Czekoladowe ciasto bezglutenowe
Czekoladowe ciasto bezglutenowe to zdrowsza wersja tradycyjnego ciasta czekoladowego. W przepisie nie znajdziesz tradycyjnej mąki ani produktów zawierających laktozę. Wyczujesz za to przyjemny smak i zapach czekolady, kokosa oraz migdałów. 😄 Gotowe ciasto udekorowałam rozpuszczoną czekoladą. Zachęcam do wypróbowania! Daj znać w komentarzu, czy moja wersja przypadła Ci do gustu. ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bezglutenowego ciasta czekoladowego:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 160°C. Formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Marta poleca
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Back Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)
-
Krok 2
Olej i wodę wlej do garnka. Dodaj 250 g pokrojonej, gorzkiej czekolady i podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 3
Jajka ucieraj z cukrem, aż masa stanie się puszysta. Dodaj ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
-
Krok 4
Wymieszaj mąkę kokosową, ziemniaczaną i kukurydzianą. Stopniowo dodawaj je do czekoladowej masy.
-
Krok 5
Ciasto wylej do przygotowanej wcześniej formy i posyp migdałami. Piecz przez ok. 35 minut.
-
Krok 6
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika. Pozostałą czekoladę (50 g) włóż do miseczki, umieść ją nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuść. Płynną czekoladą polej ciasto.
Porada:
⭐ Jeśli masz w domu młynek do kawy, to zamiast kupować mąkę kokosową, możesz zmielić w młynku wiórki kokosowe.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu/czekoladowe-ciasto-bezglutenowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze