatunkowej stali, odpornej na zniszczenia.

    Magda poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-majonezowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej