Babki i ciasta ucierane

Ciasto migdałowo-pomarańczowe

Ciasto migdałowo-pomarańczowe udekorowane posiekanymi pistacjami i kwiatami bzu

Ciasto migdałowo-pomarańczowe

  • 03:00
  • 12
  • Łatwy
03:00
12
Łatwy

Ciasto migdałowo-pomarańczowe to doskonała propozycja dla wielbicieli umiarkowanie słodkich deserów. Zapraszamy Was gorąco do przepisu w którym krok po kroku przedstawiamy jak przygotować to pyszne ciacho. :) Co ważne, przepis ten został stworzony także z myślą o wszystkich bezglutenowcach! :) Nie możemy doczekać się odzewu jak Wam smakowało! Piszcie i wysyłajcie zdjęcia, a my tymczasem wracamy do kuchni pracować nad kolejną, słodką niespodzianką! :)

Składniki

Ciasto:
  • 7 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
  • 1 pomarańcza
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • 50 ml oleju
Syrop pomarańczowy:
  • 120 g cukru
  • sok z 1 pomarańczy
Do dekoracji:
  • 50 g posiekanych pistacji
  • kilka kwiatów bzu
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłoż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C. Żółtka oddziel od białek i ubij je z cukrem i ekstraktem migdałowym, do uzyskania jasnej i puszystej masy.

Krok 2

Pomarańczę dokładnie umyj, sparz gorącą wodą, a następnie zetrzyj na tarce skórkę. Owoc przekrój na pół i wyciśnij z niego sok. Do ubitej masy dodaj skórkę, sok z pomarańczy i delikatnie wymieszaj.

Krok 3

Zmielone migdały wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Krok 4

A następnie wymieszaj z ubitą masą jajeczną. Ubij białka i przygotuj olej.

Krok 5

Do masy dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Na końcu delikatnie wmieszaj ubite białka. Całość przełóż do formy i włóż do nagrzanego piekarnika.

Krok 6

Ciasto piecz przez około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Syrop pomarańczowy:

Krok 7

Cukier i sok z pomarańczy przełóż do garnka.

Krok 8

Podgrzewaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut, a następnie odstaw na około 5 minut do przestudzenia. Wystudzone ciasto ponakłuwaj wykałaczką,

Krok 9

a następnie delikatnie rozprowadź na nim syrop pomarańczowy.

Krok 10

Górę ciasta posyp pistacjami i udekoruj kwiatami bzu.

Składniki
Ciasto:
  • 7 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
  • 1 pomarańcza
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • 50 ml oleju
Syrop pomarańczowy:
  • 120 g cukru
  • sok z 1 pomarańczy
Do dekoracji:
  • 50 g posiekanych pistacji
  • kilka kwiatów bzu
Babki i ciasta ucierane ->

Przepisy z kategorii Babki i ciasta ucierane

Wszystkiego słodkiego
01:30
14
Łatwy
Babka tulipan