Bez glutenu

Naleśniki bezglutenowe

naleśniki bez glutenu

Naleśniki bezglutenowe

  • 00:30
  • 10
  • Średni
Zaktualizowano:
00:30
10
Średni

Naleśniki bezglutenowe, to moja kolejna propozycja dla osób, które eliminują gluten ze swojej diety. Naleśniki przygotowałam używając (zamiast np. mąki pszennej) mieszanki mąk bezglutenowych. Można kupić ją gotową w sklepie lub przygotować samemu. Bezglutenowe wypieki mają delikatną strukturę, dlatego trzeba uważać przy obracaniu naleśnika, aby się nie rozerwał. Moją wersję podałam z przygotowanym ostatnio czeko-dżemem. Polecam!

Składniki

  • 240 g mąki bezglutenowej (gotowa mieszanka przeznaczona min. do przygotowywania naleśników)
  • 3 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru bez glutenu Dr. Oetkera
  • 700 ml mleka
  • 3 duże jaja
  • 60 g masła roztopionego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (opcjonalnie)
Wskazówki

Naleśniki bezglutenowe

Krok 1

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj razem przy użyciu blendera na gładką masę, następnie odstaw ją na ok. 15-20 min aż odpocznie i zgęstnieje.

mąka bezglutenowa, jajka, roztopione maśło, cukier z wanilią

Naleśniki bezglutenowe

Krok 2

Po tym czasie rozgrzej patelnię na nieco wyższą niż średnia moc palnika i smaż naleśniki. Ciasto z gotowej mieszanki mąk może być dość gęste dlatego trzeba pamiętać aby równomiernie je rozprowadzić. Naleśniki smaż na suchej lub lekko natłuszczonej patelni (np. przetrzyj ją kawałkiem ręcznika papierowego namoczonym niewielką ilością oleju).

Składniki
  • 240 g mąki bezglutenowej (gotowa mieszanka przeznaczona min. do przygotowywania naleśników)
  • 3 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru bez glutenu Dr. Oetkera
  • 700 ml mleka
  • 3 duże jaja
  • 60 g masła roztopionego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (opcjonalnie)
Bez glutenu ->

Przepisy z kategorii Bez glutenu

Wszystkiego słodkiego
00:30
4
Średni
Sos karmelowy