Bez jajek

Trufle czekoladowe z orzechami

trufle czekoladowe z orzechami w kakao

Trufle czekoladowe z orzechami

  • 02:00
  • 20
  • Łatwy
Zaktualizowano:
02:00
20
Łatwy

Trufle czekoladowe z orzechami to mój pomysł na własnoręcznie przygotowaną bombonierkę. Mocno czekoladowe trufle z tego przepisu wybornie smakują i cieszą oko. :) Do masy z czekolady i mascarpone dodałam podprażone orzechy laskowe, co nadało truflom ciekawej faktury i smaku. Delikatna struktura trufli i orzechy to połączenie idealne. Serdecznie polecam Wam przygotowanie trufli z mojego przepisu!

Składniki

Składniki:
  • 20 g orzechów laskowych
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 125 g mascarpone
  • 1 Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
Wskazówki

Trufle czekoladowe z orzechami

Krok 1

Orzechy laskowe podpraż na patelni do momentu, aż skórka zacznie pękać. Gorące orzechy pocieraj o siebie, żeby usunąć z nich skórkę. Nastepnie drobno je posiekaj.

Krok 2

Czekoladę gorzką i mleczną drobno posiekaj.

Krok 3

Do garnka przełóż mascarpone i cukier z wanilią. Podgrzewaj do zagotowania. Gorącym, roztopionym mascarpone zalej czekoladę i dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj i odstaw do lodówki, do zastygnięcia czekolady.

Krok 4

Łyżką nabieraj porcję czekolady, formuj kulki i obtaczaj w mieszance kakao i cukru pudru. 

Składniki
Składniki:
  • 20 g orzechów laskowych
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 125 g mascarpone
  • 1 Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
Bez jajek ->

Przepisy z kategorii Bez jajek

Wszystkiego słodkiego
00:30
10
Łatwy
Granola
Wszystkiego słodkiego
06:00
8
Łatwy
Lody z awokado