Babka migdałowa
Przepis na migdałową babkę bezglutenową, którą od pierwszego zjedzenia pokochają wszyscy (bez wyjątku!) Delikatna i wilgotna, z delikatnie migdałowym aromatem🥰- ideał!
Czym zastąpić tradycjną pszenną mąkę w przepisie na babkę? Mielonymi migdałami! Możecie wykorzystać gotową już tzw. mąkę migdałową lub samodzielnie zmielić migdały na drobny pył.
Moją babkę migdałową upiekłam w ozdobnej formie - dzięki temu nie potrzebuje zbędnych dekoracji, a oprószona cukrem pudrem wygląda fanstatycznie!
Jeśli szukacie bezglutenowego przepisu na Wielkanoc🐇🐣 lub po prostu jesteście ciekawi jak wybitnie smakuje to ciasto - zapraszam po przepis na babkę migdałową!
Więcej przepisów na wielkanocne wypieki znajdziesz tutaj
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto migdałowe
-
Krok 1
Mąkę migdałową możesz przygotować samodzielnie. Porcję podziel na dwie częsci i każdą z osobna posiekaj pulsacyjnie jak najdrobniej w makakserze.
-
Krok 2
Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj ekstrakt migdałowy i rozpuszczone przestudzone masło.
-
Krok 3
Mąkę migdałową wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wmieszaj do masy. Formę do babki posmaruj masłem i posyp mąką ziemniaczaną, nie pozostawiając nadmiaru mąki.
-
Krok 4
Ciasto przelej do formy.
-
Krok 5
Piecz w 170°C około 45 minut, do suchego patyczka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-migdalowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze