Ciasto migdałowo-pomarańczowe
Ciasto migdałowo-pomarańczowe to doskonała propozycja dla wielbicieli umiarkowanie słodkich deserów. Zapraszam Was gorąco po przepis, w którym krok po kroku przedstawiam, jak przygotować to pyszne ciacho.😄 Co ważne, przepis ten został stworzony także z myślą o wszystkich na diecie bezglutenowej. Nie mogę się doczekać, żeby się dowiedzieć, jak Wam smakowało! Piszcie i wysyłajcie zdjęcia, a ja tymczasem wracam do kuchni pracować nad kolejną słodką niespodzianką! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta migdałowo-pomarańczowego:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłoż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C. Żółtka oddziel od białek i ubij je z cukrem i ekstraktem migdałowym do uzyskania jasnej i puszystej masy.
-
Ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker
Naturalny i intensywny ekstrakt z migdałów świetnie sprawdzi się do aromatyzowania ciast, deserów, sosów i napojów. Nie zawiera alkoholu!
-
Krok 2
Pomarańczę dokładnie umyj, sparz gorącą wodą, a następnie skórkę zetrzyj na tarce na małych oczkach. Owoc przekrój na pół i wyciśnij z niego sok. Do ubitej masy jajecznej dodaj skórkę oraz sok z pomarańczy i delikatnie wymieszaj.
-
Krok 3
Zmielone migdały wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 4
A następnie wymieszaj z ubitą masą jajeczną. Ubij białka na sztywno i przygotuj olej.
-
Krok 5
Do masy dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Na końcu delikatnie wmieszaj ubite białka. Całość przełóż do formy i włóż do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 6
Ciasto piecz przez około 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
Syrop pomarańczowy:
-
Krok 7
Cukier i sok z pomarańczy przełóż do garnka.
-
Krok 8
Podgrzewaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut, a następnie odstaw na około 5 minut do przestudzenia. Wystudzone ciasto ponakłuwaj wykałaczką.
-
Krok 9
Delikatnie rozprowadź syrop pomarańczowy na cieście.
-
Krok 10
Górę ciasta posyp posiekanymi pistacjami i udekoruj kwiatami bzu.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/ciasto-migdalowo-pomaranczowe-przepis |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze