1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Czekoladowe ciasto bezglutenowe

Czekoladowe ciasto bezglutenowe

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Czekoladowe ciasto bezglutenowe to zdrowsza wersja tradycyjnego ciasta czekoladowego. W przepisie nie znajdziecie tradycyjnej mąki, ani produktów zawierających laktozę. Wyczujecie za to przyjemny smak i zapach czekolady, kokosów oraz migdałów. :) Gotowe ciasto udekorowałam rozpuszczoną czekoladą. Zachęcam Was do wypróbowania trochę innej wersji ciasta czekoladowego. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 160°C. Formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Olej i wodę wlej do garnka. Dodaj 250 g pokrojonej, gorzkiej czekolady i podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok 3

     Jajka utrzyj z cukrem, aż masa stanie się puszysta. Dodaj ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną czekoladę. Następnie zmiksuj.

  • Krok 4

     Wymieszaj mąkę kokosową, ziemniaczaną i kukurydzianą. Stopniowo dodawaj je do czekoladowej masy.

  • Krok 5

    Ciasto wylej do przygotowanej wcześniej formy. Posyp migdałami. Piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.

  • Krok 6

    Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika. 50 g czekolady włóż do miseczki, nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuść. Rozpuszczoną czekoladą polej ciasto.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej