Krakersy rozmarynowe bez glutenu
Te bezglutenowe krakersy są idealną przekąską do wieczornego seansu filmowego, kiedy macie ochotę na coś do pochrupania w nieco zdrowszej wersji. Rozmaryn nadaje im wyjątkowy smak i aromat. Ciasto na krakersy przygotowuje się szybko i łatwo po prostu mieszając wszystkie składniki. Gwarantujemy, że zaskakują wszystkim domownikom!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bezglutenowych krakersów z rozmarynem:
-
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 165°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
W misie umieść wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj olej i mieszaj do uzyskania grudkowatej konsystencji. Miksując dodawaj zimną wodę po łyżce, aż uzyskasz jednolite ciasto, które da się formować w rękach. Uformuj z ciasta kulę.
-
Może się przydać
Proszek do pieczenia bez glutenu od Dr. Oetkera to idealny produkt dla osób, które z różnych powodów unikają spożywania glutenu w diecie. Porcja proszku bez glutenu 30 g wystarcza na 1 kg mąki, a ciasto z Proszkiem do pieczenia Dr. Oetkera jest zawsze smaczne i udane. Wypróbuj!
-
Krok 3
Na blacie rozłóż prostokątny arkusz papieru do pieczenia i połóż na środku kulę ciasta. Przykryj drugim arkuszem papieru i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm. Zdejmij wierzchni arkusz papieru wyrównaj boki ciasta nożem.
-
Krok 4
Przy pomocy noża lub noża do pizzy potnij ciasto na około 40 kwadratów. Ciasto razem z papierem przenieś na blachę i wstaw do zamrażarki na 10 minut, by nieco stwardniało. Następnie rozsuń krakersy tak, by się nie stykały.
-
Krok 5
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut. Odstaw do wystudzenia.
Gotowe krakersy bezglutenowe z rozmarynem możesz podawać z ulubionym dipem lub salsą warzywną.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu/krakersy-rozmarynowe-bez-glutenu |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze