1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu

Mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu

mazurek bez glutenu karmelem i orzechami pekan - Wszystkiego Słodkiego
mazurek bez glutenu karmelem i orzechami pekan - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Mazurek orzechowy z karmelem, to przepis który pokochasz. Prosty ale bogaty w smaku, a dodatkowo tak łatwo nadać mu nowego charakteru wymieniając jedynie orzechy. Moja wersja jest z orzechami pekan, ale śmiało możesz zastąpić je orzeszkami ziemnymi, migdałami, orzechami włoskimi czy laskowymi. Jego smak będzie za każdym razem świetny. Wypróbuj ! 🥜 🐇


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu mazurka:

  • Krok 1

    Keksówkę o długości 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Orzechy podpraż w piekarniku lub na patelni.

    orzechy pekan prażone
  • Może się przydać

    Keksówka z linii Tradition od Dr. Oetkera to idealna forma do pieczenia pysznych chlebów, ciast oraz pasztetów. Specjalna powłoka zapobiega przywieraniu i dobrze przewodzi ciepło. Jest łatwa w czyszczeniu i pielęgnacji

    Może się przydać
  • Krok 2

    Następnie zmiel drobno przy użyciu malaksera.

    orzechy pekan mielone, blender Bosch MaxoMixx MS8CM61X1
  • Krok 3

    Masło razem z cukrem i szczyptą soli rozpuść w garnku na średniej mocy palnika. Nie mieszając doprowadź do zagotowania aż masa stanie się lekko brązowa.

    masło, cukier, sól
  • Krok 4

    Natychmiast dodaj do niej zmielone orzechy, wymieszaj dokładnie.

    masa karmnelowa , mielone orzechy pekan
  • Krok 5

    Gotową masę wyłóż równomiernie na spód, wyrównaj łyżką.

    spód na mazurek z orzechów pekan

Przygotowanie nadzienia karmelowego:

  • Krok 6

    Cukier wsyp do garnka z grubszym dnem i podgrzewaj na średniej mocy palnika aż się rozpuści i zmieni kolor na bursztynowy.

    * Pamiętaj aby w tym czasie go nie mieszać, w przeciwnym razie w nadzienie nie będzie gładkie tylko pełne kryształków cukru.

    karmel
  • Krok 7

    Do gorącego karmelu dodaj masło, a po chwili ciepłą śmietankę i gotuj około 2-3 minut. 

    Uważaj! Karmel jest bardzo gorący i masa będzie mocno bulgotać.

    masło i ciepła śmietanka kremówka
  • Krok 8

    Na koniec gotowania dodaj cukier z wanilią bez glutenu i sól. Gotowe nadzienie przelej do miseczki i odstaw do przestudzenia.

    Cukier z wanilią Bourbon bez glutenu Dr. Oetkera
  • Krok 9

    Śmietankę zagotuj, zalej nią czekoladę i odstaw na 2 minuty. Wymieszaj. Przełóż nadzienie karmelowe na wcześniej przygotowany spód, wyrównaj.

    spód z orzechów, nadzienie karmelowe z cukrem z wanilią , czekolada

Dekorowanie mazurka:

  • Krok 10

    Nakładaj kleksy czekolady na masę karmelową i wykałaczką zrób esy floresy, na koniec udekoruj orzechami.

    dekorowanie mazurka wielkanocnego
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu/mazurek-orzechowy-z-karmelem-bez-glutenu

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej