Ciasto migdałowo-pomarańczowe

Ciasto migdałowo-pomarańczowe to doskonała propozycja dla wielbicieli umiarkowanie słodkich deserów. Zapraszamy Was gorąco do przepisu w którym krok po kroku przedstawiamy jak przygotować to pyszne ciacho. :) Co ważne, przepis ten został stworzony także z myślą o wszystkich bezglutenowcach! :) Nie możemy doczekać się odzewu jak Wam smakowało! Piszcie i wysyłajcie zdjęcia, a my tymczasem wracamy do kuchni pracować nad kolejną, słodką niespodzianką! :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłoż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C. Żółtka oddziel od białek i ubij je z cukrem i ekstraktem migdałowym, do uzyskania jasnej i puszystej masy.
-
Krok 2
Pomarańczę dokładnie umyj, sparz gorącą wodą, a następnie zetrzyj na tarce skórkę. Owoc przekrój na pół i wyciśnij z niego sok. Do ubitej masy dodaj skórkę, sok z pomarańczy i delikatnie wymieszaj.
-
Krok 3
Zmielone migdały wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 4
A następnie wymieszaj z ubitą masą jajeczną. Ubij białka i przygotuj olej.
-
Krok 5
Do masy dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Na końcu delikatnie wmieszaj ubite białka. Całość przełóż do formy i włóż do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 6
Ciasto piecz przez około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Syrop pomarańczowy:
-
Krok 7
Cukier i sok z pomarańczy przełóż do garnka.
-
Krok 8
Podgrzewaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut, a następnie odstaw na około 5 minut do przestudzenia. Wystudzone ciasto ponakłuwaj wykałaczką,
-
Krok 9
a następnie delikatnie rozprowadź na nim syrop pomarańczowy.
-
Krok 10
Górę ciasta posyp pistacjami i udekoruj kwiatami bzu.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze