1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Ciasto migdałowo-pomarańczowe

Ciasto migdałowo-pomarańczowe

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciasto migdałowo-pomarańczowe to doskonała propozycja dla wielbicieli umiarkowanie słodkich deserów. Zapraszamy Was gorąco do przepisu w którym krok po kroku przedstawiamy jak przygotować to pyszne ciacho. :) Co ważne, przepis ten został stworzony także z myślą o wszystkich bezglutenowcach! :) Nie możemy doczekać się odzewu jak Wam smakowało! Piszcie i wysyłajcie zdjęcia, a my tymczasem wracamy do kuchni pracować nad kolejną, słodką niespodzianką! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłoż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C. Żółtka oddziel od białek i ubij je z cukrem i ekstraktem migdałowym, do uzyskania jasnej i puszystej masy.

  • Krok 2

    Pomarańczę dokładnie umyj, sparz gorącą wodą, a następnie zetrzyj na tarce skórkę. Owoc przekrój na pół i wyciśnij z niego sok. Do ubitej masy dodaj skórkę, sok z pomarańczy i delikatnie wymieszaj.

  • Krok 3

    Zmielone migdały wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 4

    A następnie wymieszaj z ubitą masą jajeczną. Ubij białka i przygotuj olej.

  • Krok 5

    Do masy dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Na końcu delikatnie wmieszaj ubite białka. Całość przełóż do formy i włóż do nagrzanego piekarnika.

  • Krok 6

    Ciasto piecz przez około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Syrop pomarańczowy:

  • Krok 7

    Cukier i sok z pomarańczy przełóż do garnka.

  • Krok 8

    Podgrzewaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut, a następnie odstaw na około 5 minut do przestudzenia. Wystudzone ciasto ponakłuwaj wykałaczką,

  • Krok 9

    a następnie delikatnie rozprowadź na nim syrop pomarańczowy.

  • Krok 10

    Górę ciasta posyp pistacjami i udekoruj kwiatami bzu.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej