Ciasteczka bezglutenowe z migdałami - Przepis
Ciasteczka

Ciasteczka bezglutenowe z migdałami

Ciasteczka bezglutenowe z płatkami migdałów

Ciasteczka bezglutenowe z migdałami

  • 01:00
  • 50
  • Łatwy
01:00
50
Łatwy

Ciasteczka bez dodatku glutenu upieczone z mąki kukurydzianej, ryżowej i migdałowej. Idealne jako słodka przekąska do pracy, na piknik czy do porannej kawy ☕ Ciasteczka posypane są płatkami migdałów, które nadają im dodatkowej chrupkości. Mniam! 

Składniki

  • 150 g mąki migdałowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 200 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
  • 80 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie Cukru z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera
  • 100 g płatków migdałów
Wskazówki

Ciasteczka bezglutenowe:

Krok 1

Wszystkie składniki  oprócz płatków migdałów zagnieć mikserem na gładkie ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.

Krok 2

Piekarnik nagrzej do 180°C. 2 blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 3

Schłodzone ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj  pierwszą część  ciasta na prostokąt o zbliżonej wielkości do papieru na blasze, wysyp połową migdałów, dociśnij je do ciasta i potnij na kwadraty. Ciastka przełóż na papier do pieczenia przy pomocy szpatułki.

Krok 4

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor ok 12-15 minut .W tym czasie przygotuj druga partię ciasteczek.

Składniki
  • 150 g mąki migdałowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 200 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
  • 80 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie Cukru z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera
  • 100 g płatków migdałów
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka

Wszystkiego słodkiego
02:00
60
Średni
Pralinki