1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez jajek
  4. Trufle czekoladowe z orzechami

Trufle czekoladowe z orzechami

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Trufle czekoladowe z orzechami to mój pomysł na własnoręcznie przygotowaną bombonierkę. Mocno czekoladowe trufle z tego przepisu wybornie smakują i cieszą oko. :) Do masy z czekolady i mascarpone dodałam podprażone orzechy laskowe, co nadało truflom ciekawej faktury i smaku. Delikatna struktura trufli i orzechy to połączenie idealne. Serdecznie polecam Wam przygotowanie trufli z mojego przepisu!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Orzechy laskowe podpraż na patelni do momentu, aż skórka zacznie pękać. Gorące orzechy pocieraj o siebie, żeby usunąć z nich skórkę. Nastepnie drobno je posiekaj.

  • Krok 2

    Czekoladę gorzką i mleczną drobno posiekaj.

  • Krok 3

    Do garnka przełóż mascarpone i cukier z wanilią. Podgrzewaj do zagotowania. Gorącym, roztopionym mascarpone zalej czekoladę i dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj i odstaw do lodówki, do zastygnięcia czekolady.

  • Krok 4

    Łyżką nabieraj porcję czekolady, formuj kulki i obtaczaj w mieszance kakao i cukru pudru. 


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej