1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegańska tarta śliwka w czekoladzie

Wegańska tarta śliwka w czekoladzie

Kawałek wegańskiej tarty śliwka w czekoladzie na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Kawałek wegańskiej tarty śliwka w czekoladzie na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Po świątecznym opychaniu się śliwkami w czekoladzie w głowie miałam tylko jedno marzenie: WIĘCEJ! W tak nostalgicznym nastroju, ubolewając nad tym, że po moich ulubionych cukierkach zostało ledwo wspomnienie, powstała wegańska tarta śliwka w czekoladzie. Co to jest za ciasto! 🥰

Kruchy, kakaowy spód wypełniony delikatnym ganaszem - połączenie ciemnej czekolady i śliwkowych powideł 🤎💜 Na nadzienie wyłożyłam sporą ilość suszonych śliwek, sowicie nasączonych w brandy. Całość, otulona czekoladową polewą, zniknęła w jedno popołudnie😹Sami się przekonajcie!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wegańskie ciasto kruche:

  • Krok 1

    Wymieszaj mąkę pszenną z kakao oraz solą.

    W misie mąka pszenna, a w drugiej misce kakao. Obok sól na łyżeczce.
  • Krok 2

    Utrzyj margarynę z cukrem oraz cukrem z wanilią, tylko do uzyskania pasty.

    W miseczkach: pokrojone w kostkę masło roślinne i cukier. Obok opakowanie cukru z wanilią.
  • Krok 3

    Do suchych składników dodaj masło z cukrami i zagnieć na ciasto kruche.

    W misie składniki na wegańskie ciasto kruche.
  • Krok 4

    Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

    Ciasto kruche zawinięte w folię spożywczą.
  • Krok 5

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i przenieś do formy na tartę. Delikatnie dociśnij brzegi i wyrównaj za pomocą noża. Spód ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażarki na minimum 30 minut. Następnie piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 190° przez 20 minut. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone ciasto kruche.

Ganache czekoladowo-śliwkowy:

  • Krok 6

    Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i zalej brandy. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

    Suszone śliwki w miseczce.
  • Krok 7

    Zagotuj śmietankę i zalej nią czekoladę. Wymieszaj do połączenia, a następnie zblenduj razem z powidłami śliwkowymi.

    Na blacie kuchennym opakowanie czekolady Callebaut oraz w miseczkach: powidła śliwkowe i śmietanka z czekoladą.
  • Krok 8

    Przygotowanym nadzieniem napełnij tartę i odstaw do lodówki do schłodzenia.

    Tarta z ganache śliwkowo-czekoladowym.
  • Krok 9

    Odsącz śliwki i poukładaj je na wierzchu tarty. Gorącą śmietanką zalej czekoladę i wymieszaj.

    Tarta z suszonymi śliwkami. A obok w garnku śmietanka i czekolada.
  • Krok 10

    Przełóż czekoladę do rękawa cukierniczego i pokryj nią wierzch tarty. Odstaw ciasto do lodówki najlepiej na kilka godzin.

    Gotowa wegańska tarta śliwka w czekoladzie.

*Margarynę wegańską możesz zamienić na olej kokosowy.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/weganska-tarta-sliwka-w-czekoladzie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej