1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo

Pieczywo

Zapraszamy Cię do naszej drożdżowej piekarni. Tutaj znajdziesz przepisy na chleby zarówno na drożdżach jak i z zakwasem. Nie zabrakło również pulchnych bułeczek, drożdżówek czy rogalików. Dla najmłodszych przygotowaliśmy urocze ślimaczki i zajączki z drożdżowego ciasta.

  1. ciasto na pizzę włoską pieczoną w domu - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Średni

    Ciasto na pizzę

    W doskonałej pizzy 🍕 wszystko zaczyna się od ciasta, które najlepiej...

  2. Bułki na proszku do pieczenia posypane sezamem na białej desce w kropki. Obok bułeczki w misce i bukiet kwiatów - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:35
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Bułki na proszku do pieczenia

  3. Prosty chleb z kaszą jaglaną i siemieniem lnianym bez glutenu - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Prosty chleb z kaszą jaglaną

  4. prosty chleb żytni na zakwasie ze slonecznikiem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Prosty chleb żytni na zakwasie

  5. zakwas na chleb na mące żytniej
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:05
    Ilość porcji:
    3
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Zakwas na chleb

  6. Chleb na drożdżach położony na desce do krojenia, posmarowany masłem
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:45
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Prosty chleb na drożdżach

  7. Wszystkiego Słodkiego - Chałka drożdżowa zaplatana z 9 pasm w wielkanocnej aranżacji
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Chałka drożdżowa (zaplatana z 9 warkoczy)

    Pyszna, drożdżowa chałka. Idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie czy na Wielkanoc...

  8. krakersy rozmarynowe bez glutenu pokrojone na kawałki, podane z serem
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    40
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Krakersy rozmarynowe bez glutenu

  9. Chlebek kukurydziany a la polenta z chilli w okrągłej formie
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Chlebek kukurydziany a 'la polenta z chilli

  10. Paluszki z sezamem położone na drewnianej paterze
    Czas przygotowywania:
    00:20
    Ilość porcji:
    30
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Paluszki z sezamem bez glutenu

  11. Ziołowy odrywaniec z pietruszkowo-serowym nadzieniem w keksówce
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Ziołowy odrywaniec czyli chlebek do odrywania

  12. Angielskie bułeczki maślane Scones z dżemem położone na talerzu
    Czas przygotowywania:
    00:25
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Średni

    Angielskie bułeczki maślane - Scones

  13. Bułeczki wielkanocne w koszyczku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:30
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Średni

    Bułeczki wielkanocne do koszyczka

    Bułeczki wielkanocne do koszyczka – w Wielki Piątek, przed poświęceniem...

  14. Wielkanocne bułeczki
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni

    Wielkanocne bułeczki

  15. Bułeczki z konfiturą z czerwonej cebuli
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Średni

    Bułeczki z konfiturą z czerwonej cebuli

  16. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Średni

    Rogaliki śniadaniowe z makiem na maślance

  17. Tosty francuskie - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Tosty francuskie

  18. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni

    Bułeczki drożdżowe z czekoladą

Wyobraź sobie, że jest poranek, a z kuchni czujesz zapach pieczonego chleba….. wtedy wiesz, że za chwilę obudzi się cały dom i zjecie ze smakiem pyszne śniadanie. Nic nie smakuje tak domowo jak własnoręcznie upieczony chleb. Możesz przygotować go z zakwasem lub z dodatkiem drożdży świeżych lub suszonych.

Dodatki do chleba 

W zależności od upodobań znajdziesz tu przepisy na chleby pszenne, żytnie, wieloziarniste czy z dodatkiem dyni. Jako tradycyjne dodatki do chleba czy bułek sprawdzą się mak czy sezam. Warto sięgnąć również po pestki dyni, słonecznika, czarnuszkę, które wzbogacą smak Twoich drożdżowych wypieków. Uznaniem cieszą się także nasiona chia, które stanowią zdrowy dodatek do pieczywa z uwagi na dużą zawartość kwasów Omega-3 i żelaza. Popularne jest również wypiekanie chlebków bananowych, do których dodaje się banany czy bakalie.

Co jeszcze znajdziesz w domowej piekarni?

Wśród drożdżowych propozycji nie zabrakło również chałek czy drożdżówek. Te słodkie wypieki pasują na podwieczorek w towarzystwie szklanki mleka, a drożdżówki wyśmienicie smakują z aromatycznymi wiśniami, posypanymi kruszonką. Piekarnia kojarzy się również z pachnącymi rogalikami, które mogą być nadziewane marmoladą lub masą serową czy makową. Jeżeli szukasz wytrawnych smaków tutaj znajdziesz także przepisy na drożdżowe paluchy z ziołami czy włoski chlebek „Foccacia”, który w połączeniu z oliwą ma wyrazisty, śródziemnomorski smak.

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej