Naleśniki bezglutenowe


Naleśniki bezglutenowe, to moja kolejna propozycja dla osób, które eliminują gluten ze swojej diety. Naleśniki przygotowałam używając (zamiast np. mąki pszennej) mieszanki mąk bezglutenowych. Można kupić ją gotową w sklepie lub przygotować samemu. Bezglutenowe wypieki mają delikatną strukturę, dlatego trzeba uważać przy obracaniu naleśnika, aby się nie rozerwał. Moją wersję podałam z przygotowanym ostatnio czeko-dżemem. Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj razem przy użyciu blendera na gładką masę, następnie odstaw ją na ok. 15-20 min aż odpocznie i zgęstnieje.
-
Krok 2
Po tym czasie rozgrzej patelnię na nieco wyższą niż średnia moc palnika i smaż naleśniki. Ciasto z gotowej mieszanki mąk może być dość gęste dlatego trzeba pamiętać aby równomiernie je rozprowadzić. Naleśniki smaż na suchej lub lekko natłuszczonej patelni (np. przetrzyj ją kawałkiem ręcznika papierowego namoczonym niewielką ilością oleju).
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze