1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Skyrnik z mango i malinami

Skyrnik z mango i malinami

Skyrnik z mango i malinami z waflowymi motylkami - Dr. Oetker
Skyrnik z mango i malinami z waflowymi motylkami - Dr. Oetker
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Jak w szybki sposób przywołać uciekające już lato? 🏖️ Przygotuj skyrnik z mango i malinami 🥭 na najpyszniejszym spodzie z daktyli, nerkowców i wiórków kokosowych 🥥

Orzeźwiająca i egzotyczna wersja sernika na zimno tym razem na bazie naturalnego skyru i pulpy mango, z dodatkiem zatopionych w nim malin - nie tylko niesamowity smak, ale także obłędny kolor skyrnika zabiorą Cię w daleką, rajską podróż i przywołają wspomnienie słoneczmych dni. 

Szukasz pomysłu na niebanalną dekorację? Wykorzystaj Motylki waflowe Dr. Oetkera i zobacz, jak bajecznie prezentuje się Twoje ciasto💛🦋

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do skyrnika z mango:

  • Krok 1

         Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 minut. Następnie odlej wodę, dodaj orzechy oraz wiórki. Przełóż do malaksera i zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok 3

         Masę przełóż do formy i wyrównaj. Dociskając masę utwórz spód i boki tarty. Wstaw do lodówki.

Masa skyrnikowa:

  • Krok 4

         Skyr wymieszaj z pulpą mango i cukrem pudrem.

  • Krok 5

         Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Następnie dodaj 3 łyżki skyru i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 6

         Przelej całość do pozostałej części skyru i ponownie dokładnie wymieszaj.

  • Krok 7

         Na spodzie ułóż świeże maliny i zalej je masą skyrnikową.

  • Krok 8

         Odstaw do lodówki do stężenia na około 2-3 godziny.

Galaretka z mango:

  • Krok 9

         Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia, a następnie podgrzej do rozpuszczenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 3 - 4 łyżki pulpy z mango, wymieszaj i przelej całość do pozostałej części, znów dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

  • Krok 10

    1. Gdy masa skyrowa stężeje, wylej przygotowaną galaretkę z mango, wyrównaj i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Do dekoracji:

  • Krok 11

         Z mango wytnij 3 półplastry i ułóż je na galaretce z mango. Dodaj świeże maliny, płatki kokosa oraz waflowe motylki.

  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Motylki z opłatka waflowego, jak z polskiej łąki! Udekoruj swoje ciasta i desery motylkami🦋. W prosty sposób sprawisz, że twoje wypieki będą jeszcze piękniejsze.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-na-zimno/skyrnik-z-mango-i-malinami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej