1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Bezglutenowy mazurek z orzechami pekan

Bezglutenowy mazurek z orzechami pekan

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Bezglutenowy mazurek z orzechami pekan – pięknie się prezentuje i smakuje wyśmienicie! Czego chcieć więcej przy świątecznym stole? Przedstawiam Wam dziś mój pomysł na ten tradycyjny wielkanocny wypiek. Spód otula bezowa, orzechowa masa. Wierzch zdobią orzechy pekan, które już same w sobie tworzą ciekawą dekorację. Przepis jest bardzo prosty do wykonania, nie wymaga wiele pracy i czasu.  Życzę Wam pięknych, udanych mazurków!

Natalia


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Orzechy zmiel drobno.

  • Krok 2

    Prostokątną formę o wymiarach 23x33 cm wyłóż papierem do pieczenia a następnie połóż na dno wafel (być może będzie wymagał przycięcia). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

  • Krok 3

    Białka umieść w misie i ubijaj aż powstanie piana, ale nie będzie całkiem sztywna. Wówczas dodawaj stopniowo cukier wymieszany z cukrem z wanilią, ciągle ubijając, łyżka po łyżce. Sok z cytryny wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do masy i jeszcze przez chwilę ubijaj do połączenia.

  • Krok 4

    Następnie dodaj zmielone orzechy i wymieszaj wszystko szpatułką na jednolitą masę. Wyłóż masę równomiernie na waflu, poukładaj na wierzchu orzechy pekan i wstaw do nagrzanego piekarnika i od razu obniż temperaturę do 160°C. Piecz ok 30 min.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej