Mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu
Mazurek orzechowy z karmelem, to przepis który pokochasz. Prosty ale bogaty w smaku, a dodatkowo tak łatwo nadać mu nowego charakteru wymieniając jedynie orzechy. Moja wersja jest z orzechami pekan, ale śmiało możesz zastąpić je orzeszkami ziemnymi, migdałami, orzechami włoskimi czy laskowymi. Jego smak będzie za każdym razem świetny. Wypróbuj ! 🥜 🐇
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu mazurka:
-
Krok 1
Keksówkę o długości 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Orzechy podpraż w piekarniku lub na patelni.
-
Może się przydać
Keksówka z linii Tradition od Dr. Oetkera to idealna forma do pieczenia pysznych chlebów, ciast oraz pasztetów. Specjalna powłoka zapobiega przywieraniu i dobrze przewodzi ciepło. Jest łatwa w czyszczeniu i pielęgnacji
-
Krok 2
Następnie zmiel drobno przy użyciu malaksera.
-
Krok 3
Masło razem z cukrem i szczyptą soli rozpuść w garnku na średniej mocy palnika. Nie mieszając doprowadź do zagotowania aż masa stanie się lekko brązowa.
-
Krok 4
Natychmiast dodaj do niej zmielone orzechy, wymieszaj dokładnie.
-
Krok 5
Gotową masę wyłóż równomiernie na spód, wyrównaj łyżką.
Przygotowanie nadzienia karmelowego:
-
Krok 6
Cukier wsyp do garnka z grubszym dnem i podgrzewaj na średniej mocy palnika aż się rozpuści i zmieni kolor na bursztynowy.
* Pamiętaj aby w tym czasie go nie mieszać, w przeciwnym razie w nadzienie nie będzie gładkie tylko pełne kryształków cukru.
-
Krok 7
Do gorącego karmelu dodaj masło, a po chwili ciepłą śmietankę i gotuj około 2-3 minut.
Uważaj! Karmel jest bardzo gorący i masa będzie mocno bulgotać.
-
Krok 8
Na koniec gotowania dodaj cukier z wanilią bez glutenu i sól. Gotowe nadzienie przelej do miseczki i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 9
Śmietankę zagotuj, zalej nią czekoladę i odstaw na 2 minuty. Wymieszaj. Przełóż nadzienie karmelowe na wcześniej przygotowany spód, wyrównaj.
Dekorowanie mazurka:
-
Krok 10
Nakładaj kleksy czekolady na masę karmelową i wykałaczką zrób esy floresy, na koniec udekoruj orzechami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu/mazurek-orzechowy-z-karmelem-bez-glutenu |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze